Alegeri SUA 2016: Donald Trump a câştigat detaşat scrutinul din Carolina de Sud pentru nominalizarea republicană. Jeb Bush s-a retras din cursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Donald Trump a câştigat detaşat alegerile primare din Carolina de Sud pentru nominalizarea Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă.

După numărarea a aproximativ 44% din voturi, Trump conduce detaşat, cu un scor de 34,3%, urmat de Ted Cruz (21,7%), Marco Rubio (21,3%), Jeb Bush (8,2%), John Kasich (7,9%) şi Ben Carson (6,6%), potrivit AP.

Victoria i-a consolidat lui Trump statutul de favorit al cursei republicane, acesta distanţându-se de potenţialii săi rivali, senatorii Ted Cruz şi Marco Rubio.

„Oamenii nu mi-au dat nicio şansă în Carolina de Sud. Acum arată ca o posibilă victorie. Aş fi foarte fericit şi cu o victorie la un vot diferenţă”, a scris Trump pe Twitter la scurt timp după ce televiziunile din Statele Unite l-au declarat câştigător.

Este a doua victorie a lui Trump, după cea din New Hampshire, iar acest rezultat sperie establishment-ul republican dar entuziasmează baza conservatoare a partidului, care s-a săturat de politicienii de la Washington, scrie Reuters.

La scurt timp după anunţarea rezultatelor preliminare, Jeb Bush, fiul fostului preşedinte George H. W. Bush şi fratele fostului preşedinte George W. Bush, a anunţat că se retrage din cursa pentru nominalizarea republicanilor pentru Casa Albă.

„Oamenii din Iowa, New Hampshire şi Carolina de Sud au vorbit şi în seara asta îmi suspend campania”, a spus Bush.

Alţi candidaţi sunt, însă, optimişti, în ciuda rezultatelor nesatisfăcătoare.

Imediat după publicarea primelor rezultate, echipa de campanie a lui John Kasich a anunţat că confruntarea republicană a devenit „o cursă în patru”. Asta pentru că „doar patru candidaţi au clasări în primii trei în unul dintre state şi pot justifica rămânerea în cursă” şi cursa va avansa către state care îi sunt, în opinia reprezentanţilor lui Kasich, „favorabile”, iar asta „îi face calea către nominalizare din ce în ce mai clară”. John Kasich a obţinut un neaşteptat loc doi la alegerile primare care au avut loc săptămâna trecută în New Hampshire.

Nici Ben Carson nu şi-a pierdut optimismul, în ciuda rezultatelor dezastruoase de până acum. Acesta le-a spus susţinătorilor că „nu pleacă niciunde” şi că nu se va retrage din cursă deşi adversarii săi au folosit tactici de campanie „murdare”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite