Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton şi Donald Trump se confruntă pe tema Rusiei şi a statutului musulmanilor în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite , în care se confruntă democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump, a fost marcată  în weekend de acuzele privind presupusa influenţă a Rusiei pe scena politică americană şi locul musulmanilor în SUA.

Polemica între Trump şi tatăl unui soldat musulman mort în Irak a luat amploare .Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite Donald Trump este criticat aspru atât de către democraţi, cât şi de unii republicani pentru comentariile făcute despre părinţii musulmani de origine pakistaneză a unui căpitan american ucis în Irak. 

Tatăl militarului ucis, Khizr Khan, a vorbit împotriva lui Trump săptămâna trecută la Convenţia Naţională a Partidului Democrat unde a spus că acesta nu a făcut nici un sacrificiu pentru Statele Unite. Candidatul Republican care, în tinereţe, a evitat o înrolare în timpul războiului din Vietnam pe motiv că era student şi incompatibil din cauza sănătăţii, a răspuns într-un interviu, spunând că a făcut alte lucruri bune pentru ţara sa. 

Dar Trump a atacat-o pe Ghazala Khan, mama militarului ucis, sugerând că a stat tăcută pe scenă lângă soţul ei pentru că nu a fost lăsată să vorbească. Ea l-a criticat ulterior pe republican într-un editorial din Washington Post, în care a scris că nu a vorbit la Convenţia Democratului pentru că îi vine greu încă să vorbească despre moartea fiului său.

Într-un discurs susţinut la Convenţia Naţională Democrată, Khizr Khan, tatăl unui militar american l-a criticat dur pe Trump pentru propunerea de suspendare a vizelor de intrare pentru musulmanii care doresc să ajungă în Statele Unite şi a afirmat că acesta " nu a sacrificat nimic şi pe nimeni" pentru această ţară.

Candidatul republican Donald Trump a ripostat la criticile venite din partea tatălui soldatului american de religie musulmană care a căzut la datorie în Irak, răspunsul său stârnind un nou val de controverse, notează BBC News şi ABC News.

„Cred că am făcut o mulţime de sacrificii“ a declarat Trump într-un interviu pentru ABC News. „Lucrez din greu. Am creat mii şi mii de slujbe, zeci de mii de slujbe, am construit multe clădiri mari (...) Am avut un succes uriaş. Cred că am făcut destule“, a mai adăugat candidatul republican.

Aceste afirmaţii au fost ridiculizate pe reţelele sociale, utilizatorii folosind sintagma #TrumpSacrifices pentru a enumera dificultăţi cum ar fi zborul la clasa economică şi practicarea golfului pe un teren deschis publicului larg.

Mai mult, Trump a sugerat că mama militarului căzut la datorie în Irak nu a fost lăsată să vorbească, pentru ca nu îi permitea religia.

"Stătea acolo, nu avea nimic de spus. Probabil, poate că nu i s-a dat voie să aibă ceva de spus," a declarat Trump.

"Sacrificiu - Nu cred că ştie ce înseamnă sacrificiu, semnificaţia cuvântului," a declarat Ghazala Khan, mama căpitanului Humayun Kahn, ucis într-un atentat cu vehicul-capcană în Irak în 2004. "Atunci când stăteam în picioare acolo, toată America a simţit durerea mea. Fără să spun un singur cuvânt. Toată lumea a simţit acea durere," a mai spus ea într-un interviu pentru ABC News.

Paul Rieckoff, fondatorul şi directorul organizaţiei Veteranilor Americii din Irak şi Afganistan, un grup nepartizan cu aproape 200.000 de membri, a catalogat drept "insultătoare, prostescă şi ignorantă," comparaţia făcut de Trump între sacrificiile lui şi cele ale cuiva precum Khan.

Hillary Clinton îl acuză pe Trump de "obedienţă absolută" faţă de obiectivele Rusiei

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Hillary Clinton, l-a acuzat duminică pe rivalul său republican, Donald Trump, de "obedienţă absolută" faţă de obiectivele diplomaţiei ruse, într-un nou episod al unei polemici despre presupusele legături ale miliardarului cu Moscova, relatează AFP. 

Criticându-şi adversarul republican, candidata democrată a denunţat duminică la postul de televiziune Fox News "încurajarea (lui Trump) ca ruşii să pirateze conturile e-mail, laudele sale foarte excesive pentru (preşedintele Vladimir) Putin şi obedienţa sa absolută faţă de lista cu obiective ruseşti în materie de politică externă".

"În ceea ce priveşte temperamentul, el nu este făcut să fie preşedinte şi comandant suprem", a declarat fostul secretar de stat.

"Expunând faptele, aceasta ridică semne de întrebare cu privire la influenţa rusă asupra alegerilor noastre. Noi nu vom tolera aceasta din partea altei ţări", a adăugat ea.

"Faptul că Trump încurajează aceasta şi aduce elogii lui Putin, în pofida a ceea ce pare a fi un efort deliberat de a încerca să influenţeze alegerile, cred că aceasta ridică semne de întrebare care ţin de securitatea naţională", a declarat democrata în interviul său pentru Fox News, primul după discursul său de învestitură joi la Convenţia partidului său.

La rândul său, Donald Trump s-a lăudat din nou duminică la ABC News cu faptul că preşedintele Putin "îl tratează cu mare respect" şi că ar fi spus despre el că "Donald Trump va câştiga, Donald Trump este un geniu".

Trump a insistat că "nu l-a întâlnit niciodată" pe preşedintele rus şi nici "nu a vorbit vreodată cu el la telefon", dar că "dacă ţara noastră s-ar înţelege bine cu Rusia, aceasta ar fi un lucru bun". 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite