Alegeri SUA 2016. Ce trebuie să facă Hillary Clinton pentru a câştiga prima dezbatere cu Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra Statelor Unite, unde, în această seară, va avea loc prima dezbatere televizată a prezidenţiabililor americani - democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump.

La ora locală la ora locală 21.00 (ora 4.00, ora României), la Universitatea Hofstra, New York, cei doi se vor duela pe teme legate de securitate, prosperitate şi viitorul Statelor Unite. Audienţa este estimată la cel puţin 50 de milioane de telespectatori.

Şansele ca dezbaterea să fie monotonă sunt aproape inexistente, având în vedere atitudinea adoptată până acum de Donald Trump, precum şi faptul că sondajele arată că bătălia dintre cei doi se duce pe muchie de cuţit, chiar dacă la începutul lunii august, Hillary Clinton părea să fie favorită pentru a câştiga prezidenţialele. 

Chiar dacă o dezbatere nu poate stabili câştigătorul alegerilor, o prestaţie slabă a unui candidat poate influenţa decisiv rezultatul, afirmă numeroşi analişti politici. Iar fiecare candidat va încerca să facă uz pe cât posibil de avantajele sale.

Totuşi, nimeni nu crede că Donald Trump ar putea să facă faţă unei dezbateri televizate mai bine decât Hillary Clinton. În materie de planuri de substanţă, detalii la nivel de politici şi experienţă politică, republicanul este un amator în comparaţie cu fostul secretar de stat american, notează newsweek.com.

De altfel, nu a existat niciodată un contrast atât de puternic între candidaţii la şefia Casei Albe. Însă asta nu înseamnă că Trump nu are şansa lui. Totul depinde de cât de bine îşi va juca rolul şi de cum îşi va prezenta ideile.

Trei puncte esenţiale pentru Hillary Clinton  

Pentru a avea câştig de cauză, Hillary Clinton trebuie să facă trei lucruri, consideră sursa citată. În primul rând, trebuie să-l abată pe Trump de la discursul pe care republicanul l-a adoptat în ultimele săptămâni. În cazul în care magnatul din domeniul imobiliarelor va fi deviat de la scenariul pentru care s-a pregătit, şansele ca acesta să facă gafe sau chiar să înceapă să arunce cu invective vor creşte considerabil.

În plus, Clinton va trebui să-l preseze pe Trump pentru ca acesta să ofere cât mai multe detalii privind politicile pe care doreşte să le urmeze. De pildă, sloganul „Vom câştiga“ nu poate fi considerat un răspuns adecvat într-o dezbatere prezidenţială despre securitatea naţională. Iar în cazul în care moderatorul ar trece cu vederea un răspuns lipsit de detalii, democrata ar trebui să oprească dezbaterea şi să refuze să continue dacă Trump nu le oferă alegătorilor informaţiile necesare.

În al doilea rând, Clinton trebuie să abordeze direct scandalul e-mailurilor în care a fost implicată, dar şi să pară convingătoare, sinceră şi să dea dovadă de compasiune pe parcursul dezbaterii.

Chiar dacă mai multe organisme independente care au verificat informaţiile prezentate de-a lungul campaniei au ajuns la concluzia că Hillary Clinton spune adevărul mult mai des decât Donald Trump, există încă alegători care îi pun la îndoială onestitatea şi care spun că nu a reuşit să le câştige pe deplin încrederea.

Descrisă adesea ca fiind asemănătoare unui robot şi foarte calculată, Hillary Clinton trebuie să găsească o formulă pentru a demonstra că această caracterizare, considerată de unii anlişti drept o exagerare, chiar nu i se potriveşte.

În al treilea rând, democrata trebuie să demonstreze că este temperată, că are experienţă politică, dar şi o atitudine specifică unui preşedinte, că această funcţie i se potriveşte, că se poate ridica la înălţimea aşteptărilor.

Având în vedere recentele explozii din New York, securitatea naţională va fi, fără îndoială, una dintre temele în jurul căreia va gravita campania electorală, iar Clinton va trebui să profite de faptul că numărul americanilor care o consideră potrivită pentru postul de comandant suprem este mai mare decât al celor care văd în Trump persoana potrivită pentru a deţine această funcţie. De asemenea, ea nu trebuie să uite să le amintească americanilor că s-a aflat lângă preşedintele Obama în timpul raidului în care a fost ucis Osama bin Laden.

Punctele forte ale republicanului Donald Trump

Un avantaj pe care îl are magnatul din domeniul imobiliarelor care vizează şefia Casei Albe constă în faptul că, spre deosebire de Clinton, el se simte foarte bine în lumina reflectoarelor. Astfel că, scrie newsweek.com, la prima dezbatere televizată, Trump trebuie să rămână relaxat, dar să nu dezlănţuie.

În ultima perioadă, consilierii săi l-au convins să folosească un prompter pentru a nu se mai abate de la discursul pregătit, pentru a se conforma scenariului îndelung pregătit. Cum la dezbatere nu va avea un astfel de aparat la dispoziţie, singura lui soluţie pentru a avea succes este să rămână relaxat şi să nu devieze de la subiectele de discuţie. Cu cât candidatura lui Trump va părea mai „normală“, cu atât şansele sale de a câştiga de partea lui alegătorii încă nehotărâţi vor creşte. 

În al doilea rând, Trump trebuie să coboare nivelul aşteptărilor. Echipa sa de campanie lucrează deja în acest sens şi chiar pe două fronturi – pe de o parte insinuează că moderatorul va fi nedrept cu Trump, iar pe de altă parte lasă să se înţeleagă că Hillary Clinton are mai multă experienţă în privinţa dezbaterilor. Această atitudine este, de fapt, parte a unei strategii politice care urmăreşte ca editorialele din media să facă referire şi la faptul că prestaţia a fost „peste aşteptări“.

În al treilea rând, Trump trebuie să facă eforturi pentru a părea cu adevărat potrivit pentru funcţia de preşedinte şi să îndulcească tonul pentru a-şi îndulci astfel imaginea. Potrivit unui recent sondaj YouGov/Economist, majoritatea americanilor ar folosi cuvântul „rasist“ dacă ar trebui să-l descrie pe Trump. Şi mai mulţi îl consideră „periculos“. Ca urmare, republicanul trebuie să găsească o cale de a se distanţa de o serie de afirmaţii pe care le-a făcut în cursul campaniei sale. Şi mai ales să nu gafeze. 

Câştig de cauză va avea candidatul care va gafa mai puţin. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite