Bătălia dintre Donald Trump şi sistem este în toi. Cine va câştiga?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima sa lună de când s-a instalat la Casa Albă, preşedintele Donald Trump le-a declarat război agenţiilor de informaţii şi mass-media. Se pare că sistemul judiciar urmează pe lista lui de inamici. Nu există cale de miljoc. Fie forţele care sunt împotriva preşedintelui îl vor da jos, fie el va distruge sistemul.

Sunt mulţi profesionişti în Administraţia Trump,  James Mattis, secretarul Apărării, Rex Tillerson, şeful diplomaţiei, Steven Mnuchin, candidatul pentru şefia Trezoreriei, ale căror priorităţi nu sunt de contestat, dar nimic nu garantează că ei vor putea duce la îndeplinire, scrie Financial Times. Chiar şi controversaţii Kellyanne Conway şi Sean Spicer –consilier şi respectiv secretar de presa - ar lucra mai bine cu un preşedinte diferit.  

Oricâţi profesionaşti ar exista în Administraţie, dacă sunt obligaţi să execute ordinele unui om care împarte lumea în prieteni şi duşmani - şi nimic între - atunci lucrurile nu pot merg bine, mai ales când preşedintele crede că ştie mai mult decât generalii lui despre război, mai mult decât spionii lui despre inteligence şi mai mult decât diplomaţii săi despre lume. Singurii oameni cu care Trump este de acord sunt cei care sunt de acord cu el. 

Săptămâna trecută preşedintele a supus mass-media unei diatribe de 80 de minute, deghizată în conferinţă de presă. El a acuzat presa de necinste, şi de conspiraţie menită a-i submina mandatul. Următorul său pas logic a fost acela de a acuza mass-media de trădare. Într-un tweet, şters mai târziu, domnul Trump a numit mass-media drept  "duşman al poporului american".

Unul dintre jurnaliştii care au făcut public scandalul Watergate, Carl Bernstein, a denunţat la CNN declaraţiile preşedintelui Donald Trump la adresa presei şi a spus că actualul lider de la Casa Albă are o retorică mai periculoasă decât cea a fostului preşedinte Richard Nixon.

Reporterul ale cărui dezvăluiri au dus la demisia unui preşedinte "paranoic, manipulator şi distructiv" a declarat că "atacurile lui Trump la adresa presei, pe care o prezintă drept duşmanul poporului american, sunt mai perfide decât atacurile lansate de Richard Nixon împotriva presei".

În timp ce Nixon îşi ataca adversarii în privat, comentariile publice ale lui Trump amintesc de "dictatori şi autocraţi, inclusiv de Stalin şi Hitler", a apreciat Carl Bernstein, care a explicat că şi percepţia publică e un factor care agravează retorica actualului preşedinte american şi o face mai periculoasă decât a lui Nixon.

„În perioada scandalului Watergate exista un consens civic cu privire la ce înseamnă o conduită acceptabilă din partea unui preşedinte, iar acest consens nu mai există acum în ţară. Trump e de necontrolat, derulând un atac demagogic asupra instituţiilor democraţiei. Trăim vremuri în care tendinţele autoritare sunt teribile", a subliniat Bernstein.

„Presa este duşmanul. Duşmanul, înţelegi? Sigur, nu te comporta ca atare, fă-le jurnaliştilor cinste cu ceva de băut, fii drăguţ, fă-te că îi placi, că încerci să îi ajuţi. Dar nu îi ajuta pe nenorociţi. Niciodată. Pentru că încearcă să ne înfigă un pumnal în vintre", spunea Nixon în februarie 1971, în primul său mandat, potrivit Washington Post.

Preşedintele făcea aceste afirmaţii în prezenţa unei singure persoane: Thomas H. Moorer, pe atunci Şef al Statului Major interarme. Detalii despre discuţia dintre cei doi au fost făcute publice abia mai târziu.

Trump li se adresa celor 25 de milioane de oameni care îl urmăresc pe Twitter când a spus că cele mai multe organizaţii media din SUA sunt „duşmanii poporului american“, după mai multe săptămâni în care în presă au apărut relatări despre scandalurile şi haosul de la Casa Albă.

„Nu suntem duşmanii poporului american. În realitate, suntem chiar ultima şansă a poporului american în faţa unui preşedinte înclinat spre dictatură şi tiranie“, a încheiat Carl Bernstein. 

Toate acestea nu se pot termina bine. Ameninţările anonime cu moartea au devenit un mod normal de viaţă pentru mulţi jurnalişti de la Washington. Şi este doar o chestiune de timp înainte de a se ajunge la violenţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru sistemul judiciar. Judecătorii care au desfiinţat decretul lui Trump privindu-i pe musulmani primesc, de asemenea, ameninţări cu moartea. Caracterul domnului Trump nu este unul reformabil. Cu cât este mai asediat, cu atât şi el loveşte mai tare, notează FT.

 El a promis acum o investigaţie asupra scurgerilor de informaţii şi o epurare în rândurile ofiţerilor neloiali. Este greu de prezis cât timp va dura această confruntare între Trump şi ceea ce se numeşte statul profund. De asemenea, este greu de spus cât ar putea suporta situaţia majoritatea republicană din Congres. 

Mai ales că terenul neutralităţii va dispărea. La un moment dat, va veni momentul pentru o alegere între Trump şi Constituţia Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite