Rusia va abandona START-2 dacă scutul antirachetă pune în pericol potenţialul său nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia urmează să părăsească noul tratat de dezarmare nucleară START-2, dacă scutul american antirachetă va pune în pericol potenţialul său nuclear, a avertizat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, scrie Kyiv Post.

Rusia îşi rezervă dreptul să renunţe la tratatul START-2 dacă dezvoltarea cantitativă şi calitativă a potenţialului de apărare antirachetă al SUA va începe să pună în discuţie eficacitatea forţelor sale nucleare strategice, a declarat Lavrov, potrivit Kyiv Post.

Noul tratat privind dezarmarea nucleară START-2 urmează să fie semnat joi, 8 aprilie, la Praga.

În condiţiile în care Rusia şi SUA, la ordinul direct al preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama, sunt angajate în negocieri directe privind START-2, ar fi fost mai bine dacă s-ar fi evitat surprizele de genul planurilor americane de desfăşurare a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă în România şi Bulgaria, a mai precizat Lavrov.

Lavrov a subliniat că în stadiul actual, proiectul scutului antirachetă nu afectează stabilitatea strategică şi nu creează riscuri pentru forţele strategice nucleare ruse.

Însă, dacă specialiştii ruşi vor ajunge la concluzia că planurile americane privind crearea sistemului de apărare antirachetă vor avansa la nivelul creării unei apărări antirachetă strategice, Rusia va putea uza de dreptul său de a părăsi START-2, a spus ministrul rus.

Oficialul rus a adăugat că efectele ieşirii unilaterale a SUA din Tratatul ABM din 1972 sunt resimţite şi astăzi.

Tratatul din 1972 impunea anumite limite în crearea de sisteme globale antirachetă, dar SUA l-au abandonat în mod unilateral în 2002. Noi ne-am exprimat atunci regretul în legătură cu această decizie. Ne confruntăm şi astăzi cu efectele acestui pas. Nici în prezent nu au fost reglementate toate aspectele legate de crearea unilaterală de sisteme de apărare antirachetă, a subliniat ministrul rus de externe.

Lavrov a amintit că noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară, destinat să înlocuiască Tratatul privind reducerea armelor strategice din 1991, expirat în decembrie trecut, nu se concentrează pe sistemele antirachetă, ci pe limitarea armelor strategice ofens

Textul fixează totuşi o legătură între scutul antirachetă şi START-2, a remarcat acesta.

Fiecare parte are dreptul să abandoneze noul acord de dezarmare, aceasta fiind o procedură obişnuită, prevăzută în toate tratatele internaţionale, fără excepţie.

În cazul dat, părţile vor avea dreptul să abandoneze START-2 dacă vor considera că, într-un moment sau altul, s-a schimbat calitativ situaţia şi aceste schimbări calitative prezintă ameninţări la securitatea naţională a uneia din părţi, a explicat Lavrov.

Este o procedură obişnuită, dar eu cred că noul tratat de dezarmare a fost redactat astfel încât dacă va fi aplicat cu exactitate, securitatea Rusiei şi a SUA va avea doar de câştigat, la fel şi securitatea globală, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite