Ce a obţinut Macron de la Trump în afară de gesturi prieteneşti FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american l-a scuturat de mătreaţă pe liderul de la Elysee, l-a servit cu mâncăruri fine, dar în privinţa dosarelor importante - acordul cu Iranul, războiului tarifar şi acordul climatic - l-a dus cu vorba.

„Avem o relaţie foarte specială. Uite, îi scot firişorul asta de mătreaţă de pe haină. E perfect, să-l facem şi mai perfect“, a declarat cu tandreţe preşedintele Trump înaintea întâlnirii de lucru din Biroul Oval cu omologul său francez.

Îmbrăţişările, ciudatele şi nesfârşitele strângeri de mână, semnele de afecţiune: ziua lui Emmanuel Macron şi Donald Trump la Casa Albă a făcut deliciul umoriştilor de la „late-night talk show“-urile americane, relatează miercuri AFP.

Dacă înţelegerea şi comunicarea dintre preşedinţii francez şi american au făcut deja să curgă multă cerneală, interacţiunile fizice sunt cele care au marcat spiritele săptămâna aceasta, a lor „touchy-feely relationship“, potrivit expresiei cizelate de Ashley Parker, jurnalistă la Washington Post.

Daily Show, pe Comedy Central, animat de sud-africanul Trevor Noah, a rezumat această „vizită de stat“ printr-un mic scurt-metraj alb-negru intitulat „Afacerea mâinilor“, pe un fond de muzică romantică, punând cap la cap toate contactele între cei doi bărbaţi.

Principala sursă de inspiraţie? Evocarea numeroaselor aventuri extraconjugale atribuite celui de-al 45-lea preşedinte al SUA.

„L-aţi văzut atingând pe cineva în acest fel? El i-a făcut versiunea Stormy Daniels“, a spus Jimmy Kimmel la ABC, cu referire la actriţa porno care a afirmat că a avut o relaţie sexuală cu magnatul în domeniul imobiliarelor şi a fost plătită de Michael Cohen, avocatul personal al lui Trump, cu puţin timp înainte de alegeri, ca să tacă.

„Atunci când preşedintele Emmanuel Macron l-a salutat pe preşedintele Trump, el l-a pupat pe ambii obraji. Din reflex, Michael Cohen a scos imediat şi i-a oferit 130.000 de dolari lui Macron“, a adăugat, în aceeaşi linie glumeaţă, Conan O'Brien la TBS.

Ciudatul episod în timpul căruia, în Biroul Oval şi în faţa camerelor de filmat din întreaga lume, preşedintele american s-a apucat să scuture firele de mătreaţă de pe costumul invitatului său francez, a suscitat de asemenea multe comentarii, semnificaţia acestui gest dând naştere unei multitudini de interpretări.

„Cum să discuţi (cu Donald Trump) când el te umileşte în public?“, a spus Trevor Noah, zâmbind. „Dacă aş fi Macron, aş fi ripostat“, a continuat el, adăugând că a fost impresionat de „calmul' preşedintelui francez, care „a gestionat“ perfect situaţia.

     

„Domnule preşedinte, Macron este în continuare acolo, zâmbitor, după ce a petrecut două zile cu dv.... Acestea nu sunt fire de mătreaţă, este cocaină!“, a decretat Stephen Colbert pe CBS.

„Ştiu că este un clişeu, însă aceasta este o bromance!“, a conchis Trevor Noah pentru a rezuma relaţia dintre cei doi, recurgând la acest neologism născut din combinarea cuvintelor „brother“ şi „romance“.

Dar s-a văzut că şi tandreţea şi gesturile de prietenie îşi au limitele lor. Dosarele dificile, Iranul, comerţul, Siria, au fost abordate cu bunăvoinţă, dar, judecând după declaraţiile publice ale celor doi lideri, progresul rămas incert, greu cuantificabil, susţin analiştii.

Un nou acord cu Iranul ?

Emmanuel Macron a susţinut ideea unui noi acord care să vizeze nu doar chestiunea nucleară, ci şi rachete balistice iraniene şi intervenţiile Teheranului în Siria şi Yemen. Obiectivul lui Macron este să salveze acordul, pentru a evita o situaţie în care „nu se obţine nimic”.

Până la 12 mai, Donald Trump trebuie să decidă dacă impune sau nu sancţiuni economice împotriva Teheranului. La conferinţa de presă cu Macron, preşedintele SUA a criticat aspru acordul cu Iranul, fără să precizeze însă dacă se va retrage din acord. „Este iraţional. Ridicol. Nu trebuia încheiat”, a spus Trump cu privire la acord. Iranul a ameninţat că va relua programul nuclear dăcă Statele Unite anulează unilateral acordul, dar experţii au opinii împărţite dacă asta se va întâmpla sau nu.

Trump şi Macron au o relaţie bună şi tocmai de aceea preşedintele Franţei şi-a asumat misiunea de a încerca să-l convingă pe Trump că acordul trebuie menţinut. Dar şeful statului francez recunoaşte că înţelegerea are limite, adăugând însă ca obiectivul trebuie să fie un nou acord. 

Problema este dacă oferta lui Macron va fi în măsură să câştige timp, în speranţa că va aduce îmbunătăţirile pe care Trump le cere. Întrebat dacă initiaţiva franceză se bucură de sprijin în Europa, consilieri ai lui Macron au spus că preşedintele a stat de vorbă cu lideri din Germania şi Marea Britanie, înainte de călătoria în America. Răspunsul lui Trump a fost până acum „vom vedea”.

Teheranul şi Moscova respig orice nou acord 

Teheranul şi Moscova au respins miercuri orice nou acord în dosarul nuclear iranian, denunţând declaraţii ale lui Donald Trump şi Emmanuel Macron care au anunţat cu o zi înainte că intenţionează să ”lucreze împreună” la un nou text, relatează AFP.

Rezultatul unor negocieri diplomatice dure între Iran şi grupul 5+1 (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania) în iulie 2015, Acordul de la Viena pare în prezent mai fragilizat ca niciodată.

 Atacându-l pe Trump, fără să-i pronunţe numele, Rohani a tunat că ”sunteţi doar un om de afaceri (...). Nu aveţi nicio experienţă în politică şi nici în materie de drept sau de acorduri internaţionale”.

Textul din 2015 prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul garanţiei că Teheranul nu se va dota cu arma atomică.

Rusia s-a arătat şi ea inflexibilă. Acest acord este ”fără alternativă”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amintind că documentul este ”fructul unor eforturi diplomatice a numeroase state”.

Scepticism există şi la Bruxelles.Acordul ”trebuie să fie păstrat”, a reacţionat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Nici un progres în dosarul războiul comercial

Aceeaşi tactică, a deschiderii unui orizont mai larg de abordare, a încercat-o liderul francez şi în privinţa războiului tarifar pe care-l preconizează şi cu care ameninţă Administraţia americană:„Lucrăm amândoi la dosarul comercial, complicat pentru că avem de-a face cu Uniunea Europeană. Aş prefera să am de-a face doar cu Franţa.

 Cu Uniunea e greu pentru noi, au bariere comerciale inacceptabile. Fermierii noştri nu pot pătrunde pe piaţă europeană, cum s-ar cuveni, în vreme ce noi primim produse europene. E nevoie deci de o schimbare“, a punctat Donald Trump, care, teoretic, poate impune tarife punitive de la începutul lunii viitoare. Dacă o va face rămâne de văzut, notează RFI. 

În privinţa climatului, liderul francez pare să fi renunţat la orice speranţă de a-l readuce pe omologul sau în tabăra ambientalistă, mulţumindu-se să precizeze că Trump a agreat ideea continuării colaborării ştiinţifice bilaterale în sfera ecologiei şi energiilor regenerabile.

Cină de vis la Casa Albă

După negocierile intense din cursul zilei, seara, la Casa Albă a avut loc tradiţionala cină de stat. Circa 120 de persoane au fost invitate să ia parte la această primă cină de stat oferită de preşedintele Donald Trump unui oaspete străin, în speţă omologului său francez Emmanuel Macron. Contrar tradiţiei, actualul locatar al Casei Albe a invitat puţini membri ai Congresului american – doar un democrat - şi niciun jurnalist. 

Invitaţii au servit la aperitiv tartă cu brânză de capră însoţită de gem de roşii, un crumble de biscuiţi şi salată. Toate legumele servite la masă au provenit din grădinile Casei Albe unde au fost plantate de Michelle Obama. Felul principal a fost cotlete de miel pascal însoţite de o jambalaya de orez din Carolina, gătit în stil New Orleans. 

O serie de alte specialităţi din statul Louisiana au fost servite alături de felul principal.  La desert s-a servit tartă cu nectarine infuzate cu miere, alături de îngheţată. Cu toate că Donald Trump nu bea alcool – spre deosebire de Emmanuel Macron, care a recunoscut recent că bea zilnic vin la dejun şi la cină – gazda americană le-a oferit oaspeţilor săi o selecţie de vinuri care «simbolizează prietenia istorică între cele două ţări». 

Ca vin alb, un Domaine Serene Chardonnay «Evenstad Réserve» din 2015, soi de viţă de vie originară din Burgundia dar cultivată azi şi în Oregon. Vinul roşu al cinei de stat a fost Domaine Drouhin Pinot Noir «Laurène» 2014, de asemenea din Oregon. Pentru a însoţi desertul, s-a servit un demi-sec, Schramsberg.

Directorul general al Apple, Tim Cook, şi Rupert Murdoch, între invitaţii 

Directorul general al Apple, Tim Cook, şi Rupert Murdoch, s-au numărat printre invitaţi la primul dineu de stat organizat de preşedintele american Donald Trump, cu Franţa, marţi seară, la Casa Albă, scrie CNN.

 Tim Cook a ajuns la dineu însoţit de vicepreşedinta Apple, Lisa Jackson, care a ocupat funcţia de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului în administraţia Obama.

Mogulul media Rupert Murdoch a fost însoţit de soţia lui, Jerry Hall.

Jucătorul de curling John Shuster şi jucătoarea de hochei Meghan Duggan, campioni la Jocurile Olimpice, au fost prezenţi un timp la eveniment, purtându-şi medaliile de aur.

Ajungând la eveniment, liderului majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a vorbit despre „relaţia foarte puternică” dintre SUA şi Franţa.

Între invitaţi s-au numărat şi guvernatorul John Bel Edwards (Louisiana), fostul secretar de stat Henry Kissinger, Ronna Romney McDaniel, preşedinta Comitetului Republican Naţional, John Roberts, şeful Curţii Supreme a SUA, miliardarul billionaire David Rubinstein, Gérard Araud, ambasadorul Franţei în Statele Unite ale Americii, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin şi soţia lui, Louise Linton, precum şi alţi oficiali ai administraţiei. Ivanka Trump şi Jared Kushner s-au prezentat la eveniment împreună.

Cina de stat oferită de cuplul Donald şi Melania Trump cuplului Emmanuel şi Brigitte Macron s-a desfăşurat în sala de cine de la parterul Casei albe. Vesela a fost din porţelan şi datează din epoca preşedinţilor Bill Clinton şi George W. Bush. Tacâmurile, fabricate de Tiffany şi Kirk, provin din colecţia Casei albe. Sala de mese a fost decorată cu mii de crenguţe de liliac şi cireşi înfloriţi iar orchestra naţională de la Washington a asigurat ambianţa.

"Escapadă culturală" pentru Brigitte Macron şi Melania Trump la Washington

Brigitte Macron şi Melania Trump au participat marţi la o "escapadă culturală", vizitând National Gallery of Art din Washington, cu ocazia vizitei de stat pe care preşedintele francez Emmanuel Macron o efectuează în Statele Unite, informează AFP.

Cele două prime doamne au vizitat timp de o jumătate de oră o expoziţie dedicată pictorului Paul Cezanne, care grupează 60 de portrete realizate de artistul post-impresionist francez. Potrivit muzeului menţionat, această expoziţie atrage aproximativ 3.000 de vizitatori în fiecare zi.

Melania Trump şi Brigitte Macron, purtând ţinute vestimentare albe şi pantofi cu tocuri foarte înalte, au vizitat mai multe săli ale muzeului american, însoţite de curatorii expoziţiei, Mary Morton şi Franklin Kelly.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziunile americane, Brigitte Marcon a părut foarte interesată de activitatea muzeului şi a adresat câteva întrebări celor doi curatori.

Soţiile celor doi şefi de state au în comun lupta în favoarea educaţiei, pasiunea pentru haute couture şi faptul că soţii lor nu erau cotaţi ca favoriţi în debutul celor mai recente competiţii electorale organizate în Statele Unite şi Franţa.

Brigitte Macron şi Melania Trump s-au împrietenit cu ocazia unor întruniri comune, organizate în marja mai multor summituri internaţionale.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite