Putin se întoarce astăzi la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin se întoarce la conducerea Federației Ruse după patru ani în care a fost premier. Este al treilea mandat pentru Putin, care a deținut funcția de președinte între 2000 și 2008.

UPDATE 11.20 Vladimir Putin a depus jurământul, redevenind astfel preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat.

Putin va rămâne la conducerea țării cel puțin până în 2018, după ce a fost ales președinte la 4 martie cu aproape 64% din voturi.

Scrutinul prezidențial a fost contestat de opoziție, care se teme, de altfel, că revenirea lui Vladimir Putin în fruntea Rusiei va duce la înăsprirea regimului.

Cu o zi înainte de învestirea lui Putin, opoziția din Rusia a organizat un miting la Moscova. Între manifestanți și forțele de ordine au izbucnit confruntări, iar polițiștii au reținut 250 de persoane.

În 2008, când a părăsit palatul prezidențial pentru a deveni prim-ministru, întrucât, potrivit Constituției, nu putea candida pentru un al treilea mandat consecutiv, la conducerea Rusiei s-a instalat Dmitri Medvedev, un apropiat al său.

Acum, la Moscova are loc o rocadă. Medvedev urmează să devină premier.

O petrecere de pomină

Revenirea lui Putin la Kremlin va fi sărbătorită în prezența a aproape 3.000 de invitaţi ruşi şi străini, notează RIA Novosti. Printre oaspeți se numără fostul premier italian Silvio Berlusconi şi fostul cancelar german Gerhard Schroeder, cu care liderul rus a rămas în relaţii amicale.

Costurile ceremoniei se ridică la 878.400 de dolari (26 de milioane de ruble). Potrivit site-ului Administrației prezidențiale din Rusia, invitații se vor delecta cu preparate culinare alese, cu vin și șampanie, dar și cu votcă.

Un mandat dificil

Dacă primii opt ani ai preşedinţiei Putin (2000-2008) au fost marcaţi de o anumită stabilitate, iar Rusia a revenit la masa puterilor internaționale, acest al treilea mandat, care va fi de şase ani, se anunţă ceva mai dificil. Asta pentru că în societatea rusă setea de schimbare nu a mai fost niciodată atât de puternică de la destrămarea URSS, în 1991. Iar Putin se confruntă cu o mișcare de contestare fără precedent.


Ascensiunea lui Vladimir Putin

9 august 1999: Vladimir Putin, care a condus serviciile secrete ruse (FSB), devine premier. Președinte este Boris Elţîn.

1 octombrie 1999: Putin declanşează o operaţiune militară în Cecenia după o incursiune a armatei cecene în Daghestan şi câteva atentate la Moscova. Operaţiunea marchează începutul celui de-al doilea război împotriva separatiştilor.

31 decembrie 1999: Boris Elţîn demisionează. Putin devine preşedinte interimar.

26 martie 2000: Vladimir Putin este ales preşedinte.

8 decembrie 2000: Imnul naţional sovietic este readoptat ca imn naţional al Rusiei.

25 octombrie 2003: Mihail Hodorkovski, directorul unei companii petroliere, Iukos, şi opozant al lui Putin, este arestat. El a fost condamnat în 2005, apoi în 2010 în timpul unui al doilea proces, urmând să iasă din închisoare în 2016.

14 martie 2004: Putin este reales în funcţia de preşedinte.

2 decembrie 2007: Rusia Unită, partidul lui Putin, câştigă alegerile legislative.

7-8 mai 2008: Spijinit de către Putin, Dmitri Medvedev devine preşedinte, după alegerile din martie. Vladimir Putin ocupă funcţia de prim-ministru.

8 august 2008: Armata rusă intră pe teritoriul Georgiei, care a încercat să preia cu forţa controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. Rusia câștigă războiul-fulger.

30 decembrie 2008: Se introduce o reformă care măreşte durata mandatului de preşedinte de la patru ani la şase ani.

24 septembrie 2011: Putin își anunţă candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

4 decembrie 2011: Alegerile legislative sunt câştigate de Rusia Unită. Opoziţia denunță fraude electorale şi începe o mişcare de contestare fără precedent.

4 martie 2012: Putin este ales președinte din primul tur de scrutin. Opoziţia şi observatorii denunţă fraude, generând noi proteste.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite