Vladimir Putin: Putem opri gazele Ucrainei. Rusia nu intenţionează să reconstruiască URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei FOTO World Economic Forum/Flickr
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei FOTO World Economic Forum/Flickr

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ar putea sista livrarea de gaze către Ucraina şi că Statele Unite nu ar putea face concurenţă Rusiei pe piaţa energetică europeană. Liderul de la Kremlin a   vorbit despre livrarea gazelor către China în paralel cu contractele din Europa, într-o conferinţă de presă susţinută după participarea la Forumul Economic anual din Sankt Petersburg.

Rusia nu intenţionează să reconstruiască URSS

„Moscova nu intenţionează să restabilească fosta Uniune Sovietică, dar sancţiunile occidentale nu pot izola Rusia pe scena globală, declară preşedintele rus. „Cred că izolarea unei ţări este o chestiune efemeră. Acest lucru este imposibil. Sancţiunile economice vor avea efecte negative asupra noastră, pot afecta economia rusă, economia europeană şi cea globală, dar nimeni nu doreşte astfel de efecte. Se încearcă acreditarea ideii că am avea intenţia de a reconstrui imperiul, Uniunea Sovietică. Este absolut fals. Nu vreau să mă gândesc că acesta ar fi începutul unui nou Război Rece, nu este în interesul nimănui şi nu cred că se va întâmpla", a subliniat liderul rus, exprimând disponibilitatea de a avea întrevederi bilaterale cu omologii occidentali cu ocazia ceremoniilor organizate în iunie pentru a marca Ziua Debarcării.

Întrebare jurnalist: „Mulţi se întreabă despre politicile şi parteneriate, vorbim despre corporaţiile care se ocupă de afacerile cu gaz, dacă va putea fi suficient gaz care poate fi trimis spre Vest. În privinţa contractelor pe care le aveţi cu China, ce înseamnă pentru celelalte contracte, sunt irelevante sau sunt încă actuale? Dar cum aţi caracteriza relaţiile ruos-germane?“

„Prietenii noştri chinezi şi cei europeni pot deveni consumatori egali după ce noi ne îndeplinim contractele cu China. Este vorba de noi resurse de gaz descoperite în Iacuţia şi vom trage conducte, vom echipa şi vom construi drumul către acele exploatări, deci e un proiect major şi o investiţie uriaşă. Nimic dintre acestea nu are de-a face cu Ucraina.

Cum vom termina proiectul din est şi le vom conecta cu cele din vestul Siberiei, vom putea să transferăm gaz dintr-o parte în cealaltă, la fel şi pentru consumatorii din Europa. Şi am putea să rezolvăm problemele economice mai usor. Când Ucraina a cerut Rusiei să reducă foarte mult preţul la gaz, asta a împiedicat livrarea de gaz. 

Credeţi că vom înceta să livrăm gaz către Germania? Asta ne-ar leza interesele noastre. În privinţa Ucrainei, singurul lucru pe care l-am putea face este să nu le mai dăm gaz pentru că n-au plătit pentru ceea ce au folosit. Acum contractul e pus sub semnul întrebării. Noi am avut un contrat cu Ucraina şi am plătit bani grei pentru staţionarea flotei noastre acolo. Azi ne spun că nu o să plătească dacă nu le returnăm discountul. În primul rând, nu au dreptul la acest discount“, a declarat Putin. 

Putin: „Ucraina nu mai face plăţi de anul trecut”

„Există oameni care se opun dreptului democratic al Crimeei de a se alătura Rusiei. Noi am avut un contract cu Ucraina şi am plătit bani grei pentru ca staţa noastră să rămână acolo unită. Noi am plătit preţul întreg pentru staţionarea noastră. Rusia poate întrerupe gazul Ucrainei. Datorită relaţiilor foarte bune cu fostul guvern, noi nu am mai pretins o parte din bani.

Nu vreau să fim acuzaţi că acţionăm ca bandiţii. Mulţi lideri internaţionali spun că Gazprom încearcă să obţină un avans, iar mai ales cei din Europa de Est au cerut să acceptăm să avem răbdare să primească bani de la FMI. Însă toţi au luat bani de la FMI, ne-au cheltuit resursele şi nimic. Ar trebui să fim civilizaţi unii cu ceilalţi“, a declarat preşedintele rus. 

 Rusia nu se teme de concurenţa SUA pe piaţa gazelor în Europa

 

Vladimir Putin nu consideră că Statele Unite ale Americii ar putea face concurenţă Rusiei pe piaţa energetică europeană, deoarece, în opinia sa, pentru americani este mai profitabil să exporte gaze naturale către consumatorii din Asia.

„Într-adevăr, în viitorul apropiat, prietenii noştri americani planifică să devină exportatori net de gaze naturale. Este cu siguranţă bine pentru piaţa mondială şi pentru noi, în cele din urmă, şi aceasta este doar un plus. Cu toate acestea, pentru a lansa exporturile de gaze lichefiate din America de Nord în Europa, specialiştii aflaţi aici, experţi şi oameni de afaceri, înţeleg foarte bine că mai întâi trebuie creată infrastructura corespunzătoare pe ambele maluri ale Atlanticului“

„Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu declaraţiile radicalilor ucraineni, cu ameninţările lor de a împiedica tranzitul gazelor spre Europa. Sperăm totuşi că bunul simţ va prevala în Ucraina“, a mai spus şeful statului rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite