Rusia îngheaţă relaţiile cu România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu va numi un ambasador în România, aşa cum toţii ne aşteptam, ci va muta un măscărici de la Chişinău la Bucureşti pentru a se prezenta pe post de ambasador. Cel puţin aşa se înţelege din numirea lui Valeri Kuzmin pe un post care ar trebui să prezinte responsabilitate şi seriozitate, dar pe care conducerea ministerului rus de externe consideră că trebuie să îl trateze cu delăsare.

Personaje de mâna a doua precum Dmitri Rogozin şi Valeri Kuzmin, care erau numai buni pentru primitivismul diplomatic şi servial din ţările din fostul bloc sovietic, par a fi promovate acum în poziţii superioare. Este posibil să îşi fi dat seama Kremlinul că la Bucureşti poţi să ai ambasador, poţi să nu ai, că relaţiile tot reci vor fi.

Venirea lui Valeri Kuzmin, un fel de clovn delegat de la Chişinău la Bucureşti, nu este una de bun augur şi decredibilizează total Federaţia Rusă într-un spaţiu în care oricum era mult de lucrat. Personajul în cauză a devenit cunoscut nu prin faptul că ar fi îmbunătăţit vreodată o relaţie, sau să fi făcut ceva marcant, ci prin declaraţiile împotriva României făcute la Chişinău.

Un personaj ce vine la Bucureşti cu retorica anti-românească sovietică, cu aceleaşi mituri ieftine ce nu mai prezintă credibilitate nici dincolo de Prut(români fascişti, mitul jandarmului român, mitul ocupantului român), dar care ne fac să credem că practic Rusia îngheaţă relaţiile cu ţara noastră.

Poate că la Chişinău discursul public antiromânesc l-a făcut un personaj de prima pagină a ziarelor, dar aici e o altă lume şi puţin probabil că va reuşi acesta să înţeleagă.

Vă invit a citi chiar aici care sunt marile realizări ale acestui fost ambasador rus la Chişinău, dislocat acum pe partea cealaltă a Prutului.

Termenul „a îngheţa” este cel corect din două punct de vedere: relaţiile nu vor putea deveni mai bune, Ba chiar se vor răci prin lipsa totală a dialogului.

Numirea arată dispreţul pe care Moscova îl arată României şi reconfirmă faptul că de la Est nimic bun nu poate veni.

O strategie greşită care ar fi cerut un ambasador de rangul ţărilor membre NATO şi nu un fanfaron. Rusia se decredibilizează în România, dar asta nu putem spune că nu e bine pentru noi.

Să fie într-un ceas bun şi să fie mintea luminată celor care conduc politica noastră externă, deoarece la masă cu acest personaj nu se poate sta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite