Stratfor: Vladimir Putin, în luptă pentru a-şi menţine puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea liderului Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea fi ameninţată de noul preşedinte al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, care acţionează deja pentru a-şi consolida puterea.

În Rusia lui Putin se duce o continuă bătălie pentru putere, ultimii trei ani fiind marcaţi, de altfel, de lupte interne pentru influenţă la Kremlin.

Acum însă, scrie agenţia Stratfor într-o analiză pe această temă, Vladimir Putin, liderul Federaţiei Ruse, şi-ar putea vedea autoritatea ameninţată chiar de noul preşedinte al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, care dă semne că nu ar ezita nicio secundă să-şi folosească puterea în creştere pentru a-l sfida pe actualul preşedinte rus. În ultimii 17 ani, perioadă în care Putin s-a aflat la putere, Duma de Stat a jucat un rol important.

În contextul în care Putin s-a confruntat cu provocări din partea elitei politice de la Kremlin şi din partea liderilor regionali, dar şi din partea publicului, liderul Federaţiei Ruse a girat creşterea autorităţii Dumei pentru a obţine introducerea unor măsuri de care avea nevoie pentru a-şi securiza poziţia. Tot camera inferioară a Parlamentului a rus fost scoasă ţap ispăşitor pentru introducerea unor reforme dure.

Numai că un raport al Centrului Carnegie de la Moscova sugerează că puterea lui Putin începe să pălească în faţa noului preşedinte al Dumei de Stat.

Cal de cursă lungă

Cunoscut pentru faptul că poate să facă faţă cu brio unor situaţii politice dificile, Volodin a fost un apropiat al lui Putin. De altfel, Putin este cel care l-a promovat. În 2012, de pildă, l-a numit vicepremier pentru a aplana tensiunile apărute în urma acuzaţiilor de fraudare a alegerilor legislative şi a protestelor de masă generate de această situaţie.

Volodin, care a devenit preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului rus la sfârşitul anului trecut, îşi dorea de multă vreme să ajungă în prim-planul elitei de la Kremlin, însă nu a avut la îndemână pârghiile necesare. În circumstanţe normale nici şefia Dumei de Stat nu l-ar fi adus mai aproape de acest obiectiv. 

Dar cum Putin are nevoie de măsuri legislative care să-i consolideze autoritatea, funcţia lui Volodin a căpătat o importanţă mult mai mare.

Ca urmare, acesta din urmă a început să ia măsuri pentru a-şi consolida propria putere. Potrivit Centrului Carnegie, dincolo de faptul că şi-a întărit autoritatea în privinţa regulilor precedurale din Dumă, Volodin s-a poziţionat ca intermediar între oficialii guvernului şi parlamentari, ceea ce îi dă puterea de a bloca dialogul sau chiar de a trage pe linie moartă anumite propuneri.

Un tipar deja consacrat

Acţiunile lui Viaceslav Volodin se înscriu însă într-un tipar care nu-i este deloc străin lui Putin. În ultimii ani, multe personaje puternice de la Kremlin au încercat să obţină poziţia dorită sfidându-l pe preşedinte. La sfârşitul lui 2016, de pildă, şeful Rosneft, Igor Secin, a lucrat pe la spatele lui Putin pentru a prelua un pachet majoritar de la compania rivală Bashneft. A ignorat şi ordinele lui Putin de a vinde acţiuni ale companiei unor cumpărători aflaţi pe o listă „aprobată“, preferând să-şi aleagă el singur partenerii.

Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov a criticat pe reţelele de socializare iniţiativa Ministerului de Finanţe de a tăia subvenţiile federale pentru regiunea sa, sugerând că, în lipsa fondurilor, Cecenia ar putea deveni instabilă.

Iar Serghei Cemezov, şeful gigantului de stat din domeniul apărării Rostec, a cumpărat diverse întreprinderi pentru a se asigura că firma sa s-a infiltrat în fiecare braţ al complexului militar-industrial rusesc, o acţiune pe care Putin a încercat în trecut să o prevină.

Şi politicieni din eşalonul doi sau trei au început să devieze de la linia Kremlinului, în special cei de la nivelul guvernelor regionale. Unii au eliminat structuri locale de guvernare pentru a-şi asigura rămânerea la putere. 

Pentru a pune capăt acestei situaţii, Putin a demis şase lideri regionali în ultimele trei săptămâni. Pe 17 februarie, tot el a organizat o reuniune a Consiliului de Securitate încercând să aplaneze temerile că s-ar derula o amplă operaţiune de epurare care vizează guvernele regionale.

Vladimir Putin are nevoie, totuşi, de loialişti care să-i pună în aplicare strategia. Şi deşi Viaceslav Volodin este unul dintre ei, consideră Stratfor, dacă acesta va acumula destulă putere, situaţia ar putea deveni dezastruoasă pentru actualul lider de la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite