Avertismentul ministrului leton de Externe: Exerciţiul comun ruso-belorus „Zapad-2017” va avea şi un element nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zapad 2017

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea utiliza exerciţiile militare „Zapad-2017”, care vor avea loc în septembrie, pentru a testa vulnerabilitatea NATO în faţa războiului hibrid şi în acesta va include şi „un element nuclear“.

„Avem suficiente motive sa credem ca acest exercitiu va avea un element nuclear. În septemebrie vom vedea sub ce forma, dar ultima oară a luat forma unei lovituri preventive", a declarat Edgars Rinkevics, ministrul leton de Externe, citat de Guardian“.

O altă parte a exerciţiilor de pregătire implică lansarea de rachete cu rază scurtă de acţiune şi de rachete balistice Iskander.

Şeful diplomaţiei letone a mai declarat, într-un interviu pentru „The Telegraph“ că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea utiliza exerciţiile militare „Zapad-2017”, care vor avea loc în septembrie, pentru a testa vulnerabilitatea NATO în faţa războiului hibrid, a propagandei şi a atacurilor sale cibernetice, pe care Moscova le-a folosit anterior împotriva Ucrainei.

Rinkevics a mai atras atenţia că acţiunile infracţionale ale hackerilor pro-Kremlin sunt periculoase prin faptul că pot duce la victime în rândul civililor şi la degenerarea într-o confruntare militară. Potrivit lui Edgars Rinkēvičs, comunitatea internaţională greşeşte atunci când califică drept „defensive” manevrele militare comune Rusia-Belarus, deoarece acestea sunt inerent „ofensive”. 

„Există posibilitatea ca aceste manevre să fie mai ample decât exerciţiile militare convenţionale. Nu putem exclude incidente şi provocări, care includ testarea capacităţii noastre de apărare a spaţiului cibernetic” – a explicat diplomatul leton. 

Edgars Rinkēvičs a mai atras atenţia asupra „globalizării ascunse a războiului cibernetic al Rusiei împotriva Occidentului, care poate duce la pierderi umane”. 

„La un moment dat, vor muri oameni. Dacă vor fi scoase din funcţiune sistemele de securitate sau dacă spitalele vor fi lăsate fără energie electrică, mă tem că o astfel de activitate ar putea provoca o creştere foarte reală a puterii militare” – a avertizat ministrul de externe al Letoniei. 

Federaţia Rusă şi Republica Belarus organizează exerciţiul militar „Zapad-2017” în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Deşi Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter „defensiv”, cu participarea a doar 13.000 de militari, experţii occidentali cred că aceste manevre militare pot permite Rusiei să poziţioneze circa 100.000 de militari pe teritoriul Republicii Belarus.

Rusia susţine că la exerciţii vor lua parte aproape 13.000 de militari ruşi şi belarusi şi vor avea ca scop "calmarea" unei presupuse revolte separatiste susţinută de statele membre NATO. Alţi analişti susţin că manevrele vor simula o invazie a Poloniei şi Lituaniei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite