Un cercetător rus a fost acuzat de propagandă şi expulzat din Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varşovia FOTO Iulian Anghel
Varşovia FOTO Iulian Anghel

Un cercetător rus, reprezentant al Institutului Rus pentru Studii Strategice (RISI), a fost expulzat din Polonia, fiind acuzat că face propagandă în favoarea ţării sale pe lângă istorici şi jurnalişti.

Conform unui comunicat al Agenţiei Poloneze pentru Securitate Internă (ABW), Dmitri K. a desfăşurat activităţi „îndreptate împotriva intereselor poloneze“, „a lansat elemente de război hibrid“ împotriva Poloniei şi a întreţinut contacte cu serviciile speciale de la Moscova.

Bărbatul a căutat persoane cu convingeri proruse şi le-a propus colaborări cu universităţi din Rusia, publicări şi călătorii de cercetare finanţate de partea rusă. Totodată, a oferit instrucţiuni cu privire la modul de a apăra punctul de vedere rus şi a acţionat în vederea „reaprinderii animozităţilor între Polonia şi Ucraina“, precizează ABW, citată de AFP şi Agerpres în pagina electroniccă.

Din cauza acestor acitivităţi, ministrul de Interne al Poloniei a anulat permisul său de şedere şi a dispus expulzarea lui.

ABW acuză totodată RISI că este „o structură de cercetare a spionajului rusesc“.

Informaţia a fost difuzată în Rusia de postul de televiziune Zvezda, care îl citează pe directorul RISI, Igor Pşenicinikov, un fost şef din cadrul serviciilor secrete. Cercetătorul este identificat în persoana istoricului Dmitri Karnauhov, profesor la Universitatea Tehnică din Novosibirsk. Potrivit lui Pşenicinikov, partea poloneză aduce „acuzaţii absurde“ şi se dedă unei „vânători de vrăjitoare“. 

Dmitri Karnauhov a locuit şi a predat în Polonia începând din 2013, iar „întreaga sa activitate a fost orientată spre normalizarea relaţiilor între Rusia şi Polonia“, susţine şeful său.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite