Cum s-a îmbogăţit ginerele lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ginerele lui Putin, Kirill Şamalov FOTO  Kommersant
Ginerele lui Putin, Kirill Şamalov FOTO  Kommersant

Tânărul care s-a căsătorit cu fiica cea mică a preşedintelui rus Vladimir Putin a reuşit să adune în doar câţiva ani o avere impresionantă, estimată la câteva miliarde de euro. Paşii făcuţi de Kirill Şamalov pentru a se îmbogăţi nu pot fi urmaţi de oricine, fiind mai degrabă specifici urmaşilor noilor îmbogăţiţi din anturajul liderului la Kremlin.

Kirill Şamalov, 33 de ani, şi Katerina Tihonova, 29 de ani, identificată ca fiind fiica cea mică a lui Vladimir Putin, s-au căsătorit în februarie 2013 la Igora, o staţiune de schi discretă situată la nord de Sankt-Petersburg şi deţinută în proporţie de 25% de Iuri Kovalciuk, un vechi prieten al preşedintelui rus, şi de 75% de o companie offshore ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi. Mireasa a purtat o rochie albă împodobită cu perle, iar mirele un costum de culoare neagră. Cei doi au sosit la petrecerea de nuntă într-o sanie trasă de trei cai, sub stricta supraveghere a unui dispozitiv important de securitate. La nici trei ani de la ziua nunţii, ginerele lui Putin a reuşit să adune o avere impresionantă, deţinând în prezent peste 21% din acţiunile gigantului petrochimic Sibur, un pachet estimat la peste două miliarde de dolari.

Negocierile pentru creşterea pachetului de acţiuni al lui Kirill Şamalov la Sibur au început în vara anului 2013 şi au durat aproximativ un an. La finalul negocierilor, ginerele preşedintelui rus şi-a crescut pachetul de acţiuni de la 4,3% la 21,3%, o tranzacţie efectuată într-un cerc restrâns şi posibilă relaţiilor apropiate dintre oligarhi fideli Kremlinului, relatează Reuters.

Liderul de la Kremlin şi Şamalov senior, doi vechi prieteni

Relaţiile dintre familiile Putin şi Şamalov datează încă de la începutul anilor ‘90. Împreună cu mai mulţi asociaţi, Vladimir Putin şi tatăl lui Kirill, Nikolai Şamalov, au fondat Cooperativa Lacul, la 100 de kilometri nord de Sankt-Petersburg şi nici 30 de kilometri de Igora. Odată cu ascensiunea fostului agent KGB până la preşedinţia Federaţiei Ruse, mai mulţi fondatori ai acestei cooperative s-au bucurat de succese în afaceri, ajungând chiar la conducerea unor companii cheie pentru Rusia lui Putin.

De exemplu, Nikolai Şamalov a cumpărat iniţial acţiuni la Banca Rusiei. Între timp, el a devenit unul dintre cei mai importanţi acţionari ai acestei bănci, împreună cu Iuri Kovalciuk. După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, Departamentul american al Trezoreriei a trecut Banca Rusiei pe lista sa cu societăţi şi persoane vizate de sancţiuni, considerând-o o instituţie bancară apropiată elitei ruse.

După instalarea la putere a lui Vladimir Putin, cei doi fii a lui Nikolai Şamalov, Iuri şi Kirill, au cunoscut o ascensiune fulminantă. În august 2003, Iuri Şamalov a devenit preşedinte al societăţii Gazfond, un fond de investiţii pentru administrarea pensiilor foştilor angajaţi ai Gazprom. Sub conducerea lui Iuri, Gazfond a preluat controlul asupra Gazprombank, braţul bancar al gigantului energetic Gazprom. Astfel, fiul cel mare al lui Nikolai Şamalov a devenit unul dintre vicepreşedinţii Consiliului de Administraţie al Gazprombank.

Ascensiunea lui Kirill

Spre dosebire de fratele său mai mare, Kirill Şamalov a avansat mai repede în afaceri. În 2002, la 20 de ani, el era deja consilier juridic general pentru activităţile economice externe ale Gazprom. Trei ani mai târziu, după obţinerea diplomei de licenţă în drept, Kirill a devenit şeful Departamentului Juridic al Gazprombank, iar din iunie 2008 vicepreşedinte la Sibur.

Tot în iunie 2008, Gazfond a preluat Sibur. Ulterior, în 2010, Gazfond şi Gazprombank, controlate de Iurii Şamalov, au decis să renunţe la cele 95% din acţiunile pe care le deţineau la Sibur în favoarea lui Leonid Mihelson şi Ghennadi Timcenko, un alt prieten vechi al lui Vladimir Putin. Mihelson a preluat 57,2% din acţiuni, iar Timcenko 37,3%, restul de 5,5% aparţinând unor manageri şi foşti angajaţi ai Sibur. Banii pentru tranzacţie au fost oferiţi chiar de Gazprombank.

După această tranzacţie, Kirill Şamalov a pornit ofensiva pentru preluarea a cât mai multor acţiuni la Sibur. Până la începutul anului 2014, el a reuşit să obţină 4,3% din acţiunile gigantului petrochimic. Patru luni mai târziu, el a înregistrat o nouă companie, OOO Iauza-12. În septembrie acelaşi an, la doar o lună de la înfiinţare, Ghennadi Timcenko vindea 17% din acţiunile sale de la Sibur către Iauza-12. Potrivit unor date oficiale, la sfârşitul anului 2014 Iauza-12 avea deja afaceri în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Credit preferenţial de la instituţia bancară controlată de fratele mai mare

Într-un interviu acordat publicaţiei economice Kommersant, Kirill Şamalov a declarat că a finanţat preluarea actiunilor Sibur cu un credit obţinut de la Gazprombank, garantat cu active proprii. El nu a oferit detalii legate de activele cu care a garantat creditul. Potrivit unor informaţii obţinut de Reuters, Iauza-12 ar fi obţinut un împrumut preferenţial, cu o rată a dobânzii de 1,3%.

Potrivit unor experţi contactaţi de Reuters, cele 21,3% din acţiunile Sibur deţinute de Kirill Şamalov valorează cel puţin 2 miliarde de dolari. Însă gigantul petrolier chinez Sinopec a achiziţionat recent 10% din acţiunile Sibur cu 1,34 de miliarde de dolari. Un calcul făcut în baza acestei tranzacţii sugerează că pachetul de acţiuni al lui Kirill Şamalov ar valora 2,85 de miliarde de dolari.

Potrivit lui Vladimir Milov, un fost adjunct al ministrului Energiei devenit între timp un cunoscut critic al Rusiei lui Putin, modul de îmbogăţire a ginerelui preşedintelui rus este specific apropiaţilor Kremlinului, care jonglează în special cu ajutorul companiilor susţinute de stat. „Vorbim despre operaţiuni opace. Ei consideră Gazprombank ca fiind banca lor de buzunar şi doresc să-şi transmită puterea şi privilegiile unei noi generaţii“, spune preşedintele formaţiunii politice „Alegerea Democratică“.

Contactaţi de Reuters, Kirill Şamalov şi Sibur au refuzat să comenteze. În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că fiicele preşedintelui rus nu sunt implicate în afaceri, iar cariera lui Kirill Şamalov nu are nicio legatură cu Kremlinul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite