Un fost agent secret din Ungaria dezvăluie cât de periculoasă este Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferenc Katrein Foto: Index
Ferenc Katrein Foto: Index

Un agent secret ungar care a lucrat pentru serviciul de contraspionaj vreme de 13 ani a dezvăluit, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului de ştiri din Ungaria „Index“, cât de mare este pericolul reprezentat de Rusia pentru Uniunea Europeană şi care sunt armele pe care mizează agenţii Moscovei.

Ferenc Katrein, care a încetat să lucreze ca agent secret în anul 2013 şi care trăieşte în prezent în străinătate, ca civil, a lucrat pentru Oficiul ungar pentru Securitate Naţională (NBH), iar apoi pentru Oficiul pentru Protecţia Constituţiei (AH). 

A fost speciliazat în domeniile extremismului, terorismului internaţional şi contraspionajului, iar cea mai înaltă funcţie pe care a avut-o a fost cea de şef de operaţiuni.

Spune că a plecat din cadrul serviciilor atunci când a simţit că nu mai este pe aceeaşi lungime de undă cu conducerea. 

În opinia lui Katrein, atitudinea politică faţă de Rusia se schimbase, iar serviciile erau obstrucţionate la nivel politic.

„Nu aveam voie să efectuăm operaţiuni active ce erau necesare din considerente de natură profesională, iar cooperarea internaţională era mai puţin intensă în comparaţie cu anii precedenţi“, a declarat el, adăugând totuşi că, având în vedere faptul că din 2013 a părăsit serviciile, nu se poate pronunţa asupra modului în care sunt conduse acum acestea. 

În plus, oamenii aflaţi la vârf  s-au schimbat. „Actualul director general nu ar putea avea legături cu Rusia, având în vedere vârsta lui“, mai spune el.

Cel mai înalt nivel de ameninţare

Însă Ferenc Katrein spune că pe o scală de la 1 la 10, pericolul reprezentat de Rusia în Europa este „9 sau 10, cel mai înalt nivel“.

„O ofensivă a serviciilor secrete este pornită împotriva Uniunii Europene“, a afirmat el, adăugând că Rusia joacă un rol în agravarea crizei refugiaţilor, pe care o foloseşte pentru propagandă şi pentru a câştiga influenţă.

El a dat ca exemplu în acest sens modul în care presa rusă a prezentat agresiunile sexuale din Köln, care au avut loc în noaptea de Revelion 2016 şi care au pus pe jar Germania. Chiar dacă acestea nu au fost comise de migranţi ajunşi în Germania odată cu valul de refugiaţi care a lovit Europa în 2015, acest lucru nu a contat. În plus, presa rusă nu a încetat să sublinieze faptul că autorităţile germane au încercat să muşamalizeze aceste infracţiuni.

La acest capitol, fostul agent secret a amintit şi de „cazul Lisa“ - cel al unei adolescente de origine rusă din Berlin care ar fi fost violată de refugiaţi, ceea ce s-a dovedit a fi fals. Incidentul a dus inclusiv la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Berlin şi Moscova.

Sute de oameni în slujba ruşilor

În contextul în care fostul premier ungar Ferenc Gyurcsány a declarat recent că în Ungaria se află în prezent între 600 şi 800 de agenţi ruşi, fără a oferi însă dovezi în acest sens, „Index“ l-a întrebat pe Katrein dacă poate estima numărul acestora. 

„Dacă vorbim despre ofiţerii de informaţii activi, numărul este supraestimat. Dar dacă ne referim la reţeaua de conexiuni în slujba serviciilor ruse, (...) numărul pare realist“, a explicat el, adăugând că numărul exact este cunoscut doar de agenţiile care îi trimit în teren. 

Totodată, el a explicat că este posibil ca o parte din personalul diplomatic sau auxiliar al ambasadei Rusiei să lucreze, de fapt, pentru serviciile ruse de informaţii.

Potrivit lui Ferenc Katrein, toate cele trei servicii ruse - FSB (succesorul fostului KGB), GRU (al armatei) şi SVR (cel de informaţii externe) - sunt prezente pe teritoriul Ungariei.

SVR se ocupă de domenii precum ştiinţa, tehnologia, media şi UE. FSB răspunde de protejarea reprezentanţelor ruse, dar şi de monitorizare. Iar GRU este specializat în strângerea de informaţii despre NATO şi armate.

Spioni „ilegali“

Nu în ultimul rând, serviciile ruse, cunoscute pentru gândirea lor în perspectivă, în general cu 10-20 de ani în avans, construiesc din timp carierele unor agenţi în ţări care au potenţialul ca, pe termen lung, să devină importante, a mai spus fostul agent secret ungar. Iar verificarea celor care sunt spioni „ilegali“ este extrem de dificilă. 

Programul care presupunea vânzarea de obligaţiuni de rezidenţă de către Ungaria a fost o portiţă pentru introducerea unor astfel de agenţi pe teritoriul acestei ţări. Potrivit acestui program, străinii care achiziţionau titluri bazate pe astfel de obligaţiuni cu o valoare nominală de 300.000 de euro se bucurau de o procedură accelerată de obţinere a dreptului de rezidenţă permanentă în Ungaria.

Potrivit lui Katrein, investiţia de 300.000 de euro pentru un agent „ilegal“ se dovedeşte deosebit de profitabilă pe termen lung, întrucât aceşti spioni nu atrag imediat atenţia şi pot ajunge să obţină informaţii valoroase.

În plus, cele 30 de zile pe care AH le avea la dispoziţie pentru a face verificări nu erau suficiente. Acest program urmează însă să se încheie în acest an, cereri fiind primite numai până pe 31 martie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite