Alegeri SUA 2016: Încă cinci state şi-au ales candidaţii. Clinton şi Trump, marii câştigători. Marco Rubio s-a retras din cursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hillary Clinton şi Donald Trump au fost marii câştigători ai alegerilor preliminare desfăşurate marţi în cinci state americane.

În tabăra democrată, Hillary Clinton a obţinut o victorie categorică în Florida, cu 64,5% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Bernie Sanders, a obţinut doar 33,2%, după numărarea a peste 98% dintre sufragii.

Clinton şi-a adjudecat şi Carolina de Nord. După numărarea a circa 70% din voturi, ea era cotată cu 55,2% din voturi, în timp ce Sanders a obţinut doar 40,2%.

Şi alegătorii din Ohio au preferat-o pe Clinton, unde aceasta a obţinut un scor de 56,7%, în timp ce Sanders a câştigat doar 42,3%, după numărarea a 58,3% din voturi.

Mai echilibrate au fost cursele din Illinois şi Missouri.

În Illinois, după numărarea a 70% din voturi, Clinton conduce, cu 51% din voturi, urmată de Sanders, cu 48,1% din preferinţe. În Missouri, după numărarea a 75,5% din voturi, Sanders  are un scor de 50,8%, în timp ce Clinton a obţinut 48% din voturi. Nicio instituţie importantă de presă din SUA nu a anunţat, până acum, un câştigător cert în aceste două state.

Rezultatele de marţi reprezintă o lovitură serioasă pentru candidatura lui Bernie Sanders, care spera să câştige trei sau chiar patru state din cele cinci state, după victoria surpriză de săptămâna trecută din Michigan. 

Şansele matematice ca Sanders să obţină nominalizarea democaţilor în cursa pentru Casa Albă sunt, practic, nule, după aceste înfrângeri, în lipsa unui eveniment cu adevărat major care să dea peste cap total campania.

Cu toate acestea, Sanders nu pare a lua în calcul o retragere din cursă. El şi-a continuat campania în Arizona cu un discurs în care a vorbit, din nou, despre inegalitate, coloşii financiari de pe Wall Street şi „cei 1%”.

După rezultatele de marţi, Hillary Clinton are 1.448 de delegaţi pentru Convenţia Democrată care va alege candidatul partidului, dintre care 467 de superdelegaţi, în timp ce Bernie Sanders are 704 delegaţi, dintre care 26 de superdelegaţi, potrivit calculelor Bloomberg. Cifrele nu includ „remizele” din Illinois şi Missouri.

Trump, mai aproape de nominalizare. Marco Rubio s-a retras din cursă

În cursa republicană, marele câştigător al serii a fost miliardarul Donald Trump.

Acesta a câştigat detaşat scrutinul din Florida, cu 45,7% din voturi, urmat de Marco Rubio (27%), Ted Cruz (17,1%) şi John Kasich (6,8), după numărarea a peste 98% din voturi.

Rezultatul prost din Flodida, statul natal al lui Marco Rubio, pe care acesta îl reprezintă în Senatul Statelor Unite, l-a făcut pe candidat să anunţe că se retrage din cursă.

„După această seară este clar că, deşi suntem de partea corectă, anul acesta nu vom fi de partea câştigătoare. Deşi nu este planul lui Dumnezeu să fiu preşedinte în 2016 şi poate niciodată, şi deşi astăzi îmi suspend campania, faptul că am ajuns atât de departe dovedeşte cât de specială este America cu adevărat”, a declarat Rubio.

Trump şi-a adjudecat şi statul Illinois. După numărarea a aproape 50% dintre voturi, miliardarul era cotat cu 40,3% din voturi, urmat de Ted Cruz (28,2%), John Kasich (20,2%) şi Marco Rubio (8,9%).

Şi alegătorii din Carolina de Nord l-au preferat pe Trump. După numărarea a 82% dintre voturi, miliardarul era cotat aici cu 40,5% din voturi, urmat de Ted Cruz (36,5%), John Kasich (12,5%) şi Marco Rubio (7,9%).

O cursă mai strânsă a avut loc în Missouri, unde, după numărarea a 75% din voturi, Trump şi Cruz se află umăr la umăr, cu 41,5%, respectiv 31,2% din voturi. Aceştia sunt urmaţi, la mare distanţă, de John Kasich (9,1%) şi Marco Rubio (5,7%). Instituţiile media din SUA s-au abţinut, până acum, să anunţe un câştigător pentru cursa din Missouri.

Singurul candidat care a reuşit să îi pună probleme serioase lui Trump marţi a fost guvernatorul din Ohio, John Kasich, care a reuşit să câştige „pe teren propriu”. După numărarea a 61,8% din voturi, Kasich era cotat cu un scor de 44,9%, urmat de Donald Trump (36,9%), Ted Cruz (14%) şi Marco Rubio (2,5).

Victoria detaşată a guvernatorului în statul său natal s-ar putea datora, cel puţin într-o oarecare măsură, şi unui îndemn al reprezentanţilor campaniei lui Marco Rubio care le-au cerut simpatizanţilor din acest stat să îl voteze pe Kasich, considerând că acesta are cea mai bună şansă de a-l învinge pe Trump aici. Kasich nu a replicat gestul contracandidatului său şi nu le-a cerut simpatizanţilor săi din Florida să voteze cu Rubio.

Cu doar o victorie la activ, în statul său natal, Kasich nu are, practic, nicio şansă să obţină cei 1.237 de delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea republicană în cursa pentru Casa Albă. Tot ce speră acesta este ca, prin rămânerea sa în cursă, nici Donald Trump sau Ted Cruz să nu reuşească să atingă acest prag. În acest caz, Convenţia Republicană din Cleveland, care va alege candidatul, va fi una „contestată” şi rezultatele sale sunt, în acest caz, imprevizibile.

Potrivit calculelor Bloomberg, care nu includ cifrele din Missouri, Donald Trump conduce în acest moment cursa republicană, cu 619 delegaţi, urmat de Ted Cruz (394 delegaţi) şi John Kasich (136 delegaţi).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite