Rusia pare a desfăşura trupe militare în Egipt, pentru a juca un rol activ în Libia - anunţă Reuters

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia pare a fi desfăşurat trupe speciale la o bază aeriană în vestul Egiptului, în apropierea graniţei cu Libia, fapt sigur de a ridica semnale de alarmă la Washington cu privire la extinderea rolului şi influenţei Moscovei în Libia.

Oficialii americani sunt de părere că scopul probabil a unei asemenea desfăşurări de forţe este acela de a oferi sprijin comandantului armatei libiene Khalifa Haftar, ce a suferit pierderi importante când o serie de porturi petroliere controlate de acesta au fost atacate de către gruparea teroristă Brigăzile de Apărare a Benghazi-ului. 

Oficialii americani, sub condiţia anonimatului, au declarat că Statele Unite au observat ce par a fi trupe speciale ruseşti şi drone în Sidi Barrani, la 100km de graniţa dintre Egipt şi Libia.

Deşi purtătorul de cuvânt al armatei egiptene a negat prezenţa oricăror trupe străine pe teritoriul Egiptului, Reuters citează surse din instituţiile de securitate egiptene ce susţin că o unitate de trupe speciale a armatei ruse operează în Egipt.

Mai multe ţări occidentale, inclusiv Statele Unite, au desfăşurat trupe speciale şi consilieri militari în Libia în ultimii doi ani. Armata Statelor Unite a susţinut, prin bombardamente militare de precizie, campania de succes a armatei libiene împotriva forţelor fidele Statului Islamic.

În momentul de faţă, forţele regimului de la Tripoli, ce are susţinerea ONU, se află într-un impas cu cele conduse de Haftar, ce pare a câştiga sprijinul ruşilor.

Un oficial american, din cadrul serviciilor de informaţii, a declarat pentru Reuters că scopul Rusiei în Libia pare a fi acela de a „recâştiga un punct de influenţă acolo un fosta Uniune Sovietică avea un aliat în Gaddafi”.

„În acelaşi timp, ca şi în Siria, Rusia pare a încerca să limiteze implicarea militară şi să aplice suficientă forţă pentru a forţa un rezultat dar nu atât de multă încât să-i lege de această situaţie”, a adăugat, sub condiţia anonimatului, oficialul american.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite