Vladimir Putin a vizitat regiunea separatistă georgiană Abhazia, la nouă ani de la începerea războiului ruso-georgian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat marţi regiunea separatistă georgiană Abhazia şi a dat asigurări cu privire la sprijinul militar al Moscovei, un act de sfidare la adresa guvernelor occidentale care au condamnat susţinerea oferită de Moscova separatiştilor, relatează Reuters.

Abhazia şi cealaltă regiune separatistă georgiană - Osetia de Sud - au eliminat controlul autorităţilor de la Tbilisi în urma confruntărilor care au avut loc la începutul anilor ’90. În ultimii ani, Putin a intensificat sprijinul militar, economic şi politic pentru aceste regiuni.

Totodată, Rusia menţine mii de militari în cele două regiuni secesioniste, acţiune denunţată de Tbilisi drept o „ocupaţie“, aminteşte France-Presse.

Liderul de la Kremlin a sosit la Piţunda, staţiune din Abhazia situată la Marea Neagră, la o săptămână după ce vicepreşedintele american Mike Pence a fost la Tbilisi şi a condamnat prezenţa rusească pe teritoriul georgian.

În cadrul unei întâlniri cu Raul Khajimba, lider al administraţiei separatiste, preşedintele rus a afirmat că Moscova se angajează să construiască un contingent militar ruso-abhaz pentru a asigura securitatea populaţiei din Abhazia.

„Cel mai important lucru este că avem relaţii cu totul speciale cu Abhazia“, a declarat Putin în cadrul întâlnirii. „Noi garantăm în mod sigur securitatea, autosuficienţa şi independenţa Abhaziei. Sunt sigur că va fi în continuare nevoie“, a adăugat el.

„Am convenit să ne coordonăm şi mai strâns măsurile adoptate în lupta împotriva provocărilor şi ameninţărilor în domeniul securităţii în Caucazul de Sud“, a mai declarat liderul de la Kremlin.

„Baza militară rusă din Abhazia joacă un rol-cheie în asigurarea stabilităţii în regiune“, a continuat preşedintele Federaţiei Ruse. 

Vizita lui Putin a coincis cu împlinirea a nouă ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian, în urma căruia Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, în ciuda opoziţiei comunităţii internaţionale.

Rusia a susţinut că a fost nevoită să acţioneze în 2008 pentru a-i apăra pe civili în ambele entităţi de atacurile militare georgiene. Însă guverne occidentale afirmă că Rusia a pus la cale conflicte separatiste pentru a împiedica Georgia să adere la NATO şi Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Tbilisi, furioase

„Astăzi, în timp ce plângem pierderile suferite în cursul acestei tragedii, îl vedem pe preşedintele Federaţiei Ruse vizitând Abhazia georgiană“, a declarat  pentru Reuters preşedintele georgian, Giorgi Margvelashvili, după ce a participat la o ceremonie la mormântul unor soldaţi georgieni căzuţi la datorie în războiul din 2008.

El a calificat vizita lui Putin drept „o încălcare a dreptului internaţional şi o încercare de legitima nedreptatea istorică pe care Federaţia Rusă a comis-o împotriva Georgiei“, adaugă agenţia anterior citată.

La rândul său, Ministerul georgian de Externe a afirmat, într-un comunicat, că vizita lui Putin, la nouă ani după acest război, reprezintă „continuarea politicii deliberate a Moscovei împotriva Georgiei“, a notat agenţia rusă de presă Interfax, preluată de AFP.

Rusia trebuie „să-şi înceteze provocările la adresa Georgiei şi să respecte intergritatea teritorială a (acestui) stat suveran“, a punctat ministerul georgian.

În acest timp, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice a declarat că vizita lui Putin trebuia convenită în prealabil cu autorităţile georgiene.

„Vizita preşedintelui Putin în regiunea Abhazia din Georgia, cu prilejul marcării a nouă ani de la conflictul armat, este în detrimentul eforturilor internaţionale de a găsi o soluţionare paşnică şi prin negocieri“, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite