„The New York Times“: Putin este agent al CIA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus ales Vladimir Putin gesticulează în timp ce soseşte la o conferinţă de presă la sediul său de campanie din Moscova Rusia FOTO EPA EFE Sergei Chirikov

Reticenţa preşedintelui Trump de a spune ceva negativ despre Rusia este atât de frapantă încât un fost director al serviciului naţional de informaţii, James Clapper, a remarcat că Vladimir Putin îl manevrează pe Trump ca şi cum ar fi un "activ" al serviciilor de informaţii ruseşti. Dar dacă aş fi cetăţean rus, mi-aş pune această întrebare: Este Putin agent american? se întreabă Thomas L. Friedman în „The New York Times.

De ce? Deoarece Putin a întreprins în ultimii ani atât de multe acţiuni care au contribuit la slăbirea economiei Rusiei şi capitalului său uman, încât trebuie să vă întrebaţi dacă nu se află pe ştatele de plată ale CIA, răspunde autorul.

Începând cu anul 2007- 2008, Putin pare să fi constat că reconstruirea Rusiei prin cultivarea talentului uman extraordinar al poporului rus şi consolidarea statului de este o misiune prea grea - ar fi necesitat împărţirea puterii, organizarea unor alegeri libere şi competitive şi o economie liberă.

În schimb, Putin a decis să caute demnitatea pentru Rusia în locurile greşite: folosindu-se de rezervele de petrol şi gaze, consolidând armata, în locul statului de drept;  îmbogăţindu-se pe sine  şi cercul său de oligarhi, în timp ce se înfăşura într-o mantie de ortodoxie şi naţionalism rus .

Publicaţia franceză „Les Echos“, scrie citând un om de ştiinţă rus , că „numai compania americană Microsoft înregistrează mai multe brevete de invenţii decât toată Rusia!“ Piaţa tehnologică rusească nu este doar slabă, la aceasta se adaugă „corupţia din sistemul judiciar ... “

Dacă Putin este un autoritar de succes, atunci, de ce este atât de nesigur cu privire la popularitatea sa reală în Rusia? De ce după aproape 20 de ani la conducerea ţării i-a fost frică să-i permită unui singur candidat independent credibil să  lupte împotriva lui la ultimele alegeri prezidenţiale, se întrebă auitorul?

Iată adevărul : Putin se comportă în mod constant ca un agricultor care vinde preţioasa şi scumpa carne de vită în schimbul unor cuburi de zahăr. El caută să-şi sporească popularitatea, pe termen scurt, mizând pe carta naţionalistă, pentru că este nesigur, slăbind Rusia pe termen lung. Carne de vită în schimbul zahărului, nu este o afacere bună.

De exemplu, în 2014, Putin a anexat Crimeea şi a invadat Ucraina de Est cu trupe ruseşti deghizate - pentru a obţine un impuls pe termen scurt din partea electoratul rus. A primit în schimb sancţiuni economice pe termen lung impuse de Occident care contribuie la încetinirea creşterii Rusiei.

În 2015, pentru a dovedi că Rusia era încă o superputere - un alt avantaj pe termen scurt pentru sine - Putin a trimis consilieri, avioane de luptă, trupe speciale şi baterii de rachete sol-aer în Siria pentru a preveni răsturnarea de la putere a preşedintele sirian Bashar al-Assad. Sprijinul lui Putin, cu ajutorul Iranului, l-a menţinut pentru moment pe Assad la putere, dar Putin este blocat în Siria şi nu poate ieşi, pentru ca Assad să nu piardă conducerea ţării, iar Putin să cadă de idiot.

Ultima afacere proastă a liderului de la Kremlin a fost aparentul ordin de otrăvire cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în oraşul englez Salisbury . Răspunsul Occidentului a fost cel pe care premierul britanic Theresa May l-a descris drept cea mai mare expulzare colectivă de presupuşilor ofiţeri de informaţii ruşi - peste 100 din mai mult de 20 de ţări.

Urmarea: Rusia lui Putin este mai izolată decât oricând. De asemenea, prietenii lui Putin şi alţi oligarhi ruşi – care fac tone de bani murdari în Rusia şi apoi îi duc la Londra, unde pot fi spălaţi şi păstraţi - sunt acum mai monitorizaţi decât oricând de autorităţile britanice.

Dar problemele lui Putin nu sunt ceva de sărbătorit, notează autorul . O Rusie slabă, izolată şi umilită este un animal periculos. Dar pentru a prospera pe termen lung, Rusia are nevoie de o „resetare“ şi poate veni doar din interior, dar Putin nu va apăsa butonul, susţine  Thomas L. Friedman.

Este trist să vedem o ţară care i-a dat pe Ceaikovski, Tolstoi, Spasski, Saharov, Stravinski, Şişkin, Dostoievski, Soljeniţin, Puşkin, Nureiev şi co-fondatorul Google, Serghei Brin, că este mai bine cunoscută în lume pentru agentul neurotoxic Noviciok, folosit în Marea Britanie; „omuleţii verzi“, soldaţii ruşi deghizaţi care au invadat Ucraina de Est; şi Guccifer 2.0, hackerul  rus care a spart conturile Comitetului Naţional Democrat în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA în 2016.

Asta înseamnă afacere proastă, să dai carne de vită pe zahăr - şi asta este moştenirea lui Putin, concluzionează autorul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite