Tensiuni ruso-israeliene din cauza Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian la Moscova pentru a-şi exprima protestul faţă de un atac al aviaţiei israeliene în apropiere de oraşul sirian Palmyra. Agenţia rusă Interfax relatează că discuţiile cu ambasadorul Gary Koren au avut loc vineri.

Guvernul sirian sprijinit de Rusia a declarat săptămâna trecută că aviaţia israeliană a încălcat spaţiul aerian sirian şi a atacat o ţintă în apropiere de Palmyra. Atacul asupra unui convoi de armament destinat grupării militante libaneze Hezbollah, inamica Israelului, a fost calificat de autorităţile de la Damasc drept un act de agresiune care ar fi ajutat gruparea Statul Islamic. 

Duminică, Israelul a avertizat guvernul Siriei care a tras asupra avioanelor sale că-i va „distruge fără ezitare” sisteme antiaeriene, dacă situaţia se va mai repeta.

Armata siriană a anunţat vineri că a doborât unul din avioanele israeliene care au întreprins raiduri în cursul nopţii de joi spre vineri pe teritoriul Siriei, dar Israelul a indicat că niciun aparat al său nu a avut de suferit în cursul operaţiunii întreprinse în ţara vecină, relatează AFP şi Reuters. 

 ''Antiaeriana noastră a doborât un avion, a atins un altul şi le-a forţat pe celelalte să se retragă'', a afirmat armata siriană într-un comunicat, publicat de agenţia oficială Sana.

Potrivit Damascului, raidurile aeriene, întreprinse de patru avioane de vânătoare israeliene, au vizat ''o poziţie militară'' din apropiere de oraşul Palmira, în centrul Siriei.

La rândul său, armata israeliană a indicat că nici un avion al său nu a avut de suferit în cursul operaţiunii întreprinse noaptea trecută în Siria.

Israelul a confirmat vineri că asupra avioanelor sale au fost trase rachete drept represalii în cursul misiunii lor în Siria.

''În nici un moment nu a fost compromisă siguranţa civililor israelieni şi a avioanelor IAF (Forţele Aeriene Israeliene)'', a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite