Care sunt efectele loviturii de Tomahawk economic date Rusiei de SUA: crah bursier şi prăbuşire a rublei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rusia si sua

Rusia a fost lovită de un crah bursier şi o prăbuşire a rublei după ce Statele Unite au introdus, săptămâna trecută, noi sancţiuni împotriva unor companii ruseşti. Războiul economic condus de SUA ameninţă marile companii ruseşti cu asfixierea financiară prin pierderea accesului la pieţele externe.

Cursul euro a depăşit, joi, pentru prima dată în ultimii doi ani,  79 de ruble, iar cel al dolarului, pentru prima dată de la sfârşitul anului 2016, a depăşit 64 de ruble. Pe bursă cotaţiile s-au prăbuşit. Luni capitalizarea pieţei ruseşti de acţiuni a scăzut cu mai bine de 2,7 mii de miliarde de ruble, adică cu mai bine de 7%. Cauza căderii pieţelor ruseşti şi a cursului rublei o reprezintă noile sancţiuni introduse vineri de SUA împotriva Rusiei, precum şi tensionarea situaţiei în jurul Siriei.

Noile sancţiuni impuse de SUA împotriva Rusiei au provocat panică în rândul investitorilor, care au vândut masiv acţiuni ale marilor companii ruseşti. Gigantul global de aluminiu, Rusal, este pe marginea falimentului.

În trei zile, cei doi indici bursieri principali ruşi, MICEX şi RTS, au pierdut aproape 10% după ce investitorii au vândut în grabă acţiunile companiilor care sunt direct ameninţate de sancţiuni.

Luni a fost o zi neagră pentru rublă, urmată de o joie neagră.  A pierdut mai mult de 10% din valoarea sa faţă de aceste două valute –euro şi dolar- de la începutul lunii aprilie.

Căderea rublei a fost cauzată de pierderea atractivităţii marilor companii industriale ruse vizate de sancţiunile americane care închid accesul acestora la principalele pieţe de finanţare internaţională şi oportunităţii de a face comerţ cu partenerii din SUA.

Bursa de la Moscova a înregistrat cea mai abruptă cădere din 2014 încoace. Pieţele financiate ruse par acum vulnerabile. Prevederea cea mai costisitoare este cea care impune sacţiuni nu doar firmelor americane, dar şi celor străine care întreţin relaţii de afaceri cu entităţi sau persoane din Rusia, vizate de sancţiunile americane.

Toate firmele străine care au legături şi folosesc sistemul financiar american sunt vulnerabile. În plus, pieţele reacţionează şi la faptul că nu se ştie cine va urma pe lista de sancţiuni. Compania elveţiană Glencore deţine 8,75% din acţiunile firmei ruşesti Rusal, care şi-a înjumătăţit valoarea de piaţă după anunţul  Trezoreriei americane.

Ceea ce dovedeşte că proprietăţile în Rusia prezintă un grad înalt de risc. Expertul în investiţii Christopher Granville a declarat că în viziunea investitorilor, dacă Rusal poate fi supusă sancţiunilor, orice altă mare firmă din Rusia poate avea aceaşi soartă. Compania Rusal, a oligarhului Oleg Deripaska, a anunţat luni că riscă să ajungă în faliment tehnic la angajamentele sale creditare.

La bursa din Hong Kong cursul acţiunilor companiei a căzut cu 50 la sută. Compania Rusal a primit o lovitură de graţie, spune expertul finnciar rus Kiril Tremasov: „Nu-mi amintesc ca vreodată acţiunile vreunei companii ruseşti să cadă cu 50 la sută. Existenţa companiei este sub semnul întrebării”.

Companiei Rusal i s-a închis de facto  oxigenul. Aceasta va pierde piaţa americană, care anul trecut a fost de 1,44 miliarde de dolari din venitul total de 10 miliarde al companiei, şi în mod sigur se va confrunta cu probleme şi pe alte pieţe. Datoria totală a companiei Rusal la sfârşitul anului 2017 a fost de 8,5 miliarde dolari. Această datorie nu va putea fi refinanţată din băncile occidentale.

Dar există bănci ruseşti de stat pe care teoretic le-ar putea ajuta Banca Centrală a Rusiei. Partea cea mai mare a datoriei sunt credite în dolari SUA şi eurobonduri calculate în dolari. Teoretic Rusal nu poate face plăţi în dolari. Incertitudinea în această privinţă face reală situaţia în care compania ar intra în default tehnic pe eurobonduri.

Averea a 50 cei mai bogaţi oameni din Rusia a scăzut cu aproape 12 miliarde de dolari pe fundalul căderii pieţei ruseşti de valori, din cauza noilor sancţiuni, scrie revista Forbes.

Sectorul financiar rusesc în pericol

Pentru mulţi, Rusia a învăţat să trăiască cu sancţiuni, chiar profitând de o reorganizare a producţiei interne, în special în sectorul agricol. Dar acum, Rusia se confruntă cu un război economic de înaltă intensitate.
Pentru moment, guvernul rus  încearcă să oprească sângerarea, în special anunţând că va sprijini companiile vizate de sancţiuni, dar cu ce preţ, se  întreabă analiştii economici. 

Astfel, cei trei giganti rusi din industria petrolului şi gazelor, Gazprom, Rosneft si Loukoil, au fost ajutaţi de stat să-şi diminueze pierderile la începutul acestei săptamani. Dar cele două bănci ruseşti principale, VTB care finanţează operaţiunile de comerţ exterior şi Sberbank, prima bancă rusă de depozite, nu şi-au revenit. Acţiunile acestora sunt încă în scădere faţă de săptămâna trecută, respectiv cu 8% şi 22%.

„Ne-am pomenit într-o nouă realitate şi lucrurile sunt foarte grave”, scrie pe contul său de Telegram expertul financiar rus Kiril Tremasov, preşedinte al consiliului Asociaţiei valutare internaţionale din Moscova, care până în primăvara anului trecut a fost director al departamentului prognoză macrofinanciară a Ministerului dezvoltării economice a Rusiei.

 Tremasov a declarat pentru Europa Liberă că „faptul că în acest moment nu există niciun fel de comentarii oficiale la acest subiect şi chiar şi comentarii ale analiştilor sunt puţine este o dovadă a faptului că a avut loc un eveniment fără precedent pentru care nimeni nu era pregătit, iar acum multă lume este în stare de şoc şi încearcă să înţeleagă cum să trăiască mai departe în noua situaţie”.

Dar, cel mai important aspect, notează analistul, este faptul că după Rusal pe lista sancţionaţilor poate ajunge practic orice companie rusească mare, iar „investitorii înţeleg că aceasta poate fi doar o primă rândunică, iată de ce pe toate pieţele este o reacţie de panică”.

Cade toată piaţa, nu doar compania Rusal, subliniază Tremasov. Cad obligaţiunile de împrumut federal, care au scăderi fără precedent în ultimii ani, cad şi eurobondurile. „Este o trecere la un nivel nou. Acum are loc o reevaluare a tuturor activelor ruseşti. Investitorii străini reduc cotele pentru Rusia.

Atunci când nu ştii ce va fi mâine, iar scenariile posibile sunt unul mai catastrofal decât altul, mulţi decid să plece de pe piaţă acum şi să-şi continue activitatea la distanţă urmărind ce va fi mai departe”, spune expertul.

Căderea rublei ruseşti este, potrivit expertului, una previzibilă. Străinii scot de pe piaţă obligaţiuni de împrumut federal şi cumpără dolari, ceea ce exercită presiuni asupra rublei. Acesta prognozează că rubla îşi va continua deprecierea o vreme, însă, având în vedere actualul preţ al petrolului, sigur nu se va ajunge la o prăbuşire, este de părere analistul rus.

Răspunsul Rusiei

Parlamentarii ruşi au stabilit, vineri, o listă de sancţiuni care ar putea fi
luate împotriva intereselor economice americane ca răspuns la cele decise de Casa Albă.

 Proiectul de lege, care propune, în special, să limiteze produsele şi serviciilor importate din SUA, va fi dezbătută săptămâna viitoare în Dumă, camera inferioară al parlamentului rus. Pe listă figurează produse şi servicii din IT, produse agricole, medicamente, tutun şi alcool.

Deputaţii ruşi au propus, de asemenea, suspendarea cooperării cu Statele Unite în domeniul energiei nucleare, cercetării în sectorul motoarelor de rachete şi în industria  aeronautică. De asemenea, se cere interzicerea companiilor americane să ia parte la privatizări în Rusia.

Primul ministru rus Dmitri Medvedev a declarat că răspunsul Rusiei la sancţiunile americane ar putea fi restrângerea acesului mărfurilor americane pe piaţa rusă, transmite BBC. Decizia finală va fi luată de preşedintele rus, a declarat el în timpul raportului anual al guvernului către Duma de Stat.

„Pe piaţa noastră exista o mulţime de produse din SUA şi nu numai valori mobiliare – despre care ar trebui să vorbim separat – dar, de asemenea, o varietate de alte produse care sunt disponibile pe piaţa noastră şi fabricate de americani“ – a răspuns el la o întrebare cu privire la măsurile pe care Rusia le pote lua.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite