Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la Soci. Rusia şi Turcia îşi restabilesc relaţiile „complet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan (stânga) şi liderul de la Kremlin Vladimir Putin Foto: EPA
Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan (stânga) şi liderul de la Kremlin Vladimir Putin Foto: EPA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cel al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, s-au întâlnit miercuri la Soci pentru a discuta despre cooperarea bilaterală, precum şi despre chestiuni presante, printre care criza din Siria. Încă de la începutul întâlnirii, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că Rusia şi Turcia îşi restabilesc relaţiile „complet“, după cum notează site-ul administraţiei prezidenţiale ruse.

Relaţiile dintre cele două ţări, care susţin părţi beligerante în războiul civil sirian, au fost afectate după ce un avion de vânătoare turc a doborât un bombardier rus, la frontiera turco-siriană, la sfârşitul anului 2015.

„Cu ceva timp în urmă, aşa cum este bine ştiut, relaţiile noastre au fost puse la încercare. Acum putem spune cu certitudine că procesul normalizării relaţiilor ruso-turce s-a încheiat“, a afirmat Vladimir Putin la conferinţa de presă comună cu Erdogan. „Am revenit la cooperare în cadrul unui parteneriat normal“, a adăugat el. 

În contextul în care Moscova şi Teheranul sunt susţinători importanţi ai regimului sirian condus de Bashar al-Assad, în timp ce Ankara sprijină anumite grupuri de rebeli care luptă împotriva trupelor guvernamentale siriene, Vladimir Putin a afirmat că a discutat cu Erdogan despre „înfiinţarea unor zone de securitate“ în Siria, un subiect despre care a vorbit la telefon cu o zi înainte şi cu preşedintele SUA, Donald Trump. Potrivit liderului de la Kremlin, au avut loc astfel de consultări şi cu Teheranul şi Damascul.

„Pentru dezvoltarea procesului politic în Siria trebuie asigurată o încetare a focului... Rusia, Turcia şi Iranul s-au gândit tot timpul cum să asigure acest armistiţiu. Una dintre metode ar fi crearea acestor zone de securitate“, a afirmat Putin, citat de Russia Today. 

Pe de altă parte, transmite agenţia Reuters în pagina sa electronică, Rusia şi Turcia au căzut de acord privind ridicarea restricţiilor comerciale, menţinute după criza din 2015, mai puţin a celor privind exporturile de tomate din Turcia spre Rusia.

Înainte de întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Erdogan declarase că îi va transmite omologului său rus că restricţiile comerciale impuse Ankarei de către Moscova trebuie să fie ridicate rapid, Turcia vizând în special eliminarea restricţiilor privind tomatele.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite