ANALIZĂ Raportul lui James Comey reprezintă o ameninţare existenţială pentru preşedinţia lui Donald Trump

ANALIZĂ Raportul lui James Comey reprezintă o ameninţare existenţială pentru preşedinţia lui Donald Trump

Raportul directorului demis al FBI, o ameninţare pentru Trump FOTO EPA

Jurnaliştii NY Times au dezvăluit informaţii cu adevărat explozive: directorul demis al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, a scris un raport după o întâlnire din 14 februarie cu preşedintele Donald Trump, în care a menţionat că acesta l-a rugat să renunţe la anchetarea lui Michael Flynn ca parte a investigaţiei cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă aceste informaţii sunt reale, atunci avem de a face cu adevărata definiţie din dicţionar a obstrucţionării justiţiei, o acuzaţie care ar putea să ducă la punerea sub acuzare a preşedintelui Trump în Congres, scrie New York Times

”Fără tragere de inimă trebuie să spun că da”, a declarat senatorul independent Angus King, după ce jurnaliştii CNN l-au întrebat despre posibilitatea de punere sub acuzare a preşedintelui american, dacă se dovedesc reale informaţiile incriminatorii din raportul redactat de către James Comey.

Având în vedere aceste mize extrem de mari, reprezentanţii Casei Albe au încercat să demonstreze o poziţie de forţă cu privire la raportul redactat de directorul demis al FBI, insistând că respectivul raport conţine mai multe erori şi interpretări proaste ale discuţiie purtate pe 14 februarie cu preşedintele Trump.

În timp ce preşedintele a exprimat în repetate rânduri că generalul Flynn este un om decent, care a servit şi protejat această ţară, preşedintele nu i-a cerut niciodată lui Comey să pună capăt investigaţiei, inclusiv anchetei care-l priveşte pe Flynn, se arată într-o declaraţie publicată de Casa Albă.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei prezidenţiale au denunţat că nu este vorba despre o interpretare reală şi corectă a conversaţiie purtată de Comey şi Trump.

Însă există o problemă cu această declaraţie, pentru a crede această justificare prezidenţială, atunci trebuie să faci o serie de presupuneri care par extrem de improbabile.

Prima şi cea mai importantă presupunere este că James Comey minte sau doar a înţeles prost o conversaţie faţă-în-faţă, care a durat mai bine de un minut - între el şi preşedintele Statelor Unite.

Dacă Comey minte, atunci care este motivaţia sa? De ce ar fi minţit în raport un bărbat care era în continuare director al FBI despre o întâlnire pe care a avut-o cu preşedintele Statelor Unite? Ce scop ar fi putut să servească o asemenea minciună?

James Comey nu ar fi putut nici să înţeleagă prost întâlnirea, întrucât acesta are o memorie extrem de detaliată, acesta amintindu-şi că în 2004, şeful de cabinet de la Casa Albă şi consilierul Alberto Gonzales au încercat să-l convingă pe Procurorul-General John Ashcroft, care era internat în spital, să reautorizeze programul de spionaj domestic din Statele Unite.

A doua mare problemă cu declaraţia Casei Albe constă în comportamentul preşedintelui Trump, care le-a cerut lui Sessions şi Pence să părăsească camera înainte a-i face propunerea lui Comey,

Sau poate preşedintele ştia că ceea ce face nu este tocmai potrivit şi voia să evite existenţa unor posibili martori. Ori poate ştia că Sessions şi Pence l-ar fi putut opri înainte de a-i pune întrebarea directorului FBI.

Singura explicaţie posibilă este că Trump a crezut întotdeauna în capacitatea sa de persuasiune şi s-a gândit că ar putea să-l convingă cu mai multă uşurinţă pe Comey într-o discuţie faţă-în-faţă, iar situaţia ar fi fost doar complicată de prezenţa lui Sessions şi Pence.

Este important şi contextul ultimilor dezvăluiri, întrucât întreaga preşedinţie republicană a fost marcată de întrebări cu privire la legăturile dintre asociaţii campaniei Trump şi reprezentanţii Kremlinului, de la Michael Flynn la Carter Page şi Paul Manafort.

Trump a catalogat în repetate rânduri acuzaţiile cu privire la implicarea ruşilor drept ”ştiri false”, recunoscând că gestionarea anchetei cu privire la Rusia a jucat un rol în luarea decizie de concediere a lui Comey de la conducerea FBI.

De asemenea, preşedintele a recunoscut că l-a întrebat în trei rânduri şi în mod direct pe Comey dacă este vizat de investigaţia cu privire la Rusia.

Problema miliardarului republican este că povestea a ieşit de sub orice control, iar congresmenii republicani vor avea o muncă grea în încercarea de a ignora raportul redactat de Comey.

Trump a supravieţuit la orice s-a întâmplat în primele 116 zile de mandat, dar raportul lui Comey ar putea să reprezinte o ameninţare existenţială la adresa administraţiei de la Casa Albă.

Trump i-a propus şefului FBI să-i condamne la închisoare pe jurnaliştii care publică informaţii clasificate 
scurse presei 
 
Preşedintele Trump i-a catalogat adeseori pe reporteri drept lipsiţi de onestitate, susţinând că ”presa este inamica poporului american” şi s-a gândit la introducerea unei legislaţii pentru a uşura chemarea în justiţie a jurnaliştilor. Dar miliardarul republican a mers chiar mai departe în privat, spunându-i fostului director FBI că ar trebui să considere condamnarea la închisoare a jurnaliştilor care publică informaţii scurse presei în Statele Unite, transmite CNN.
 
 Liderul american a formulat această cerere controversată cu doar câteva minute înainte de a-i cere lui Comey să renunţe la investigaţia federală care-l viza pe consilierul pentru securitate internă de la Casa Albă, Michael Flynn.
 
James Comey a scris un raport după întâlnirea din februarie, în care a menţionat în detaliu cum Donald Trump i-a cerut să renunţe la investigaţia care-l viza pe Flynn, dar doar după ce au părăsit camera Sessions şi Pence.
 
Reprezentanţii Casei Albe nu au avut nicio reacţie faţă de propunerea preşedintelui de a-i trimite în spatele gratiilor pe jurnaliştii americani care publică informaţii clasificate scurse presei de către avertizori de integritate din SUA.
 
În Casa Albă există un adevărat război între consilierii conservatori şi cei orientanţi spre business, iar de multe ori sunt scurse informaţii presei din SUA.
 
Donald Trump a criticat adesea instituţiile de presă americane şi i-a acuzat pe reporteri că sunt lipsiţi de onestitate şi corupţi. De asemenea, preşedintele a sugerat o schimbare a legii calomniei pentru a uşura aducerea în faţa justiţiei a organizaţiilor de presă din Statele Unite.
 
Preşedintele a atras atenţia în repetate rânduri asupra ilegalităţii scurgerii de informaţii clasificate, sugerând că avertizorii de intergritate ar trebuie să fie pedepsiţi.
 
Însă, propunerea făcută de preşedinte lui James Comey reprezintă cea mai directă încercare de a influenţare a măsurilor punitive luate împotriva reprezentanţilor mass-media din Statele Unite.

 

citeste totul despre: