Europarlamentarul german Elmar Brok:  „Putin visează la gurile Dunării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elmar Brok, presedintele Comisiei de afaceri externe din cadrul Parlamentului European,  se teme că Rusia ar putea ataca Odessa şi ar putea ocupa litoralul Marii Negre şi regiunea Deltei Dunării.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat , într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene „Evropeiska Pravda“, că este posibil ca trupele ruse să continue agresiunea împotriva Ucrainei şi să atace Odessa.

Întrebat dacă noul val de sancţiuni din partea UE şi SUA îl vor face pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să dea înapoi, europarlamentarul german a declarat că este de păreree „că Rusia va continua agresiunea, care va include un atac asupra Odessei şi preluarea întregii coaste a Mării Negre şi zonei Deltei Dunării“.
Oficialul european a subliniat că „trebuie depuse toate eforturile posbile pentru a-i explica lui Putin că asemenea acţiuni îl vor costa mult“, dar tot el se întreabă „dacă preşedintelui rus îi pasă de acest preţ“.

Ameninţările Kremlinului

Preşedintele ucrainenan Petro Poroşenko afirma recent că Vladimir Putin i-au fi transmis să nu se bazeze atât de tare pe Occident pentru că dacă vrea , în două zile trupele sale ar putea intra în Varşovia, Vilnius şi Bucureşti, dar  şi într-o serie de capitale ale UE şi NATO. Şi analiştii de la Stratfor sunt de părere că Moscova a extins practicile de intimidare şi la alte stat din fostul lagăr socialist.

 Astfel, în timp Rusia şi Occidentul îşi continuă lupta pentru Ucraina, la fel se desfăşoară şi competiţia extinsă pentru fostul spaţiu sovietic. Statele baltice şi Moldova se străduie să-şi sporească şi consolideze legăturile cu Occidentul, dar rămân vulnerabile faţă de influenţa şi manipularea societăţii pe plan politic şi economic. Şi deşi competiţia ce se manifestă în Moldova şi în statele baltice este cu siguranţă mai subtilă decât cea din Ucraina. Tot mai des, Rusia reaminteşte acestor ţări şi sprijinitorilor lor occidentali că – în funcţie de cât de departe vor împinge integrarea cu Occidentul – „punctul de la care nu mai există întoarcere este încă la orizont“, consideră strategii de la Stratfor.”

„Într-o altă ilustrare a deciziei Kremlinului de a-şi proteja interesele în fostele state comuniste, Rusia a reacţionat vehement la recentele apeluri ale premierului român Victor Ponta, într-un discurs electoral, sugerând o reunificare a Moldovei cu România în 2018. Ministerul de Externe al Rusiei a denunţat declaraţiile drept „inadmisibile” şi a chemat autorităţile din Republica Moldova şi Europa să le condamne. Moscova a dorit să transmită semnalul că „atunci când vine vorba despre Moldova, interesele Rusiei ar trebui să fie luate în considerare“, notează analiştii de la Stratfor.

Rusia ignoră Occidentul

Vorbind la Riga, la o conferinţă anuală a expatriaţilor ruşi, la 13 septembrie, Konstantin Dolgov, trimisul pentru drepturile omului al Ministerului de Externe rus, a avertizat împotriva discriminării ruşilor trăitori în statele baltice. Făcîndu-se ecou al altor asemenea intervenţii făcute în ultimele luni de diverse înalte oficialităţi ruse, Dolgov a spus că prima prioritate a Rusiei este să-şi protejeze etnicii pretutindeni în lume. Avertismentul lui Dolgov mai arată că Rusiei nu îi este teamă să reacţioneze împotriva Occidentului, cel puţin retoric, chiar în state membre ale Uniunii Europene şi Nato.

General NATO: trupe ruse continuă să acţioneze în Ucraina

Forţele ruse se află în continuare pe teritoriul Ucrainei, a declarat în cursul unei reuniuni NATO de la Vilnius, generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa.

„În ceea ce priveşte prezenţa forţelor armate ruse pe teren, confirm că ele sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei”, a declarat generalul Breedlove, fără a preciza numărul de militari ruşi care ar fi în Ucraina. La începutul săptămânii trecute, Breedlove a avertizat că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul războiului hibrid, aplicat în Ucraina.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite