Alegeri SUA 2016. Donald Trump şi-a asigurat numărul de delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea Partidului Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excentricul miliardar Donald Trump a obţinut numărul necesar de delegaţi pentru a-şi asigura nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, transmite agenţia The Associated Press (AP), potrivit propriei numărători a delegaţilor.

Miliardarul a reuşit să depăşească pragul necesar (1.237) pentru nominalizare, obţinând susţinerea a 1.238 de delegaţi, după ce o parte dintre superdelagaţi, cei care au libertatea de a vota liber în cadrul convenţiei, au anunţat că sprijină candidatura sa. De altfel, Trump devenise candidatul prezumtiv al Partidului Republican după retragerea aproape simultană a lui Ted Cruz şi John Kasich, a căror plan de a opri ascensiunea în sondaje a controversatului om politic a eşuat, relatează AP, potrivit news.ro.

Practic, prin obţinerea numărului „magic“ necesar pentru nominalizare, miliardarul a pus capăt oricăror sanşe a republicanilor de a ignora rezultatele alegerilor primare în cadrul Convenţiei Naţionale a Republicanilor, care va avea loc în perioada 18-21 iulie.

„Cred că a ajuns la o parte a electoratului nostru care este nemulţumită de modul în care merg lucrurile în SUA. Nu am nicio problemă să-l susţin pe Trump“, a precizat Pam Pollard, preşedinta republicanilor din statul Oklahoma.

Între timp, alţi 303 de delegaţi pot fi obţinuţi în alegerile primare din cinci state, iar numărul total de delegaţi ai lui Donald Trump va creşte considerabil până la convenţie.

Posibila nominalizare a lui Donald Trump, care acum pare de neevitat, a declanşat revolte nu doar în rândul republicanilor, dar şi în rândul activiştilor. În ultimele zile, sute de protestatari au blocat străzile în apropierea evenimentelor de campanie ale magnatului imobiliar.

Mişcarea auto-intitulată „Never Trump”(ro - „Niciodată Trump) nu a convins alegătorii republicani să se îndrepte către alţi candidaţi sau să ofere un candidat independent care, în ultimă instanţă, să scadă mult şansele lui Trump la alegerile republicane. 

Luat în derâdere la începutul procesului electoral republican, avansul lui Trump în sondaje a fost considerat o revoltă temporară a alegătorilor faţă de elita partidului, care ar urma să piardă din avânt odată cu apropierea datei convenţiei. Retorica neortodoxă, controversele create de ideile populiste şi polemicile constante cu principalii săi contracandidaţi au lucrat în cele din urmă în avantajul afaceristului american, care a dominat statele din sud în care favorit era considerat Ted Cruz, l-a învins pe Marco Rubio în statul „de casă” al acestuia, Florida, şi l-a transformat pe Jeb Bush într-un non-actor în cadrul alegerilor primare.

Acum, Trump şi-a îndreptat deja atacurile asupra lui Hillary Clinton, în vederea alegerilor din noiembrie. „Sunt aici şi mă uit la Hillary cum luptă şi nu poate asigura victoria” (n.r. - în alegerile primare democrate), a declarat afaceristul la o conferinţă de presă susţinută în Dakota de Nord după depăşirea pragului de delegaţi.

Trump a redus considerabil deficitul din sondaje faţă de Clinton, favorită la nominalizarea democrată, iar anumite sondaje îl arată chiar înaintea fostului Secretar de Stat; acestea iau însă în calcul doar votul popular brut, şi nu electorii trimişi de fiecare stat prin intermediul căruia va fi ales noul preşedinte al Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite