Comunicat dur al MAE rus la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Actului Fondator NATO- Rusia: Traversăm „cea mai profundă criză“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani de la stabilirea contactelor NATO-Rusia, Ministerul rus de Externe apreciază că relaţiile dintre cele două părţi trec prin „cea mai profundă criză de la încheierea Războiului Rece“.

Potrivit MAE rus, partea vinovată de această situaţie este Alianţa Nord-Atlantică, întrucât duce o „politică distructivă“ şi inflamează „mitul ameninţării din Est“. Mai mult, diplomaţia rusă denunţă creşterea prezenţei militare a acestei alianţei de apărare în estul Europei.

„Trebuie să constatăm că în etapa actuală relaţiile dintre Rusia şi NATO se regăsesc în cea mai profundă criză de la încheierea Războiului Rece“, anunţă diplomaţia rusă într-o declaraţie emisă cu prilejul aniversării a 20 de ani de la semnarea Actului Fondator pentru relaţii, cooperare şi securitate mutuală.

La cinci ani de la semnarea acestui act, cele două părţi au adoptat o declaraţie intitulată „Relaţiile Rusia-NATO: o nouă calitate“. Între timp, părerile ambelor părţi s-au schimbat.

Moscova acuză NATO că a îngheţat toate proiectele de cooperare practică incluse în Actul Fondator şi denunţă creşterea prezenţei sale militare în estul Europei.

„Recentele tendinţe negative nu sunt opţiunea Rusiei, ci rezultatul direct al politicii distructive pe care o desfăşoară de ani buni blocul (NATO, n. red) şi care încearcă se obţină dominaţia politico-militară în chestiunile europene şi mondiale“, se arată în declaraţia MAE rus, potrivit Sputnik News.

„Măsurile întreprinse în vederea consolidării «Flancului Estic» al NATO, creşterea prezenţei militare şi a infrastructurii în regiuni limitrofe Rusiei degradează prevederile Actului Fondator“, condamnă diplomaţia rusă.

Potrivit Moscovei, NATO încearcă să-şi justifice existenţa „inflamând mitul ameninţării din Est“ şi ridică astfel obstacole în calea unificării eforturilor statelor în combaterea pericolelor şi provocărilor care ameninţă lumea.

De fapt, miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au suspendat în aprilie 2014 cooperarea militară şi civilă a Alianţei cu Rusia din cauza agresiunii acesteia din urmă împotriva Ucrainei şi anexării Crimeii, dar au menţinut dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Joi, la summitul de la Bruxelles, NATO a acuzat Rusia că îşi intimidează vecinii europeni şi a avertizat că reprezintă o ameninţare pentru întreaga Europă. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite