Cine sunt principalii beneficiari ai „schemei moldoveneşti“ de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 22 de miliarde de dolari au fost „spălate“, în perioada 2011-2014, prin Republica Moldova. Publicaţia „Novaia Gazeta“ a obţinut date exclusive despre transferurile acestor bani şi a ajuns la cei mai importanţi beneficiari, cel puţin în acte.

Banii scoşi din Federaţia Rusă prin intermediul „schemei moldoveneşti“ au ajuns în 732 de bănci din 96 de ţări ale lumii, ei fiind recepţionaţi de 5.140 de companii din jurisdicţii diferite, începând cu Statele Unite, continuând cu Africa de Sud şi China şi încheind cu Australia. „Novaia Gazeta“, care a expus întreaga schemă, a identificat trei beneficiari principali. Toţi trei îşi datorează prosperitatea afacerilor pe care le desfăşoară cu statul rus.

Aleksei Krapivin - om de afaceri, contractant al Căilor Ferate Ruse

image

Aleksei Krapivin, alături de Vladimir Iakunin FOTO The Moscow Times

Două companii înregistrate în Belize şi Panama (Redstone Financial Ltd, respectiv Telford Trading S.A.) au primit 277 de milioane de dolari în conturile lor, deschise la banca elveţiană CBH Compagnie Bancaire Helvetique SA. Banii au fost viraţi în perioada 2011-2014.

Potrivit documentelor scurse de la cabinetul de avocatură Mossack Fonseca, deţinătorul celor două companii este Aleksei Krapivin, fiul unui fost consilier al fostului şef al Căilor Ferate Ruse Vladimir Iakunin. De fapt, familia Krapivin îşi datorează întreaga avere afacerilor cu Câile Ferate, o adevărată vacă de muls pentru cei apropiaţi puterii.

Gheorghii Ghens - deţinătorul grupului „Lanit“

image

FOTO crn.ru

Comptek International Overseas, o societate obscură din Insulele Virgine Britanice, a primit 27 de milioane de dolari în contul său în perioada 2013-2014. Banii au fost spălaţi prin instanţe de judecată din Republica Moldova şi viraţi într-un cont deschis la banca elveţiană UBS AG 27.

Potrivit „Panama papers“, deţinătorul Comptek International Overseas este Gheorghii Ghens.

Ghens este cunoscut pentru deţinerea unei alte companii, şi anume Lanit, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii şi produse IT din Rusia şi unul dintre cei mai mari beneficiari ai afacerilor cu statul, menţionează „Novaia Gazeta“.

În ultimii ani, statul rus a oferit 51 de miliarde de ruble (aproximativ 890 de milioane de dolari) companiei „Lanit“ pentru diferite proiecte.

Serghei Ghirdin - deţinătorului grupului „Marvel“

image

FOTO dp.ru

Zymbeline Trading, o altă societate înregistrată în Insulele Virgine Britanice, a primit, în perioada 2011-2013, aproape 96 de milioane de dolari în contul său deschis la banca elveţiană UBS AG.

Banii proveneau de la Moldinconbank şi Trasta Komercbanka, din Letonia. „Panama papers“ arată că deţinătorul Zymbeline Trading este Serghei Ghirdin.

Ghirdin este cunoscut pentru compania IT „Marvel“. Cel mai mare client al „Marvel“ este banca de stat Sberbank, pentru care a executat servicii în valoare de 7 miliarde de ruble (peste 122 de milioane de dolari) în ultimii ani.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite