Numărul săracilor din Rusia a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cetăţenilor ruşi care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns în 2015 la 19,2 milioane, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, recesiunea afectând puternic puterea de cumpărare a familiilor. Aşa arată statisticile oficiale publicate luni, relatează „Le Figaro“.

Cifrele serviciului de statistică Rosstat ilustrează dublul efect pe care l-a avut asupra nivelului de trai al ruşilor criza cauzată de prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiunile occidentale decise pe fondul crizei ucrainene, în condiţiile în care preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a clădit popularitatea pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta împotriva sărăciei.

Anul trecut, în jur de 19,2 milioane de ruşi, adică 13,4% din populaţie, au trăit cu venituri inferioare pragului fixat de guvern în funcţie de un „coş de produse indispensabile“. 

În 2014, numărul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populaţie), ceea ce înseamnă o creştere cu 20%.

În al patrulea trimestru al anului 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (aproximativ 123 de euro).

Ca în fiecare an, vârful a fost atins în primul trimestru, când numărul ruşilor consideraţi săraci a ajuns la 22,9 milioane, adică 15,9% din populaţie. În trimestrul patru, urmând tendinţa sezonieră obişnuită, numărul celor aflaţi sub pragul de sărăcie a fost de 14,5 milioane, adică 10% din populaţie, notează AFP.

Această tendinţă se explică prin creşterea spectaculoasă a preţurilor provocată anul trecut de criza monetară, cu o prăbuşire a rublei, precum şi de embargoul instituit de Kremlin asupra majorităţii produselor alimentare occidentale, ca represalii la sancţiunile europene şi americane în contexul crizei ucrainene.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite