VIDEO Românii din Ucraina construiesc baricade şi blochează autostrăzi, în semn de protest faţă de mobilizarea la război

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Cernăuţi protestează împotriva mobilizării
Românii din Cernăuţi protestează împotriva mobilizării

Majoritatea localităţilor cu populaţie preponderent românofonă din regiunea Cernăuţi protestează faţă de  mobilizarea parţială a Ucrainei. Recent s-au alăturat la protestatari şi satele din Nordul Basarabiei (raionul Noua Suliţă).

Două localităţi de români Marşinţî şi Mămăliga (raionul Noua Suliţă, Basarabia istorică) s-au alăturat la protestele împotriva mobilizării tinerilor pentru războiul cu teroriştii în Estul Ucrainei.  Traficul rutier este deja blocat în toată regiunea Cernăuţi. 

Locuitorii au blocat autostrada internaţională „Cernăuţi-Criva” (spre Chişinău) şi cer Şefului Administaţiei raionale Noua Suliţa V.Baltă ca ordinele de chemare la mobilizare să fie anulate. De asemenea, protestatarii au blocat autostrada care leagă raionul Noua Suliţă cu raionul Herţa. 

Amintim că mai devreme locuitorii din satul românesc Priprutia (Noua Suliţa) de asemenea au blocat autostrada şi în public au dat foc la ordinele de chemare la mobilizare. 

Românii din Ostriţa (raionul Herţa) au blocat autostrada internaţională spre Hmelniţk şi Kiev care ste blocată până în pezent.  În satul românesc Voloca din raionul Hliboca locuitorii au blocat autostrada internaţională „Cernăuţi-Porubne” (spre Suceava), informează ChernivtsiNEWS.

În unele sate protestatarii au început să constuiască şi baricade. 

bar

Aşadar, toate autostrăzile internaţionale în regiunea Cernăuţi au fost blocate, precum şi cele de impărtamţă locală. Traficul rutier este blocat.  Nimeni nu poate ieşi şi intra în oraşul Cernăuţi, decât pe jos. 

Majoritatea protestatarilor susţin că ei sunt etnici români şi, prin urmare, nu vor să ia parte la războiul cu teroriştii din Estul Ucrainei. Or, deja doi dintre conaţionalii lor au murit în Donbas.

Unii protestatari consideră că ordinele de mobilizare trebuiesc înmânate militarilor cu experienţă, celor care deja au făcut serviciul militar, în special, trebuie să fie chemaţi la mobilizare cei din regiunile din Estul ţării. 

- "Dacă era declarată legea marţială, dacă acţiunile separatiste sau războiul avea loc loc în regiunea Cernăuţi, cu siguranţă că binevol  participam la mobilizare şi îmi apăram casa, familia. Dar în cazul de faţă este vorba de acte de terorism, şi aici avem nevoie de trupe profesioniste, de trupele ONU, NATO. De ce cei din Estul ţării abandonează plaiul natal, se retrag la noi şi cer azil, iar noi de aici, din Vest trebuie să luptăm cu teroriştii?”, - a relatat unul dinte protestatarii împotriva mobilizării.   

Primăria din Ostriţa a primit 280 de ordinde de chemare la mobilizare, Primăria satului Voloca - 50, cea din Ciagor -  109, iar cea din Corovia - 77.  printre cei care au primit orine de chemare la mobilizare sunt şi fete cu studii medicale. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite