Lavrov, furios la adresa SUA: Vor să distrugă Coreea de Nord şi folosesc Europa împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov FOTO Arhivă
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov FOTO Arhivă

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a dezlănţuit împotriva politicii externe a administraţiei Trump, apreciind că provoacă regimul comunist de la Phenian şi foloseşte Europa împotriva Rusiei.

În opinia lui Lavrov, Donald Trump duce o diplomaţie similară lui Barack Obama.

„Numeroase decizii adoptate de echipa lui Donald Trump au un caracter inerţial, distingându-se puţin pe fond de linia dusă de Barack Obama“, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

El a vorbit despre „noi demersuri ostile“ adoptate în „diferite domenii“, enumerând „creşterea restricţiilor unilaterale, punerea în aplicare a unor proiecte antirachete, consolidarea prezenţei militare NATO în apropierea frontierelor noastre (Rusiei, n. red.), eforturile desfăşurate în vederea discreditării politicii externe ruse“.

Totodată, ministrul rus de Externe a acuzat SUA că provoacă regimul comunist de la Phenian şi că foloseşte Europa împotriva ţării sale.

„Americanii trebuie să explice fiecăruia dintre noi ce vor să facă. Dacă vor să găsească un pretext pentru distrugerea Coreei de Nord, ca să fim direcţi, atunci să confirme“, a declarat el.

Ministrul rus s-a opus solicitării Washingtonului de a întrerupe legăturile comerciale şi diplomatice cu Coreea de Nord.

„Opinia noastră este negativă. Am subliniat în repetate rânduri că presiunea cu sancţiuni este epuizată. Americanii ignoră aceste aspect. Este o greşeală enormă“, a adăugat el, în contextul în care Phenianul a efectuat un nou test balistic.

Şeful diplomaţiei ruse a criticat şi politica de sancţiuni dusă împotriva ţării sale.

„Este evident că sancţiunile impuse de birocraţii de la Bruxelles la instrucţiunile Washingtonului au lovit ca un bumerang producătorii europeni. Şi-au pierdut poziţiile pe piaţa rusă şi continuă să sufere pierderi considerabile. Establishment-ul american vrea să îşi rezolve problemele antiruse pe spatele europenilor şi a Europei“, a susţinut Lavrov, care s-a dezlănţuit cu prilejul unei vizite la Minsk, Belarus.

Rusia este vizată de sancţiuni internaţionale după ce a anexat de la Ucraina peninsula Crimeea în martie 2014 şi i-a susţinut pe rebelii separatişti din Donbas.

După anexarea Crimeei, NATO şi-a sporit prezenţa în estul Europei, pentru a preveni eventuale noi acţiuni ostile ale Rusiei.

Pe de altă parte, Moscova este una dintre puţinele puteri care susţin regimul comunist de la Phenian, vizat de numeroase sancţiuni internaţionale pentru dezvoltarea unor programe balistice şi nucleare.

Relaţiile ruso-americane sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, iar mai multe anchete urmează să stabilească rolul Kremlinului în ultimul scrutin prezidenţial din Statele Unite.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite