VIDEO Sateliţii americani confirmă: noul avion „invizibil“ rusesc, testat în Siria INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a trimis patru avioane de luptă, Suhoi Su-57, invizibile pe radar, în Siria pentru a acţiona „ca factor de menţinere a stabilităţii pe teritoriul Republicii Arabe Siriene şi „pentru aeronavele din statele învecinate, care zboară periodic” pe teritoriul statului arab, a declarat preşedintele Comisiei pentru dezvoltarea sectorului de apărare şi a complexului militar-industrial  din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Vladimir Gutenev.

Suhoi Su-57 (sau PAK-FA) este un avion de luptă de generaţia a cincea creat de Rusia pentru a înlocui aparatele MiG-29 Fulcrum şi Su-27 Flanker. Zborul inaugural a avut loc în data de 29 ianuarie 2010. Aeronava a intrat în fabricaţia în serie în 2017. În dezvoltarea avionului participă şi India (versiunea indiană Suhoi/HAL FGFA fiind adaptată necesităţilor ţării).

 Este considerat a fi la acelaşi nivel cu modelele americane de ultimă generaţie F-22 Raptor şi F-35 Lightning II şi este proiectat pentru a le contracara pe acestea. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Corporaţiei aviatice Iuri Sliusari, prima serie formată din 12 aeronave vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Ruse în 2019 .

Specialiştii ruşi consideră că Su-57 are totuşi o serie de avantaje competitive în ceea ce priveşte lupta directă faţă de avioanele rivale americane F-35 şi F-22. Comparativ cu F-22, Su-57 este mai rapid, are o rază de operare mai mare şi un sistem de detectare superior, dar la „invizibilitate“ stă mai prost. 

„În mod cert prezintă o agilitate superioară dată fiind combinaţia acestuia de accelerare, suprafeţe (aripile şi coada) mobile şi un design aerodinamic excelent comparativ cu F-35”, a declarat fostul comandant al centrului de informaţii al aviaţiei americane, Lt. Gen. David Deptula.

image
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite