Putin spune când va folosi armele nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a oferit un amplu interviu şi a precizat condiţiile în care ar putea recurge la arma nucleară. Pe de altă parte, a susţinut că Rusia nu are militari în Donbas şi a acuzat administraţia precedentă de la Washington că l-a minţit în privinţa viitorului regimului Viktor Ianukovici.

Rusia va recurge la arma nucleară doar ca represalii faţă de o măsură similară, a susţinut actualul lider de la Kremlin într-un amplu interviu oferit jurnalistului Vladimir Soloviev pentru documentarul „Ordinea Mondială 2018“.

„Decizia cu privire la folosirea armelor nucleare nu poate fi luată decât în cazul în care sistemele noastre de alertă detectează lansări de rachete către teritoriul rus, ale căror traiectorii de zbor şi ore de impact le stabilim cu precizie. E vorba de un contraatac reciproc, când avem dreptul legitim de a riposta“, a declarat Putin.

Preşedintele rus a continuat prezentându-şi din nou ţara ca o cetate asediată.

„Da, ar fi o catastrofă globală (…), dar, în calitate de cetăţean rus, în calitate de şef al statului rus, mă întreb: «De ce ai nevoie de o lume fără Rusia?»“, a spus Vladimir Putin, care, după aproape 20 de ani la putere, se pregăteşte de obţinerea unui nou mandat de şase ani la Kremlin cu prilejul alegerilor din 18 martie.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite de orchestrarea evenimentelor sângeroase din iarna anilor 2013-2014 din Ucraina.

Potrivit lui, adiministraţia Barack Obama l-a minţit cu neruşinare şi aroganţă în privinţa viitorului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, un prorus înlăturat de la putere în februarie 2014.

„Vă spun ceva ce nu aţi ştiut până acum. La acea vreme, partenerii americani ne-au contactat pentru a ne solicita să facem totul. Vă spun exact cum a sunat rugămintea lor, şi anume să facem în aşa fel încât Ianukovici să nu mobilizeze armata pentru a permite opoziţiei să elibereze piaţa, clădirile administrative şi să recurgă la realizarea înţelegerilor convenite pentru normalizarea situaţiei. Am răspuns: „De acord“. O oră mai târziu lovitura de stat a avut loc“, a afirmat Putin.

„Probabil a fost prima oară când ne-au minţit cu atâta neruşinare şi aroganţă. Au spus: «Hai să facem aşa!». În realitate au acţionat altfel şi nici măcar nu au avut curaj să explice această situaţie. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată“, a insistat el.

Întrebat dacă armata rusă este prezentă în regiunile Doneţk şi Lugansk, Putin a reiterat acelaşi răspuns negativ: „Trupele noaste nu sunt acolo“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite