Cele şase lecţii politice, ale anului 2012, pe care America le are de învăţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele şase lecţii pe care America le are de învăţat FOTO signstor.com
Cele şase lecţii pe care America le are de învăţat FOTO signstor.com

Anul 2012 a fost unul plin de evenimente politice pentru Statele Unite ale Americii. Cu alegerile prezidenţiale în centrul atenţiei, America a fost martora unor evenimente care au marcat câteva lecţii esenţiale pe care atât politicienii cât şi votanţii trebuie să le înveţe, pentru o societate mai bună în 2013.

Renumele partidului Republican este în pericol

Republicanii au pierdut bătălia pentru putere, în 2012. Mitt Romney a avut o campanie problematică, iar inabilitatea sa de a se conecta la dorinţele votanţilor, cât şi un număr de gafe de neiertat, au diminuat şansele ca partidul Republican să iasă învingător.

Liderii congresionali republicani au reuşit să pună într-o lumină proastă numele partidului, prin inabilitatea lor de a face anumite concesii. 

Votanţii nu au fost mulţumiţi de partidul pe care Roomney l-a reprezentat în campanie. Sondajele recente arată că, dacă naţiunea nu va reuşi să treacă peste ,,prăpastia fiscală’’, republicanii vor fi consideraţi vinovaţi. Mai mult decât atât, republicanii par să se afle în contratimp cu nevoile electoratului, pe probleme majore, printre care cea a imigrărilor şi a mariajului între homosexuali.

Dacă republicanii nu îşi vor asuma anumite reforme serioase şi nu vor promova noi voci politice, nu vor avea foarte multe şanse, nici la alegerile din 2016.

America a devenit liberală, pe probleme sociale şi culturale

Rezultatul alegerilor a confirmat ceea ce sondajele prevedeau. Dacă în anii ’60 s-ar fi purtat o bătălie pentru ,,valorile conservatoare ale familiei tradiţionale’’ şi ideile liberale privind relaţiile sociale, liberalii ar fi câştigat, în cele din urmă.  De-a lungul anilor, sondajele au demonstrat că publicul a devenit ceva mai tolerant în privinţa căsătoriilor civile dintre persoane de acelaşi sex.

Mariajele gay au fost aprobate în trei state, votanţii din Wisconsin au ales în funcţie primul senator declarat homosexual, în timp ce două state au aprobat, prin referendum, legalizarea marijuanei, în scop recreaţional.
Americanii acceptă diversitatea socială şi se aşteaptă ca pluralismul electoratului să se reflecte în modul de alcătuire al grupului de oficiali aleşi, la Washington, scrie CNN.

Orientul Mijlociu rămâne, în continuare, un butoi cu pulbere

În anii ce au urmat alegerii lui Barack Obama la preşedinţie, exista speranţă ca Orientul Mijlociu să devină o regiune ceva mai calmă. 

Când conflictele au dus la înlăturarea din funcţii a unor dictatori celebri, din regiune, americanii au sărbătorit aparenta nevoie de democraţie, care se contura în Orient.

Totuşi, evenimentele din 2012 au venit ca un duş cu apă rece, peste speranţele Americii. Frăţia Musulmană a început să monopolizeze puterea în Egipt.  În Siria, conducerea a pornit o luptă brutală împotriva opozanţilor, existând posibilitatea ca regimul al-Assad să apeleze la arme chimice, ameninţarea fiind însă incertă, în luna decembrie. Palestina a ameninţat cu lansarea rachetelor asupra oraşului Tel Aviv, în timp ce Israel a bombardat intens ţinte din Gaza.

Chiar dacă atenţia a fost orientată spre politica naţională, este evident că Orientul Mijlociu are capacitatea să tragă oricând un semnal de alarmă, printr-un conflict permanent.

Infrastructura are nevoie de îmbunătăţiri

Uraganul Sandy a avut un impact devastator asupra coastei de nord-est a Americii, în luna noiembrie, lăsând milioane de oameni fără case. Imediat după manifestarea uraganului, Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York a făcut o afirmaţie importantă, aceea că infrastructura oraşelor din zonă este depăşită şi are nevoie să fie regândită, deoarece, de-a lungul procesului de ridicare a oraşului New York, nu au fost prevăzute asemenea situaţii.

Noii imigranţi sunt o forţă politică şi socială importantă

Aşa cum s-a întâmplat în secolului XX, când imigranţii din estul şi din sudul Europei au ales ca destinaţie America, un val masiv de imigranţi au intrat în componenţa socială a naţiunii, care ar putea ajunge voci ale electoratului ce nu trebuie ignorate, mai scrie CNN. Imigranţii sunt grupuri mai active şi mai organizate ca niciodată, atât în timpul alegerilor cât şi în gândirea unor proiecte politice.

La scurt timp după alegeri, publicaţia The New York Times a raportat că 600 de membri ai organizaţiei United We Dream, o reţea de tineri imigranţi care nu au acte, s-au reunit, timp de trei zile, ca să plănuiască un mod prin care 11 milioane de imigranţi ilegal, să fie trecuţi în legalitate.

Trebuie luate măsuri în privinţa portului de armă

Anul 2012 s-a încheiat cu un atentat istoric, la o şcoală din Connecticut, care a lăsat în urmă victime şi familii îndurerate. Când un tânăr de 20 de ani a provocat un masacru, folosid arme achiziţionate, în mod legal, chiar de către mama sa, o naţiune întreagă a fost martora urmărilor dezastruoase.
Oficialii au ajuns la concluzia că este timpul să fie luate măsuri restrictive asupra portului de armă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite