6.000 de soldaţi americani specializaţi în război informatic vor lupta cu Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata americană formează o forţă de 6000 de militari specializaţi în războiul informatic
Armata americană formează o forţă de 6000 de militari specializaţi în războiul informatic

Americanii utilizează arme informatice în războiul lor împotriva grupării Statul Islamic în Irak şi Siria, a declarat luni ministrul apărării, Ashton Carter, citat de AFP.

"Utilizăm instrumente informatice pentru a slăbi capacitatea grupării Statul Islamic de a opera şi comunica pe câmpul de luptă virtual", a declarat ministrul american al apărării într-o conferinţă de presă de la Pentagon. 

"Este vorba despre a-i face să-şi piardă încrederea în reţelele lor, de a le supraîncărca reţelele pentru ca ele să nu poată funcţiona şi de a face toate acele lucruri care le întrerup capacitatea de a-şi comanda forţele şi de a-şi controla populaţia şi economia", a explicat Carter. 

"Folosim instrumente informatice pentru a slăbi capacitatea grupării Statul Islamic de a opera şi comunica pe câmpul de luptă virtual", a declarat Carter luni, într-o conferinţă de presă la Pentagon.

Comandantul Statului Major Interarme Joseph Dunford, care a participat la această conferinţă de presă, a trasat o paralelă între asedierea fizică a SI în fiefuri ca Mosul (Irak) şi Rakka (Siria) şi asedierea în spaţiul cibernetic.

"Încercăm - fizic şi în acelaşi timp virtual - să izolăm gruparea Statul Islamic", a declarat Dunford.

Însă cei doi oficiali au refuzat să ofere mai multe detalii despre operaţiunile cibernetice ale armatei americane.

"Nu vrem" ca jihadiştii "să fie capabili să facă diferenţa" între perturbările legate de armamentul cibernetic american şi perturbările care nu au legătură cu acestea, a spus generalul Dunford.

Confidenţialitatea este cu atât mai importantă cu cât aceste arme cibernetice sunt "noi", "surprinzătoare" şi "utilizabile" totodată împotriva altor adversari decât SI, a subliniat la rândul său Carter.

Secretarul american al Apărării nu a precizat care sunt aceşti inamici.

Însă oficiali americani din domeniul Apărării au continuat să avertizeze, în ultimii ani, atât în legătură cu unele capacităţi ruse şi chineze în domeniul războiului reţelelor informatice, cât şi cu cele iraniene sau nord-coreene.

Statele Unite sunt pe cale să constituie o forţă de aproximativ 6.000 de militari specializaţi în războiul informatic, plasaţi pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Rogers, directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), puternica agenţie de informaţii însărcinată cu spionajul electronic.

Acest "comandament cibernetic" al armatei americane, din care fac parte 133 de unităţi de luptă, este necesar să fie capabil să desfăşoare atât operaţiuni de apărare a reţelelor şi computerelor americane, cât şi să le atace pe cele ale inamicilor.

Pentagonul a fost, până în prezent, foarte discret în privinţa activităţilor acestor comandamente cibernetice, însă administraţia preconizează să suplimenteze cu 15% anvelopa destinată războiului informatic în cadrul bugetului Apărării pentru 2017, la 6,7 miliarde de dolari, reprezentând peste 1% din bugetul total al Apărării americane.

Pe de altă parte, trupele de elita ale armatei americane, Delta Force, au început operaţiunile de capturare sau ucidere a comandanţilor Statului Islamic din Irak, după mai multe săptămâni de pregătiri.

Un oficial a declarat pentru CNN că echipele Delta Force şi-au petrecut ultimele săptămâni pregătindu-se pentru misiune.

Trupele de elită au pregătit o casa sigură în care se ascund, au creat reţele de informatori şi au desfăşurat operaţiuni în coordonare cu unităţile irakiene şi miliţiile kurde Peshmerga.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite