VIDEO Stalin încă face victime în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a intervenit recent pentru a stăvili o campanie de reabilitare a dictatorului sovietic. Mişcarea pare însă de faţadă. Pe blogul său, preşedintele Rusiei se declară un adversar al cultului lui Stalin. Dar în viaţa de zi cu zi, Stalin are o imagine complet cosmetizată.

Septembrie 2009, nordul Rusiei. Profesorul Mihail Suprun dispare în mod misterios pentru scurt timp. Reapare la domiciliu, fără documentele pe care le strânsese ani de zile. Şi cu interdicţie de a comenta în vreun fel ce i s-a întâmplat.

Scurta dispariţie a profesorului Suprun a fost adusă la cunoştinţa publicului abia o lună mai târziu. BBC a reuşit să smulgă de la el doar o simplă declaraţie - că nu poate vorbi.

Şi că autorităţile - adică FSB-ul, temutul succesor al FKGB-ului - i-au confiscat toate actele privind deportarea germanilor din ordinul lui Stalin.

Este vorba în mare de germanii de pe Volga pe care sovieticii i-au dus în Siberia pentru că Hitler atacase URSS-ul iar Stalin „nu avea încredere în germani", indiferent de când aceştia trăiau în Rusia.

Acum, profesorul Suprun nu mai poate arăta în niciun fel proporţiile deportării germanilor. Şi nici nu mai are chef să ia cercetarea de la capăt.

Este doar unul dintre exemplele numeroase în care o forţă mută intervine în Rusia pentru a „îndrepta lucrurile" în privinţa lui Stalin.

Manualele de îndrumare pentru profesorii ruşi îl descriu pe Stalin drept un „manager" foarte eficient. În metroul moscovit, una dintre lozincile mobilizatoare rostite de Stalin şi încrustată pe perete a fost restaurată şi redată circuitului public.

image

Un concurs de popularitate de anul trecut l-a scos pe Stalin pe locul trei între personalităţile istorice din toate timpurile ale Rusiei. Nepotul lui Stalin a dat în judecată un ziar moscovit care scrisese de „crimele lui Stalin". În plângere, descendentul dictatorului sovietic vorbea de „pângărirea imaginii bunicului" său.

Cu tancul gonflabil

În fine, o virulentă mişcare a tinerilor ruşi, „Naşii" a dat în judecată ziarele occidentale „The Independent", „Le Monde", „Le Journal Du Dimanche" şi „Frankfurter Rundscau" pentru că acestea ar fi sărit în apărarea ziaristului rus care l-ar fi „atacat pe Stalin".

De fapt, ziaristul scrisese despre un restaurant din Moscova care fusese forţat să îşi schimbe numele din „La Sovieticu'" în „La Anti-sovieticu'", după ce patronul primise reproşuri şi ameninţări din partea autorităţilor locale.

Tinerii sovietici pe stil nou au constituit organizaţia în 2005, pe vremea când preşedinte era Vladimir Putin iar în Ucraina avea loc „revoluţia portocalie". Una dintre isprăvile cele mai cunoscute ale organizaţiei a fost marşul către ambasada Estoniei la Moscova având în frunte un tanc gonflabil.

Cu greu se putea inventa ceva mai sugestiv de atât pentru a ilustra ambiţiile ruşilor nostalgici.

Medvedev sau Putin?

Cu toate acestea, în mod surprinzător, preşedintele în exerciţiu, arătându-se îngrijorat de amploarea cultului lui Stalin, a intervenit pentru a pune unele lucruri la punct. „Nimeni nu îi poate găsi scuze celui ce îşi extermină propriul popor" a spus Dimitri Medvedev într-o intervenţie video pe blogul său.

Declaraţia a fost făcută în ziua în care în Rusia s-au organizat manifestări de comemorare a victimelor represiunilor politice.

image

Aparent, declaraţiile lui contrastează cu cele ale predecesorului său, Vladimir Putin, actualmente premier al Federaţiei Ruse. Vladimir Putin l-a descris pe Stalin ca pe un conducător deosebit de eficient, "care a transformat Uniunea Sovietică într-o superputere".

Dar în aceeaşi măsură ca şi Vladimir Putin, şi Dimitri Medvedev s-a afişat cu cei din organizaţia „Naşii". La adunarea lor anuală de vară de la lacul Seliger, din nordul ţării, cei doi lideri ai Rusiei au apărut în mânecă scurtă, împreună cu şefii mişcării.

O nouă victimă

Un preot ortodox rus, critic al Islamismului, al sectelor şi al naţionaliştilor, a fost împuşcat, joi, în biserica sa din Moscova. Profesorul de la Universitatea de Teologie din Moscova, Andrei Kouraev, a declarat că mişcările ultranaţionaliste, admiratoare ale lui Stalin, l-au ameninţat de mai multe ori pe prelat.

 

Documentar: Cine a fost Stalin

Trailerul filmului "Stalin"

Cultul personalitaţii lui Stalin, reînviat în Rusia de Partidul Comunist

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite