Marile bănci din Rusia protestează faţă de includerea lor pe lista sancţiunilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele bănci din Rusia critică includerea loc pe lista noilor sancţiuni impuse Rusiei pentru implicarea în conflictul din Ucraina, Sberbank, cea mai mare bancă din ţară, susţinând că blocarea accesului său la piaţa europeană de capital nu va avea vreo contribuţie la rezolvarea crizei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană acuză că rebelii din Ucraina au doborât un avion malaezian în estul Ucrainei, pe 17 iulie, cu armament furnizat de Rusia, scrie „Financial Times“.

Includerea Sberbank, care domină piaţa creditelor de retail şi pentru companii din Rusia, conferă sancţiunilor UE potenţialul de a afecta economia Rusiei mai mult decât cele mai recente măsuri punitive anunţate săptămâna trecută de Statele Unite.

"Adăugarea Sberbank, care nu are nicio legătură cu evenimentele geopolitice, pe lista sancţiunilor subminează fundamentele sistemului financiar şi nu contribuie la atenuarea crizei europene provocate de situaţia din Ucraina", se arată într-un comunicat al instituţiei financiare, care reia punctul de vedere exprimat anterior de guvernul rus.

VTB, a doua mare bancă din Rusia, a criticat la rândul ei sancţiunile. „Astfel de sancţiuni contravin valorilor democratice ale Europei, arătând că sunt împotriva intereselor proprii, pentru a se supune colegilor de peste ocean“, potrivit unui comunicat VTB.

UE a confirmat joi noapte că Sberbank şi VTB, ca şi Gazprombank, Vneşeconombank şi Rosselhozbank nu vor mai putea, începând de vineri, să contracteze împrumuturi cu scadenţe mai mari de 90 de zile.

Rusia are planuri de a cheltui circa 150 de miliarde de dolari pe an în viitorii 10 ani, pentru exploatarea noilor câmpuri petrolifere din estul Siberiei, Orientul Îndepărtat şi zona Arctică, dar finanţare proiectelor s-ar putea dovedi anevoioasă, atenţionează „The Moscow Times“.

Este puţin probabil ca băncile asiatice, pe care contează Kremlinul, să poată acoperi sumele pierdute în urma sancţiunilor occidentale. Vladimir Putin a realizat o performanţă ieşită din comun, notează „Le Monde“ . „Liderul de la Kremlin a determinat Europa să ia o decizie categorică de politică externă, o premieră în istoria UE. Rusia nu poate fi puternică fără a se alătura economiei mondiale ca un partener normal“, scrie „The Telegraph“.

Dacă Putin triumfă în Ucraina, forţând-o să cerşească bani Moscovei, el va părea un învingător, atrage atenţia „The Washington Post“. Însă, dacă Ucraina reuşeşte să iasă de pe orbita Rusiei, şi economia rusă continuă să slăbească, Putin se va trezi conducând un petro-stat siberian izolat pe plan internaţional, adaugă ziarul american.
 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite