Spre deosebire de NATO, OTSC - alianţa fostelor republici sovietice - nu va apela la ultimatumuri şi şantaje, susţine Sergei Lavrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţa de securitate a fostelor republici sovietice, nu va apela la ultimatumuri şi şantaje, tipice pentru NATO, a afirmat şeful diplomaţiei ruse Sergei Lavrov la un post de televiziune din Belarus, informează Tass.

„Cred cu tărie că OTSC nu va urma această cale. Noi nu şantajăm pe nimeni şi nu dăm ultimatumuri nimănui”, a afirmat Lavrov. „Suntem preocupaţi de propria noastră securitate în teritoriul statelor membre OTSC. Avem destule probleme aici şi nu încercăm să jucăm alte jocuri geo-strategice”.

În opinia şefului diplomaţiei Rusiei existenţa Alianţei Nord-Atlantice este una „artificială”.

„Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice şi a Tratatului de la Varşovia, alianţa şi-a pierdut scopul existenţei sale”, a afirmat diplomatul rus. „Omologii noştri de peste ocean au fost cei care au susţinut blocul militar şi politic al NATO în speranţa de a nu pierde influenţa asupra Europei”.

„În primul rând”, a continuat Lavrov, „pentru a-şi justifica 'unitatea', NATO s-a folosit de tema Afganistan, iar ulterior a sugerat că Federaţia Rusă s-a dovedit a fi o ţară ce-şi apără interesele împreună cu aliaţii săi în teritoriile ce, istoric, i-au aparţinut”.

„Acest fapt a dat naştere unor frustrări, în principal, pentru că ne-am exprimat dezacordul faţă de încălcările flagrante de către NATO a acordurilor semnate în anii 1990, precum: securitatea este indivizibilă, NATO nu se va extinde la est, iar ulterior un compromis cum că extinderea NATO la est nu va include desfăşurarea considerabilă de forţe militare în noile state membre”, a subliniat Lavrov.

„NATO a încălcat în modul cel mai flagrant cu putinţă toate acordurile semnate şi a încercat să prindă într-o capcană statele noastre vecine - şi anume, de a le spune că trebuie să aleagă între a fi alături de Rusia sau de Occident”, a punctat şeful diplomaţiei Kremlinului. „Iar în Georgia şi Ucraina putem vedea efectele acestei strategii”, a încheiat acesta.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite