Ruşii introduc România într-o dubioasă afacere de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O moldoveancă cu cetăţenie română care făcea parte din Consiliul de Administraţie al gigantului energetic rus InterRAO EES a fost arestată la Moscova, fiind acuzată de relaţii cu Serviciul Român de Informaţii Externe.

Carina Ţurcan, în vârstă de  43 de ani, originară din Republica Moldova,  membru în Consiliul de Administraţie al InterRao - importantă companie de stat din Rusia care se ocupă de afaceri în domeniul energetic - a fost reţinută încă de vineri de agenţii FSB, însă doar luni un tribunal din Lefortovo a emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă până pe 13 august. 

În aceeaşi zi, agentii FSB au efectuat perchezitii la biroul ei, acasă, şi la câţiva angajaţi de rang înalt ai Mosenergo. Prin poziţia pe care o ocupă în compania rusă de electricitate Inter Rao, Ţurcan este suspectată că ar fi furnizat informaţii calificate drept „secret de stat“ unor oameni de afaceri cu legături în serviciul de spionaj al Românie şi riscă 20 de ani de închisoare.

Agenţii FSB analizează acum toate contactele şi cercul de relaţii pe care suspecta le-a avut de-a lungul timpul atât cu străini, cât şi cu înalţi responsabili ruşi. A intrat în vizorul FSB-ului şi este anchetat şi un adjunct al ministrului  rus al energiei, Veaceslav Kravchenko, care lucra direct cu Ţurcan, şi care potrivit RBK poate figura în acest dosar în calitate de martor.

Carina "urcan a depus astăzi cerere de constestare a reţinerii. Cererea va fi judecată pe 28 iunie, a informat serviciul de presă al Judecătoriei districtului Lefortovo din Moscova, instanţa refuzând însă să comenteze cazul declarat secret.

Carina Ţurcan deţine cetăţenie rusă şi română, după cum a confirmat Ministerul de Externe de la Bucureşti. MAE român a anunţat că a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la tânăra arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României, precizând că femeia are şi ​cetăţenie română.

"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la cazul menţionat. Din datele obţinute la acest moment, persoana vizată deţine şi cetăţenie română. MAE atrage atenţia asupra caracterului speculativ al informaţiilor vehiculate în mass-media ruse şi îndeamnă la abordarea cu precauţie a subiectului", a transmis miercuri Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că nu a primit deocamdată o comunicare oficială privind reţinerea femeii acuzate de spionaj în Rusia, precizând că, în cazul în care va fi nevoie, MAE este pregătit să îi ofere asistenţă consulară.

Pe 21 iunie 2016, preşedintele Republicii Moldova de la acea vreme, Nicolae Timofti, a semnat decretul de retragere a cetăţeniei moldoveneşti pentru Carina Ţurcan.  Presa rusă scrie că prin poziţia pe care o deţinea în cadrul InterRao, Carina Ţurcan  putea deţine informaţii despre securitatea energetică a Rusiei. 

 Potrivit Ministerul de Externe de la Chişinău, Carina Ţurcan a renunţat la cetăţenia moldovenească în 2016 împreună cu fiul său Andrei.

Parcursul fulminant al Carinei Ţurcan

Potrivit paginii oficiale a InterRAO, Carina Ţurcan s-a născut în 1974 în Republica Moldova. A absolvit în 1999 Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, o instituţie de învăţământ superior privată din Chişinău, specializându-se în drept comercial. Cinci ani mai târziu, a obţinut o diplomă în afaceri la o Universitate din Spania.

Activitatea ei profesională până în 2010 este puţin cunoscută . „Ziarul de Gardă“ scrie că a lucrat în cadrul unuia dintre cele mai cunoscute birouri de avocatură din Republica Moldova  „Ţurcan & Ţurcan”, fapt recunoscut pentru RBC de fostul soţ, al Carinei Ţurcan , Alexandru Ţurcan.

Acesta mai spune că ea a lucrat în ultimii 15 ani în domeniului energetic.  Potrivit agenţiei ruse Sputnik, înainte de a ajunge la gigantul rus, Ţurcan ar mai fi lucrat pentru Centrul pentru Reforme în Dreptul Comercial al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională — USAID  şi pentru compania spaniolă Gas Natural Fenosa, cunoscută pentru afacerile sale cu Rusia.

Din 2010 este angajată  la InteRAO, iar în perioada 2010-2011 a condus divizia „Moldova-Ucraina-România”, ulterior ajungând să administreze divizia „Europa”,  apoi din 2012 este aleasă membră a Consiliului de administraţie a acestui holding. 

Între  2010-2012 a fost preşedinta Consiliului de administraţie al Hidrocentralei de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES)  din Transnistria, aflată  în administrarea „Inter RAO”.  

Presa de peste Prut din anii 2010-2012 relata despre participarea Carinei Ţurcan la şedinţele comune ale autorităţilor ruse şi moldoveneşti privind situaţia energetică, în calitate de preşedintă a Consiliului de administraţiei a centralei electrice MGRES.  

Victor Parlicov, fost director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică (ANRE) din Republica Moldova, declara pentru „Ziarul de Gardă“ că a întâlnit-o în acea perioadă pe Carina Ţurcan, care venea în special în momentele de semnare a contractelor de livrare a energiei electrice către Moldova. 

El susţine că aceasta mai degrabă reprezenta interesele serviciilor secrete ruseşti, decât ale oricărui alt stat din lume, promovând politicile „Inter RAO”. El consideră că problema cu spionajul în interesul României ar fi o speculaţie: „Rolul ei de manager la MGRES, iar ulterior la InterRAO, dădea clar de înţeles că ea reprezintă interesele autorităţilor ruse.

 Da, la un moment ea era responsabilă şi de livrările de energie către România, dar nu am sesizat reduceri de preţuri sau alte favorizări ale României. În acele contracte se regăseau interesele Rusiei pe banii Republicii Moldova şi ai României”, afirmă fostul director ANRE.

Potrivit altor date din presa rusă, Carina Ţurcan a fost membră şi în Consiliul de administraţie al Societăţii Energetice Est, deţinută în totalitate de InterRao.

Inter RAO, gigantul energetic rus

Şeful Consiliului de administraţie al Inter RAO este nimeni altul decât Igor Secin, directorul Rosnefti, cel mai mare producător de petrol din Rusia şi un personaj important din anturajul preşedintelui Vladimir Putin.

Citând surse apropiate cazului, RBK scrie că „spioana româncă“ are „relaţii foarte bune“ cu directorul general al Inter RAO, Boris Kovalciuk. Acesta este fiul lui Iurii Kovalciuk, co-propriertar al „Rossia Bank“, plasată pe o listă cu sancţiuni a Trezoreriei americane pentru sprijinirea anexării Peninsulei Crimeea.

„Asta nu înseamnă nimic. Evident, e ceva normal, doar lucrează împreună“, comentează o sursă a RBC relaţia dintre Carina Ţurcan şi Boris Kovalciuk, un fost asistent al premierului rus Dmitrii Medvedev.  

Din Consiliul de administraţie al InterRao face parte şi americanul Roland Pollet care în ultimii ani a fost unul dintre cei mai ferveţi avocaţi ai cauzei Rusiei pe lângă congresmanii americani. Grupul rusesc InterRao EES controlează mai multe companii de distribuţie şi generare a energiei electrice din Rusia şi fostul spaţiu sovietic şi se numără printre primele 10 companii energetice din lume.

Într-un raport publicat în 2006 de InterRAO UES se arăta că printre priorităţile grupului se afla  „dezvoltarea pieţei din România împreună cu creşterea capacităţii de export din Republica Moldova” (Transnistria n.r).  Presa rusă scria la începutul anilor 2000 că InterRAO UES vrea să folosească România şi pentru exportul de energie rusească în Balcani. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite