Administraţia Trump respinge cererea Exxon de excepţie de la regimul sancţiunilor impuse Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump nu va face nicio excepţie pentru companiile americane, inclusiv gigantul petrolier Exxon Mobil Corp, ce ar fi dorit să poată continua forările petroliere în zonele aflate sub regimul sancţiunilor economice impuse Rusiei, a specificat Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin citat de Reuters.

„În urma consultaţiilor cu preşedintele Donald J. Trump, Departamentul de Trezorerie nu va oferi nicio excepţie companiilor americane, inclusiv Exxon, care să autorizeze operaţiuni de foraj interzise de actualul regim de sancţiuni”, a afirmat Dl. Mnuchin.

Declaraţia directă şi neobişnuită în această privinţă subliniază intenţia Statelor Unite de a menţine poziţia dură faţă de Moscova şi în ceea ce priveşte regimul de sancţiuni economice. 

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni economice Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în anul 2014 şi pentru rolul jucat de Kremlin în conflictul din Estul Ucrainei.  Datorită acestor sancţiuni, Exxon Mobil, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, a fost nevoit să îngheţe planurile de foraj în zona arctică a Rusiei.

Exxon Mobil a cerut şi a primit astfel de excepţii în anii 2015 şi 2016, ce i-au permis să coopereze cu producătorul de petrol rus Rosneft, al cărui propritar majoritar este statul rus. Sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană nu interzic companiilor europene să opereze în Rusia, un punct de iritare pentru compania americană.

Conform publicaţiei Financial Times, excepţia cerută de Exxon i-ar fi permis să continue lucrările de foraj la mare adâncime din zona Mării Negre începute împreună cu Rosneft. În urma acestui refuz al administraţiei de la Casa Albă, Rosneft va conlucra cu grupul italian Eni.

Declaraţiile oficialilor americani vin pe fondul informaţiilor apărute în presa americană, Wall Street Journal mai exact, conform cărora Exxon Mobil ar fi aplicat pentru excepţii de la acest regim de sancţiuni. 

O astfel de cerere ar fi atras imediat atenţia datorită faptului că fostul CEO al Exxon este actualul Secretar de Stat al administraţiei Trump. Rex Tillerson, din poziţia de conducere a Exxon, s-a opus sancţiunilor economice împotriva Rusiei în 2014, afirmând că acestea ar fi ineficiente.

„Faptul că au negat o asemenea excepţie atât de repede şi apoi faptul că au ieşit şi cu o declaraţie publică pe tema asta este chiar fără precedent”, a declarat Doug Jacobson, avocat şi expert în sancţiuni din Washington. „Trezoreria, de regulă, nu comentează asupra acestui gen de aplicaţii”, a completat acesta.

În prezent comisii din Congresul şi Senatul american investighează existenţa unor posibile legături dintre stuff-ul de campanie al lui Donald Trump şi Moscova. Liderii republicani din Congres, dar şi aliaţii europeni ai Statelor Unite, urmăresc cu îngrijorare orice semn că administraţia Trump ar relaxa sancţiunile impuse Rusiei.

Informaţiile din presă cum că Exxon Mobil ar fi cerut o astfel de excepţie a atras opoziţia imediată a unor importanţi oficiali americani, precum Senatorul John McCain ce a a publicat un tweet retoric la adresa administraţiei Trump:„Sunt nebuni?”.

„Declaraţiile oficialilor din administraţie reprezintă un semn pozitiv atât dintr-o perspectivă a reglementărilor economice, cât şi din perspectiva politicii externe a Statelor Unite. Orice incertitudine cu privire la viitorul acestor sancţiuni sperie aliaţii noştri şi încurajează Rusia să prelungească agresiunea din Ucraina”, a declarat Edward Fishman, fost oficial în departamentul de stat în administraţia Obama şi în prezent la think tank-ul Atlantic Council.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite