INFOGRAFIE Statele Unite şi Rusia se întrec în megabombe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bomba MOAB FOTO AFP

Americanii au aruncat asupra jihadiştilor Statului Islamic din Afganistan cea mai mare bombă non-nucleară din lume, dar ruşii spun că deţin una şi mai puternică.

Armata americană a lansat, săptămâna trecută,  cea mai mare bombă non-nucleară în Afganistan. Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă, fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak. 

Poreclită MOAB, bomba a fost lansată, joi,  în jurul orei locale 19.00 (17.30 ora României), fiind vorba de cea mai mare bombă non-nucleară lansată vreodată de Statele Unite.

 Citat de „Washington Post“, Gen. John W. Nicholson, comandantul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan, care a fost şi în România săptămâna trecută pentru discuţii cu ministrul Apărării, a declarat ca bomba a fost muniţia perfectă care trebuia să fie folosită împotriva grupării Stat Islamic din cauza reţelei de tuneluri folosită de jihadişti.

image

MOAB este cunoscută drept ”mama tuturor bombelor” şi cântăreşte aproximativ peste 8.000 de kilograme, fiind ghidată de un sistem GPS. Prin comparaţie, bombele lansate în general de armata americană cântaresc între 100 şi 900 de kilograme. Această bombă a fost pe cale de a fi folosită în Războiul din Irak, în 2003.

Bomba a fost lansată de o aerovană care aparţine Comenzii de Operaţiuni Speciale.  Potrivit lui Esmail Shinwar, guvernator al districtului Achin, fief al SI în provincia Nangarhar, „cel puţin 92 de combatanţi ai au fost ucişi“ de bomba de aproape 11 tone, GBU-4/B3. 

„Trei tuneluri în care combatanţii s-au plasat pe poziţii în timpul atacului au fost distruse“, a precizat acesta pentru AFP. 

„Tatăl tuturor bombelor“  e rus

După ce SUA au lansat GBU-43/B în Afganistan, presa rusă a ţinut să reamintească vineri că Moscova are în arsenalul ei „tatăl tuturor bombelor“, un proiectil care susţine armata rusă ar fi chiar de patru ori mai puternic decât cel american. Bomba termobarică de aviaţie a fost dezvoltată de Rusia în 2007 şi eclipsează rivalul său din SUA atât în putere cât şi în eficienţă, susţine  RT. 

„Tatăl tuturor bombelor“ are un randament de 44 de tone la detonare, în comparaţie cu cele 11 tone, randamentul bombei americane. Spre deosebire de bomba americană care cântăreşte 8.400 kg, bomba termobarică cântăreşte 7100 kg.

Bomba termobarică explodează în aer şi împreună cu oxigenul atmosferic îşi extinde raza de explozie vaporizând ţintele şi prăbuşind clădirile. Gazele sunt arse în apropierea exploziei producând un vid care atrage obiectele din jur către centrul exploziei. 

În urma testului din 2007 într-o zonă secretă, pământul din jurul exploziei a devenit „ca suprafaţa Lunii“. Alexander Rukshin, şeful-adjunct al Forţelor Armate Ruse, a declarat la momentul respectiv că „eficienţa şi capacităţile sale sunt comparabile cu armele nucleare. În acelaşi timp, utilizarea acestei bombe nu deteriorează şi nu poluează mediul înconjurător asemenea bombei nucleare“.

Ministerul Apărării a precizat că dezvoltarea bombei termobarice nu contravine niciunui acord internaţional, insistând că nu este începutul unei noi curse a înarmărilor şi că „tatăl tuturor bombelor“ poate înlocui bombele nucleare mai mici.

Respectiva bombă rusească este de asemenea eficientă — la fel ca şi cea americană — pentru distrugerea buncărelor subterane. Însă nu se ştie cine este compania producătoare a bombei ruseşti şi nici numărul proiectilelor de acest fel aflate în dotarea armatei ruse. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite