Autorităţile ruseşti au experimentat decuplarea ţării de la Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ruseşti au efectuat recent un experiment informatic, prin care s-a încercat decuplarea ţării de la World Wide Web (WWW) pentru a vedea dacă Runet - numele neoficial al reţelei de internet din Rusia - ar putea funcţiona izolată de cea globală. Deşi s-a încheiat cu un eşec lamentabil, experimentul alimentează temeri de impunere în Rusia a unei cenzuri pe Internet similare celei din China, scrie The Telegraph.

Potrivit unor experţi, experimentul, efectuat la scară largă în primăvara acestui an pe fondul unor temeri legate de o campanie a Kremlinului vizând reducerea libertăţii de exprimare pe internet, a făcut parte din cadrul unor pregătiri de impunere a unui blocaj informatic în cazul unei crize politice interne.

Andrei Semerikov, director general al furnizorului de internet Er Telecom, a declarat că Ministerul rus al Comunicaţiilor şi Roskomnadzor (autoritatea naţională de reglementare în domeniu) au ordonat huburilor controlate de principalii furnizori ruşi de internet să blocheze traficul pe canalele externe de comunicaţii utilizând un sistem de control denumit DPI.

Obiectivul era de a testa dacă Runet poate continua să funcţioneze izolat de internetul global.

Experimentul a eşuat în cele din urmă, deoarece mii de furnizori mici, asupra cărora Roskomnadzor nu are un foarte mare control, au continuat să ofere acces, a explicat Semerikov.

Furnizorii mici de internet deţin peste 50% din piaţă în unele regiuni ale Rusiei, nu dispun în general de tehnologia DPI utilizată de marile companii pentru a pune în aplicare ordinele de blocare şi folosesc adeseori conexiuni prin satelit ce nu pot fi restricţionate cu uşurinţă, informează The Telegraph.

Oficialii ruşi au negat că ar fi avut loc un asemenea experiment. „Nu a avut loc un asemenea experiment“, a spus un purtător de cuvânt al Roskomnadzor, în timp ce agenţia nu a răspuns solicitărilor pentru a clarifica informaţia.

Un experiment similar a fost efectuat şi în iulie 2014, la ordinul Kremlinului. Instituţiile de forţă (FSB, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne) au experimentat, împreună cu operatorul naţional de telefonie, dacă intranetul naţional format din domenii cu terminaţii .ru sau .рф poate opera chiar şi deconectat de restul internetului. Acest experiment ar fi fost ordonat personal de Vladimir Putin, care dorea să vadă dacă internetul rusesc ar putea opera în cazul în care ţara ar fi deconectată de la WWW în contextul sancţiunilor internaţionale.

Un pretext

În opinia lui Andrei Soldatov, un expert rus în securitate cibernetică şi coautor al unei cărţi care prezintă practicile Kremlinului în domeniul internetului, acest experiment constituie un „pretext“. În realitate, susţine Soldatov, autorităţile testează posibilitatea unui blocaj informatic în cazul unei crize politice interne.

„Este vorba doar de un experiment dintr-o serie de acest tip ce ne arată foarte clar ce gândesc ei. Doctrina privind securitatea informaţională ne sugerează acelaşi lucru: frica de ţările occidentale, utilizarea internetului ca instrument de influenţă în Rusia şi aşa mai departe“, afirmă el.

În ultimii ani, Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi restrictive în domeniul internetului, în contextul în care activiştii opoziţiei folosesc mediile online pentru promovarea ideilor şi organizarea de proteste. Potrivit unei măsuri, blogurile cu peste trei mii de vizitatori pe zi trebuie să se înregistreze oficial. De asemenea, Duma de Stat a aprobat legea care cere ca datele de pe internet ale cetăţenilor ruşi să fie arhivate şi păstrate. Din 2016, toate companiile de internet trebuie să stocheze datele cetăţenilor ruşi de pe serverele din Rusia. În timp ce Kremlinul susţine că această măsură vizează protejarea datelor, criticii denunţă că ar fi menită limitării libertăţii de acţiune a reţelelor de socializare, cum ar fi Facebook, Twitter sau You Tube, toate companii ale căror sedii sunt în Statele Unite.

La rândul său, Vladimir Putin a apreciat în primăvara anului trecut că Internetul în sine este „un proiect CIA“ şi că scopul legilor adoptate în Rusia nu este de a limita libertatea în mediile online, ci de a proteja datele cetăţenilor ruşi şi minorii de informaţii care nu sunt potrivite cu vârsta lor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite