Analiză. Sunt declaraţiile preşedintelui Trump cu adevărat rasiste?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Casa Albă a trecut în doar câteva zile de la „un geniu foarte stabil” la ţinta unanimă a întregii comunităţi internaţionale după ce s-ar fi referit la Haiti şi la statele africane drept „ţări de rahat”. Este însă această afirmaţie cu adevărat una rasistă?

Charlton Mcllwain, profesor şi decan al universităţii din New York, consideră în mod categoric că afirmaţiile preşedintelui american sunt rasiste.

„Fetiţa de culoare a unor imigranţi Haiti pe care-i cunosc a auzit relatările cu privire la declaraţiile lui Donald Trump. În mod spontan şi sfidătoare, aceasta i-a răspuns mamei sale: „Donald Trump este un shithole!”. Cuvântul în sine îi era străin, dar ea a înţeles imediat, în mod intuitiv  că aceste cuvinte au avut o semnificaţie peiorativă, înjositoare - rasistă. În afirmaţiile preşedintelui Trump, ea a recunoscut o constelaţie de asociaţii şi inferenţe făcute de Donald Trump şi care fac din afirmaţia sa una rasistă”, a declarat pentru BBC News profesorul american.

„O afirmaţie este rasistă atunci când denigrează în mod explicit şi/sau susţine ca adevărat un stereotip negativ, împământenit în mentalul colectiv, cu privire la un întreg grup de persoane, diferenţiate de culoarea pielii lor. Termenul de „shithole” se încadrează în această definiţie în modul cel mai vulgar. Unele persoane vor susţine că afirmaţiile preşedintelui Trump nu sunt rasiste pentru că acesta nu a afirmat în mod explicit că persoanele de culoare din ţările menţionate sunt de rahat. Dar, aceasta nu este o condiţie necesară”, susţine Mcllwain.

În opinia acestuia la nivelul culturii occidentale există o serie de asociaţii şi diferenţe clare între semnificaţiile celor două culori - alb şi negru. Aceste asociaţii, ce se menţin la nivelul limbajului, al istoriei recente, al reprezentărilor artistice din cinema şi televiziune - nu doar că definesc standardele noastre de frumuseţe, percepţiile noastre cu privire la imaginile liderilor noştri, a ceea ce înseamnă succesul - dar ele determină ceea ce considerăm a fi demn şi de valoare în societatea noastră.

„Din cauza acestor asociaţii răspândite adânc în cultura noastră, Donald Trump nu a trebuit decât să lege două trei idei comune pentru a-şi exprima opiniile rasiste. Tot ceea ce a fost nevoie să facă a fost să denigreze imigranţii din ţările din Africa şi Haiti drept imigranţi proveniţi din „ţări de rahat”, deci persoane fără valoare - mai ales când este specificat opusul acestora - persoanele din Norvegia. Chiar şi fetiţă de câţiva ani poate înţelege aceste diferenţe”, a încheiat acesta.

În contrast cu afirmaţiile profesorului de la NYU, Drew Liquerman, membru al unei organizaţii republicane, susţine că presupusele afirmaţii ale preşedintelui Trump nu ai nicio conotaţie rasistă.

„Presupusele afirmaţii ale preşedintelui Trump şi caracterizarea dură făcută ţărilor în cauză reprezintă fără îndoială o declaraţie lipsită de rafinament, dar nimic nu sugerează că aceasta este una rasistă. Haiti este cea mai săracă ţară din emisfera vestică, având probleme serioase cu o serie de maladii şi de dezvoltare, conform OMS şi ONU. Aceleaşi organizaţii (împreună cu stânga din SUA) menţionează în mod constant Norvegia drept o ţară prosperă, de succes.

Date fiind aceste fapte, este perfect raţional pentru orice ţară - inclusiv Statele Unite -  să prefere imigranţi educaţi cu calificări înalte, şi, deloc surprinzător, aceşti imigranţi în marea lor majoritate provin din ţările dezvoltate şi mult mai bogate.

Dacă preşedintele Trump ar fi sugerat să respingem toate persoanele provenite din Haiti - chiar şi pe cei cu studii superioare, cei care ar aduce un aport important economiei şi ţării noastre, precum fac mulţi imigranţi din Haiti în acest moment, atunci ar fi fost altă poveste. Altfel, preşedintele Trump a specificat în mod clar că urmăreşte să ajute economia SUA prin atragerea celor mai calificaţi dintre imigranţi, de oriunde ar proveni aceştia”, susţine Drew Liquerman.

În opinia politicianului conservator, afirmaţia preşedintelui Trump nu poate fi considerată a fi rasistă pentru că acesta nu discriminează în funcţie de culoarea sau ţara de origine a imigranţilor. Dorinţa acestuia este de a discrimina, în mod legitim, în funcţie de calificările şi aptitudinile superioare ale celor ce doresc să se stabilească în SUA. Conform raţionamentului acestuia, este raţional să presupunem că aceşti imigranţi super-calificaţi vor proveni din ţări precum Norvegia, şi nu state precum Haiti, „ ce au o rată de alfabetizare de doar 60%”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite