VIDEO Cum îi cucereşte Putin pe tinerii din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri clubului „Lupii nopţii“
Membri clubului „Lupii nopţii“

Cluburile de lupte, ultraşii neonazişti şi bande de motociclişti servesc drept vectori în operaţiunile de propagandă ale Kremlinului în ţările occidentale.

Poate părea un episod din Mad Max sau Fight Club, dar exact acest lucru se întâmplă în Europa şi America de Nord: serviciile de informaţii ale Rusiei cooptează radicali marginali şi tineri furioşi pe sistem pentru a submina democraţiile occidentale din interior. Şi nu numai în lumea virtuală, ci şi în viaţa reală. Recurgerea la această strategie este strălucită. Nu sunt mulţi cei care s-ar gândi  că serviciile secrete ale Rusiei recurg la skinheads sau migranţii africanii din Occident pentru aşa ceva. Şi dacă ar fi arătat cu degetul,  Kremlinul poate argumenta cu uşurinţă că eventualele legături între grupurile de extremă dreaptă din Rusia şi cele din Occident sunt independente de statul rus. 

Dar fie că este vorba de ultranaţionaliştii sârbi din Muntenegru sau de neo-naziştii din Ungaria, implicarea serviciilor de informaţii ale Rusiei a fost dovedită în multe acţini. Războiul actual al Rusiei din estul Ucrainei, purtat cu ajutorul unor separatişti aflaţi sub  comanda fermă şi controlul armatei ruse, a oferit un teren fertil pentru recrutarea de fanatici de extremă dreapta din Belarus până în Brazilia.

Recrutarea, îndoctrinarea şi manipularea grupurilor de extremă dreapta sau stânga au ca scop instaurarea haosului politic în democraţiile occidentale şi subminarea sau slăbirea instituţiile democratice. Dar, ocazional, ca şi în Ucraina, aceste grupuri se pot alătura direct în sprijinul operaţiunilor Kremlinului, scrie „The Atlantic“.

„Lupii Nopţii“, mesagerii lui Putin

Celebrul grup de motociclişti „Lupii Nopţii” sau „Îngerii lui Putin”, au făcut recent un turneu European şi au făcut popas în Slovacia, stat membru UE şi NATO. Motocicliştii şi-au instalat tabăra în fosta bază militară din satul Dolna Krupa. 

Grupul “Lupii Nopţii” care sprijină agenda anti-NATO a Moscovei, spune să doreşte să deschidă un punct permanent în Slovacia.

„Lupii Nopţii” au adepţi în Germania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Letonia, Republica Macedonia, Cehia, România, Serbia şi, inclusiv, în Australia şi Filipine, scrie BBC. Se crede că grupul are între 5.000 şi 7.000 de adepţi şi, potrivit ziarului Moscow Times.

Liderul grupului de motociclişti este Alexander Zaldostano zis „Chirurgul“, în vârstă de 55 de ani. El a devenit un simbol al „patrioţilor ruşi“ . În 2013, preşedintele rus i-a acordat lui Zaldostanov Ordinul de Onoare. Medalia de stat - care atârnă pe vesta lui - a fost acordată pentru „munca activă în creşterea simţului patriotic al tinerilor“, dar are şi interdicţie de a intra în ma multe ţări europene, inclusiv în America pentru implicare în operaţiunile de anexare a Crimeii şi în războiul separatist din estul Ucrainei.

Pentru a înţelege cum pot fi mobilizate grupurile marginalizate de extrema dreaptă de către serviciile de informaţii ale Rusiei, trebuie doar să luăm în considerare cazul Muntenegrului, unde guvernul susţine că GRU a încercat să pună la cale în 2016 o lovitură de stat şi asasinarea premierului muntenegran pentru a semăna haos. 

Planul GRU, potrivit procurorului special al Muntenegrului care investighează tentativa de lovitură de stat, a demarat mai întâi cu atacuri cibernetice pentru a intra în aplicaţii de mesagerie populare precum Viber şi WhatsApp şi a răspândit zvonuri false cum ar fi că vot a fost falsificat de către partid de guvernământ. Folosind această dezinformare, susţin procurorii, GRU a căutat să scoată lumea în stradă. Apoi, un grup de mercenari, îmbrăcaţi în uniforme de poliţie din Muntenegru, trebuia să se strecoare în clădirea Parlamentului şi să-i atragă şi pe protestatari pentru a semăna haos şi dezordine. După instaurarea haosului, urma ca prim-ministrul să fie asasinat.

Pentru a-şi masca implicarea într-o operaţiune atât de îndrăzneaţă împotriva unei ţări aflate în proces avansat de aderare la NATO, GRU a apelat la grupuri marginale şi radicali de dreapta. Aleksandar Sindjelic, un martor ce cooperează cu anchetatorii în acest caz, susţine că a fost un conducător cheie. Sindjelic a identificat doi ruşi drept ofiţeri ai GRU, spunând că aceştia au organizat şi finanţat operaţiunea pe care a descris-o în detaliu. Sindelic, care este urmărit în urma pentru  crimă în Croaţia, este un ultra-naţionalist sârb care a luptat alături de forţele pro-ruse din Ucraina, şi fost membru al clubului de motociclişti „Lupii Nopţii“ din Belgrad. 

Tovarăşii săi de operaţiune proveneau din medii similare: fie naţionalişti radicali, fie oameni certaţi cu legea, membri ai unor grupări de crimă organizată din regiune. După ce Muntenegru a făcut public presupusul complot, consilierul lui Putin pentru securitate naţională, Nikolai Patruşev, a zburat imediat la Belgrad pentru obţine eliberarea celor doi membri GRU. Cei doi , Eduard Şişmakov şi Vladimir Popov, au revenit la Moscova a doua zi după vizita lui Patruşev. Aceştia sunt acum judecaţi în absenţă, împreună cu 12 persoane din Muntenegru. Procesul nu s-a încheiat. 

Tabără paramilitară, închisă în Serbia

Poliţia sârbă a închis, recent, tabăra paramilitară pentru tineri organizată de Rusia şi de partide extremiste sârbe de la Zlatibor. În tabără erau antrenaţi copii de la 12 ani şi tineri până la vârsta de 23. Ei aveau instructori militari ruşi şi sârbi, care îi învăţau cum să folosească arme şi cuţite, scrie europa liberă.

Instructajul se desfăşura timp de o săptămână şi până acum au participat 34 de tineri şi 10 tinere. La tabără intitulată „a Tinerilor Patrioţi” au participat sârbi, muntenegrini, tineri din Bosnia şi Herţegovina. Ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, a spus că tabăra a fost închisă pentru că „tinerii ar fi putut fi abuzaţi”. Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a declarat că Serbia nu va permite tabere în care „copiii să poarte uniforme militare” şi să fie învăţaţi tehnici de luptă.

Organizatorul taberei, Zeliko Vukelici, veteran al războaielor balcanice, a declarat postului nostru de radio că tabăra a fost organizată cu suport de la ambasada Rusiei în Serbia şi că ataşatul militar al ambasadei Rusiei la Belgrad a vizitat-o. În aprilie, 30 de adolescenţi sârbi au luat parte la o tabără similară din Rusia.

În pădurile din Slovacia, foşti membri ai trupelor speciale ruse Spetsnaz au instruit tineri ce fac aprte din grupul paramilitar de dreapta numit „Recruţii slovaci“. După invazia Rusiei în Ucraina în 2014, unii dintre aceşti paramilitari au mers să lupte alături de forţe rusese în estul Ucrainei, în timp ce alţii au rămas acasă să facă agitaţie împotriva NATO pe care au denumit-o „organizaţie teroristă“.

Pe străzile oraşului francez  Marsilia, ultraşii care susţineau echipe din Rusia,  tatuaţi cu iniţialele serviciului rus de informaţii, GRU, au atacat brutal suporteri englezi în iunie 2016, trimiţând zeci de fani în spital. Alexander Şprighin, un agitator ultranaţionalist şi conducătorul Uniunii Ruse a Suporterilor, a fost arestat în timpul violenţelor şi deportat din Franţa.

Antrenamete sub supravegerea GRU, în Ungaria

În ciuda eforturilor de a ascunde astfel de legături, dovada sprijinului acordat de statul rus pentru cercurile de extremă dreaptă din Europa creşte. István Györkös, un neo-nazist maghiar care conduce un grup paramilitar de extremă dreaptă, numit Frontul Naţional Maghiar, serveşte  drep exemplu perfect.  Frontul Naţional Maghiar este un grup de neonazişti care glorifică Waffen-SS şi atacă în mod regulat Statele Unite, evreii, persoanele LGBTQ şi liberalii.

Organizează antrenamente de luptă paramilitare şi susţine mişcarea fascistă Arrow Cross din Ungaria, care a fost activă în anii 1930 şi în timpul celui de-al doilea război mondial. Deşi nu este clar cum au debutat legăturile lui Györkös cu serviciile de informaţii ruseşti, Györkös a lansat în 2012 un site numit hidfo.net, care glorifica Rusia lui Putin şi a început să difuzeze propaganda Kremlinului. În octombrie 2016, poliţia din Ungaria a descins la casa lui Györkös pentru a investiga plângerile privind utilizarea ilegală a armelor pe proprietatea acestuia. A avut loc un schimb de focuri, iar Györkös l-a împuşcat pe unul dintre poliţişti. 

A urmat o investigaţie amănunţită în urma căreia autorităţile maghiare au descoperit că Györkös desfăşura în mod regulat antrenamente de lupte pentru membrii Frontului Naţional Maghiar în pădurile din apropierea casei sale. Mai şocant, autorităţile au aflat că la aceste exerciţii au participat ofiţeri activi ai GRU care se aflau sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei la Budapesta.

Cazuri similare au fost documentate în alte ţări europene. În Suedia, atunci când autorităţile au investigat un atac cu bombă asupra unui centru de refugiaţi din oraşul de vest Gothenburg, în ianuarie 2017, au descoperit că neo-naziştii care au săvârşit atacul au fost instruiţi de un grup paramilitar rus. Grupul, Partizan, este tolerat de autorităţi şi operează în mod liber în Rusia. 

Cursurile de pregătire militară se desfăşoară în numele unei organizaţii ultranaţionaliste numită Mişcarea Imperială Rusă, care a fost implicată activ în războiul separatist din estul Ucrainei şi al cărui scop geopolitic actual, potrivit unui membru, este crearea unei „Internaţionale a Dreptei Alternative“. În Danemarca, autorităţile au descoperit că liderul Frontului Naţional Danez de extremă dreapta, Lars Agerbak, a urmat, de asemenea, cursuri de pregătire militară în Rusia. După ce a fost condamnat pentru încălcarea legilor privind armele în Danemarca, Agerbak s-a mutat în Rusia. Deşi acestea pot părea cazuri izolate, comunitatea de extremă dreaptă din Europa este mare şi în creştere, iar legăturile sale cu statul rus sunt obişnuite. 

Cluburile de lupte, folosite pentru regrutare de agenţi

Cluburile de lupte din Rusia oferă un alt exemplu al modului cum grupurile extrem de inofensive care există independent de Kremlin pot fi instrumentalizate de serviciile de informaţii ale Rusiei. Este cazul unui club de arte marţiale, bazat pe un stil de luptă care îşi are originea în Rusia medievală şi care  este popular în rândul forţele speciale ruseşti. Este un stil de luptă cu mai puţine reguli decât judo sau karate şi este conceput pentru a provoca dureri maxime şi lovituri letale asupra unui adversar. Astfel de cluburi au fost deschise de foşti veterani ruşi din servciile speciale ruse în multe state din lume, inclusiv în SUA şi chiar utilizează însemnele GRU şi FSB în materialel lor promoţionale.

Boris Reitschuster, un expert german care a scris mult despre cluburile de lupte ruseşti din Europa, susţine că sunt folosite în mod activ de serviciile de informaţii ale Rusiei pentru a recruta agenţi. Reitschuster spune, citând estimarea unei agenţii de informaţii occidentale, că numai în Germania cluburile ruseşti de luptă au fost folosite pentru a recruta între 250 şi 300 de agenţi.

În astfel de cazuri, însă, termenul agent poate fi oarecum înşelător. În timp ce cluburile pot include agenţi de informaţii ruşi în sensul tradiţional al termenului (adică ofiţeri activi), mulţi alţii sunt probabil „agenţi de influenţă“ care nu servesc neapărat în GRU. Astfel de agenţi de influenţă nu sunt folosiţi în mod obişnuit pentru a culege informaţii secrete, iar mulţi nu ştiu că sunt manipulaţi de către un serviciu străin de informaţii.

Neo-naziştii, skinheadii, huliganii şi extremişti de dreapta au de asemenea potenţialul de a servi ca agenţi de influenţă ai Kremlinului, cel mai adesea fără să ştie, fiind manipulaţi pentru a submina instituţiile democratice occidentale. Kremlinul foloseşte grupuri de extrema drepta din mai multe motive. În primul rând, aceste grupuri pot fi manipulate şi indoctrinate prin intermediul reţelelor sociale.

 În al doilea rând, aceste grupuri găseaşte atrăgătoare ideologia Kremlinului aceea a „valori tradiţionale ruseşti", mai ales atunci când este în contrast cu valorile liberale occidentale, cum ar fi drepturile individuale, toleranţa şi libertatea de exprimare. Grupurile de dreapta sunt mai uşor de atras pe orbita rusă cu retorica anti-imigranţi, anti-LGBTQ şi antifeministă şi printr-o naraţiune care subliniază o viziune asupra lumii colectivistă, tribală şi exclusivistă.

Serviciile de informaţii ruse au tradiţie în atragerea grupurilor radicale marginale. În Uniunea Sovietică, KGB-ul avea un întreg departament care se ocupa de acest lucru . Odată cu prăbuşirea URSS, KGB-ul a decis să-i folosească în diverse operaţiuni clandestine.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite