Rusia a botezat oficial ultima generaţie de avioane de vânătoare la care lucrează: Sukhoi Su-57

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă va numi a cincea generaţie de avioane de vânătoare Sukhoi Su-57, a confirmat comandantul suprem al aviaţiei militare ruse. Avionul a mai fost numit PAK FA şi T-50 în perioada de dezvoltare a acestuia.

„Decizia a fost luată, avionul a fost botezat. Su-57 este numele sub care îl vom recunoaşte de acum înainte”, a afirmat Gen. Viktor Bondarev pentru Zvezda, postul TV oficial al ministerului de apărare rus.

Su-57 şi-a făcut zborul inaugural în anul 2010 şi este de aşteptat să intre în producţia de serie în anul 2019, atunci când este aşteptată prima serie de 12 avioane. Costul estimat al avionului de vânătoare este de cca. 50 milioane $, având un fuzelaj construit în principal din materiale compozite pentru invizibilitatea radar, o viteză de croazieră de 2 Mach, operând la o altitudine de până la 20km şi fiind caracterizat ca fiind  extrem de manevrabil în luptele aeriene împotriva altor avioane de vânătoare. Cu toate acestea unii observatori militari au criticat acest model, arătând că motoarele din dotare sunt aceleaşi cu ale actualelor avioane din dotare. Avionul are o rază de acţiune maximă de 3,500 km iar în timpul testelor a demonstrat abilitatea de a urca cu 384m/sec, ceea ce echivalează cu atingerea vârfului Everest în doar 23 de secunde.

Deşi dotat cu o serie de platforme care-i reduc semnătura radar, Su-57 nu este considerat a fi un avion invizibil. Specialiştii ruşi consideră că Su-57 are totuşi o serie de avantaje competitive în ceea ce priveşte lupta directă faţă de avioanele rivale americane F-35 şi F-22. Comparativ cu F-22, Su-57 este mai rapid, are o rază de operare mai mare şi un sistem de detectare superior. „În mod cert prezintă o agilitate superioară dată fiind combinaţia acestuia de accelerare, suprafeţe (aripile şi coada) mobile şi un design aerodinamic excelent comparativ cu F-35”, a declarat fostul comandant al centrului de informaţii al aviaţiei americane, Lt. Gen. David Deptula.

Armamentul din dotarea acestui avion este transportat în compartimente interne pentru aerodinamicitate şi reducerea semnalului radar. Acesta include un tun recent modernizat de 30mm şi o varietate de 14 rachete diferite sau bombe inteligente.

Avionul este conceput să rivalizeze cu F-22 Raptor al aviaţiei americane şi cu Chengdu J-20 şi Shenyang J-31 ale armatei Chinei. Pe baza informaţiilor iniţiale, Su-57 va fi un avion de vânătoare impresionant, capabil să rivalizeze cele mai manevrabile avioane invizibile americane, fiind dotat cu rachete K-77M ce au o rază de acţiune de 200km, peste cei 160 de km ai rachetelor AIM-120D Scorpion din dotarea aviaţiei americane.

„Fiecare ţară îşi doreşte probabil avioane ca acesta, iar noi le avem”, a declarat Bondarev în urmă cu câteva săptămâni. Iniţial armata rusă comandase 52 de astfel de aparate, dar datorită costurilor ridicate şi constrângerilor economice numărul acestora a fost redus la doar 12. Presa rusă anunţă că în momentul în care va intra în uz, Su-57 va pune capăt monopolului de care s-au bucurat Statele Unite în ultimii 25 de ani în ceea ce priveşte designul avioanelor 'invizibile' radarelor inamice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite