Teorii conspiraţioniste după atacul de la metroul din Sankt-Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele imagini după atentatul de la metroul din Sankt Petersburg
Primele imagini după atentatul de la metroul din Sankt Petersburg

Autorităţile ruse au confirmat teza unui „atac terorist“, comis luni, la metroul din Sankt-Petersburg şi soldat cu 11 morţi şi 45 de răniţi, dar în media au apărut fel şi fel de întrebări şi teorii conspiraţioniste, legate de acestă tragedie.

Chiar corespondenţii unor mari trusturi media nu au putut să nu remarce în comentariile lor că atacul a avut loc după ce în ultimele două săptămâni în Rusia au avut loc, în mai multe oraşe, printre care şi Sankt-Petersburg, importante manifestaţii anticorupţie şi antiguvernamentale. 

Sarah Rainsford, corespondent BBC la Moscova, s-a întrebat în relatarea sa dacă nu cumva cineva a dorit să „deturneze“ atenţia de la aceste evenimente şi să demobilizeze oamenii să participe la asemenea manifestaţii antiputere. 

În ultimele săptămâni, spune acesta, mai multe demonstraţii împotriva elitei ruse corupte şi care l-au vizat, printre alţii, şi pe premierul Dmitri Medvedev, au avut loc în Rusia. La 26 martie, mii de oameni au mărşăluit prin mai multe oraşe, între acestea şi Moscova şi Sankt-Petersburg, la apelul lui Aleksei Navalîi (cel mai înverşunat adversat al liderului de la Kremlin şi al premierului Dmitri Medvedev), care se află în spatele gratiilor pentru că a chemat şi a participat la manifestaţii neautorizate.

Dominic Waghorn, editorialist la Sky News, specialist pe probleme internaţionale, a comentat că sub pretextul luptei împotriva terorismului aceast atac este „o bună şansă pentru guvernul rus pentru a reduce la tăcere opoziţia“.

Şi John Podhoretz, editorialist la New York Post, a lansat un comentariu care leagă explozia de recentele proteste din Rusia.:"Este interesant că explozia din Sankt Petersburg s-a produs atât de repede după proteste şi îi dă lui Putin motiv de a le stopa."

Garry Kasparov, critic acerb al lui Vladimir Putin, a sugerat o teorie asemănătoare într-un mesaj publicat pe Twitter. "Tragedie în Sankt Petersburg. Încă o dată „terorişti necunoscuţi" se sincronizează perfect pentru a servi agenda politică a lui Putin. Uitaţi de proteste, să ne întoarcem la frică, “ a scris Kasparov.

Un dispozitiv artizanal a explodat, luni după-amiază, la metroul din Sankt Petersburg. 11 oameni au murit, aproape 50 au fost răniţi. Un al doilea dispozitiv, plasat într-o altă staţie, a fost dezamorsat la timp. Au fost decretate trei zile de doliu, iar procuratura a confirmat pista teroristă. Preşedintele rus, Vladimir Putin, se află în Sankt Petersburg, pentru o întrevedere cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko

Comitetul federal pentru combaterea terorismului a confirmat că dispozitivul exploziv conţinea fragmente de şrapnel, ceea ce ar confirma natura deliberată a actului criminal. Până acum, atacul nu a fost revendicat.

Sunt luate în calcul toate ipotezele, a spus preşedintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a promis că va face tot posibilul ca autorii să fie găsiţi.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin:

“Luăm în calcul toate variantele, dar putem spune că este un act criminal, deliberat, cu caracter antirusesc. Agenţiile şi serviciile de securitate vor face tot posibilul să afle ce s-a întâmplat. Autorităţile municipale şi federale vor face tot ce este necesar pentru a ajuta familiile celor dispăruţi şi pe concetăţenii noştri care au fost răniţi".

Luni, în presa rusă a fost publicată fotografia unui suspect, un bărbat îmbrăcat cu o robă neagră (foto jos stânga) şi având pe cap o căciulă de aceeaşi culoare şi purtând barbă, dar câteva ore mai târziu, acesta, căutat după ce a fost înregistrat pe camerele de supraveghere din metroul din Sankt Petersburg s-a predat. El a declarat însă că nu are nicio legătură cu atentatul.

image

În afară de fotografia suspectului care ar fi adus geanta cu bomba, a mai apărut în presa rusă o fotografie, cu un alt suspect: un bărbat cu geacă roşie, cu guler de blană şi un fes albastru (foto sus dreapta).

Comitetul naţional antiterorist şi Procuratura generală fac un apel la presă să folosească numai informaţiile oficiale.

Presa rusă spune că presupusul atentator ar fi un kamikaze, un bărbat de origine kîrkză, care s-ar fi declanşat ispozitivul exploziv din vagonul de metrou. 

Serviciile secrete Kîrgîze au confirmat faptul că presupusul atentatorul de la metroul din Sankt Petersburg, care a făcut 11 morţi şi 45 răniţi, luni, era un cetăţean rus născut în Kîrgîzstan.

„Este probabil ca autorul atacului să fi fost un cetăţean rus de origine kîrgîză“, a declarat  Rakhat Saoulaïmano purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Securitate Naţională din Kîrgîzstan.

În ceea ce priveşte stilul atentatului analiştii spun că nu seamănă cu atentatele comise de islamişti în Orientul Mijlociu, dar seamănă foarte bine cu cele comise de teroriştii ruşi din Caucazul de Nord în anii 2000, ultimul dintre acestea fiind comis în anul 2010, la Moscova, dublul atentat în care au murit peste 40 de persoane. 

Anterior, a fost comis un atentat tot în metroul din Moscova, cu câţiva ani înainte, în care au murit, de asemenea, 40, tot aşa, fie prin bombe plasate, fie prin terorişti sinucigaşi. 

Acest gen de atentat în Rusia a fost înregistrat de mai multe ori, inclusiv la Volgograd, în ultimii ani, când au explodat câţiva terorişti sinucigaşi într-o gară şi într-un troleibuz. 

Este un mod de a face atentate mai des întâlnită în Rusia şi care se întâlneşte însă şi în Orientul Mijlociu. 

Este neclar în acest moment cum a pătruns atacatorul la metrou cu o geantă cu explozibil, dat fiind faptul că la intrări sunt amplasate detectoare de metale, camere de supraveghere şi senzori de explozibili.

La toate intrările din metrou sunt dotate cu detectoare de metal, sunt camere de supraveghere. Este şi personal specializat care stă la intrare şi dacă văd o persoană suspectă, mai ales cu bagaje mari, acea persoană este legitimată, identificată, iar dacă este nevoie, bagajele sunt scanate suplimentar.  

Dar, de multe ori acele detectoare de metal nu funcţionează tot timpul, mai ales în orele de vârf. Dacă ceva piuie, cei care supraveghează sunt obligaţi să tragă lumea pe dreapta şi atunci se formează şi mai mare coada la intrare. 

Atunci, pentru a se evita cozi la intrarea la metrou se face aleatoriu controlul. Se opreşte o persoană sau nu în funcţie de cum i se pare personalului specializat dacă acea persoană este sau nu suspectă. Probabil că aşa a funcţionat şi luni.

Dar o geantă cu un dispozitiv explozibil, teoretic, ar trebui să fie detectată de acele aparate amplasate la intrarea în metrou. Sunt şi senzori de explozibili. Ar trebui să ţiuie şi alte dispozitive amplasate în metrou.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar experţii leagă această explozie inclusiv de posibilitatea unei răzbunări a islamiştilor din Rusia sau cetăţeni ai statelor musulmane din CSI care au luptat în Siria.

Presa rusă apreciază marţi că atacul care a avut loc cu o zi înainte în metroul din Sankt-Petersburg este un act de răzbunare din partea grupării Statul Islamic (SI) pentru intervenţia armatei ruse în Siria, dar se întreabă totodată în legătură cu o posibilă înăsprire a politicii interne a Kremlinului, informează AFP. 

 Explozia din fosta capitală imperială a Rusiei „este răspunsul SI la succesele armatei ruse în Siria (...), menit să minimizeze activităţile Rusiei pe plan extern“, estimează analistul Aleksei Muhin, citat de Nezavisimaia Gazeta. Teroriştii 'încearcă să schimbe opinia publică asupra campaniei siriene', adaugă expertul.

„Cei care au comandat şi cei care au executat atacul terorist aparţin unei celule de terorişti (din grupul SI) aflată în stare latentă, cunoscută de multă vreme în Europa“, estimează surse de informaţie ale cotidianului rus Izvestia. Potrivit acestui cotidian, 'reacţiile la acest act terorist pe plan global lasă să se spere că acea coaliţie antiteroristă dorită de Vladimir Putin va fi în sfârşit formată'.

Însă presa independentă se arată mai critică asupra intervenţiei ruse în Siria, unde Moscova susţine regimul lui Bashar al-Assad.

Chiar dacă puterea rusă declară fără încetare că politica sa în Siria „este bună (...), acest lucru nu ne împiedică să ne întrebăm dacă aceasta este una gândită şi dacă toate consecinţele sale sunt calculate“, notează cotidianul liberal Vedomosti.

Potrivit mai multor publicaţii, acest atac terorist schimbă de asemenea contextul politic intern în Rusia, unde sute de susţinători ai opozantului Aleksei Navalnîi au fost arestaţi la sfârşitul lui martie în timpul unor manifestaţii anticorupţie.

Perioada este cu atât mai sensibilă cu cât alegeri prezidenţiale urmează să aibă loc în martie 2018 şi în condiţiile în care Rusia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal vara viitoare.

„A se folosi de un atac terorist pentru a iniţia o strângere a şurubului constituie o tradiţie naţională“, estimează Abbas Galiamov, analist al cotidianului economic RBK.

„Sub pretextul luptei împotriva extremismului, al întăririi serviciilor secrete şi controlului asupra reţelelor sociale, puterea rusă îşi poate spori presiunea asupra opoziţiei“, estimează cotidianul Vedomosti. 

Ce spune Kremlinul 

Kremlinul susţine că atentatul de luni de la metroul din Sankt-Petersburg, soldat cu 14 morţi, reprezintă o "provocare" lansată la adresa tuturor ruşilor, inclusiv a preşedintelui Vladimir Putin.

  "Orice atentat care are loc în ţara noastră este o provocare lansată la adresa tuturor ruşilor, inclusiv a şefului statului, a preşedintelui nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Faptul că atacul a fost comis la Sankt-Petersburg în ziua în care preşedintele Vladimir Putin se afla în oraşul de pe Neva este "demn de remarcat", a afirmat Peskov, citat de Reuters.

"Desigur, simplul fapt că atacul a fost efectuat în momentul în care şeful statului se afla în oraş este demn de remarcat şi atrage atenţia. Acesta este un subiect de studiu pentru serviciile de securitate. Orice act de terorism este o provocare pentru fiecare cetăţean al Rusiei, inclusiv pentru preşedintele nostru", a insistat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, citat de postul de televiziune rusesc independent Dojdi.

Potrivit acestuia, Rusia este în prima linie a luptei împotriva terorismului internaţional. Şi nicio ţară din lume nu a fost încă capabilă să învingă terorismul de una singură. "Dar tuturor le este binecunoscută abordarea consecventă şi foarte dură a lui Vladimir Putin în lupta împotriva terorismului", a adăugat Dmitri Peskov, citat de Dojdi. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite