Un volum despre divorţul lui Vladimir Putin, refuzat de editurile din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea rusă Olga Kucikina încearcă fără succes să-şi publice noul volum, „Noaptea însoţitoarei de bord“, despre viaţa de cuplu şi divorţul liderului forte de la Kremlin, Vladimir Putin, întrucât toate editurile cărora s-a adresat au respins manuscrisul, relatează postul de radio Ecoul Moscovei în pagina sa electronică.

Kucikina, fostă editorialistă la ziarul „Komsomolskaia Pravda“, crede că editorii se tem de răzbunarea Kremlinului. Autoarea îşi defineşte volumul drept un roman documentar scris de un contemporan bine informat. Cu toate acestea, ea spune că nu înseamnă că această carte se bazează pe informaţii din interior, ci pe surse publice, relatează Ecoul Moscovei, citat de Agerpres.

Protagonista cărţii apare sub apelativul Drujocek, aşa cum Putin o numea pe vremuri pe Liudmila, iar pe partenerul acesteia îl numeşte Mona Lisa, întrucât prozatoarea găseşte asemănări între surâsul Giocondei şi cel al preşedintelui rus.

„Dacă vă veţi uita atent la portretul Monei Lisa, veţi vedea că zâmbetul ei seamănă cu cel al lui Putin, seamănă foarte mul“, a declarat Kucikina într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute Radio Svoboda. Ea a mai spus totodată că, în acelaşi timp, preşedintele rus are în el ceva de „vampir“.

În opinia autoarei, Liudmila Putina, care în tinereţe a fost însoţitoare de bord, a fost cea care a iniţiat divorţul după 30 de ani de căsnicie, întrucât dezaproba unele acţiuni ale soţului ei în cea mai înaltă funcţie în stat. Chiar dacă la prima vedere Liudmila pare o femeie neînsemnată, ea este o femeie cu un caracter puternic, care timp de 30 de ani a fost efectiv „în serviciul“ soţului său.

„El concentra tot mai multă putere, ea trebuie să fi simţit minciuna, care se răspândea în stat. Pentru că (...) este important ceea ce s-a întâmplat cu submarinul Kursk (scufundat în 2000), la Beslan (luarea de ostatici în 2003 soldată cu peste 300 de morţi, majoritatea copii) şi altele“, consideră Kucikina, care nu crede că Liudmila a trecut nepăsătoare pe lângă aceste tragedii naţionale.

Chiar dacă volumul nu este un de tip documentar, ci ficţiune („o umbră de proză“, după spusele autoarei), o serie de fapte reale sunt intercalate în ţesătura naraţiunii. De pildă, episodul când un incendiu mistuie casa de lux pe care Putin o construieşte pe vremea când lucra la primăria din Sankt Petersburg, iar viitorul preşedinte rus nu reuşeşte să scoată din flăcări o valiză plină cu dolari, susţine autoarea.

Viaţa privată a politicienilor se află de mai mult timp în atenţia Olgăi Kucikina (80 de ani). În volumele sale „Iubire mortal“ şi „Dragostea şi viaţa ca o soră“, ea narează povestea femeilor din viaţa lui Lenin, Stalin, Gorbaciov.

Povestea căsătoriei lui Putin a stat şi la baza filmului artistic „Un sărut nedestinat presei“ (2002), în care rolul preşedintelui rus era interpretat de actorul Andrei Panin, iar cel al soţiei sale, de Liudmila/Daria Mihailova. Acest film nu a fost difuzat timp de şase ani, abia în 2008 fiind lansat pe DVD. Se spune că apariţia peliculei a înfuriat Kremlinul.

„Noaptea însoţitoarei de bord“ ar putea avea aceeaşi soartă, după ce a fost refuzată de la publicare de mai multe edituri şi reviste literare, care colaboraseră în trecut cu Olga Kucikina.

Presedintele rus Vladimir Putin a divorţat oficial în 2014 de Liudmila, de care era despărţit de mai mulţi ani. Cuplul are două fete, Maria (născută în 1985) şi Katerina (născută în 1986). Actualului preşedinte rus i se atribuie o relaţie de dragoste cu fosta gimnastă Alina Kabaeva, cu care ar avea chiar şi copii, dar nimic concret nu se cunoaşte, întrucât viaţa personală a omului foarte de la Kremlin este o temă tabu în Rusia, notează Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite