Analiză. Cine a atacat bazele militare ale Rusiei din Siria cu „roiuri“ de drone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia aruncă cu acuzaţii în toate direcţiile în încercarea de a descifra cine anume a atacat baza aeriană Khmeimim şi baza navală Tartus din Siria cu ajutorul unor drone improvizate, ghidate de dispozitive GPS - în ceea ce pare a fi primul atac coordonat de acest tip din istorie.

Niciuna dintre cele 13 drone încărcate cu obuze nu şi-a atins ţinta - forţele ruse au respins aceste atacuri cu ajutorul rachetelor anti-aeriene sau prin interceptarea lor cu ajutorul echipamentelor de război electronic, preluând astfel controlul lor direct. În plus, aceste atacuri au venit la mai puţin de o săptămână după un atac asupra unei baze aeriene din Siria în care doi soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa şi mai multe avioane militare au fost avariate.

Mass media din Rusia a prezentat pe larg imagini cu atacul forţelor ruse asupra satului Muazzara, de unde au fost lansate atacurile cu drone, susţinând că autorii acestora au fost eliminaţi.

După cum relatează publicaţia The National Interest, Moscova pare a crede că grupurile militante din Siria din spatele acestor atacuri au beneficiat de asistenţă din partea unor alte state, inclusiv de imagini şi informaţii provenite de la sateliţii de spionaj. Mai mult, Moscova a insinuat că Statele Unite, Turcia şi Ucraina ar fi fost implicate în aceste atacuri.

În ceea ce priveşte Turcia însă, Kremlinul a retractat imediat orice insinuare când, preşedintele Putin le-a declarat explicit jurnaliştilor la Moscova că Turcia nu a fost implicată. În plus acesta nici nu a acuzat direct Washingtonul de implicare.

„Acestea au fost doar o serie de provocări cu scopul de a deraia înţelegerile anterioare dintre părţile implicate în Siria. În al doilea rând, acestea au vizat relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri - Turcia şi Iran. A fost o încercare de a distruge aceste relaţii. Avem o înţelegere perfectă a acestui fapt şi vom acţiona în solidaritate”, a declarat liderul de la Kremlin.

„Este imposibil ca aceste drone să fi fost dezvoltate într-un mod improvizat”, a declarat Gen. Maior Alexander Nokikov, şeful Biroului Şefului de Stat Major al armatei ruse pentru Dezvoltarea Vehiculelor Aeriene Autonome, în data de 11 ianuarie. „Aceste drone au fost dezvoltate şi folosite de către experţi cu abilităţi speciale dezvoltate în ţările ce produc şi utilizează în mod sistematic UAV (drone)”.

După cum notează editorul publicaţiei National Interest, Dave Majumdar, ministerul de Apărare al Rusiei nu neagă faptul că majoritatea componentelor folosite pentru fabricarea acestor drone - ce au o rază de acţiune de aproape 100 de km şi pot transporta câte 10 bombe de mici dimensiuni - sunt disponibile în comerţ. Moscova însă sugerează că modul în care aceste aparate au fost concepute, construite şi lansate - fără a menţiona muniţia specială folosită - reprezintă indicii cum că autorii acestui atac au beneficiat de asistenţă externă.

„Pentru a produce astfel de drone, unele componente, precum motorul, unităţile de direcţie, bateriile electrice, putea fi achiziţionate din comerţ”, a afirmat Nokikov. „Cu toate acestea, asamblarea şi utilizarea acestor componente într-un singur sistem necesită o pregătire specială, o cunoaştere ştiinţifică înaltă şi o experienţă practică în producerea acestor aparate”.

În plus, Moscova susţine că softul necesar coordonării unui asemenea atac precis asupra bazelor armatei ruse ar fi necesitat informaţii de navigaţie specializate - dincolo de informaţiile disponibile pe internet.

„Pentru ca dronele să poată lansa/utiliza armamentul cu care au fost dotate este nevoie de un software special”, a continuat Nokikov. „Grupările militanţilor ar fi trebuit să primească coordonatele exacte ale ţintelor lor şi să ţină cont de numeroşi parametri precum altitudinea, viteza de zbor, direcţia şi viteza vântului  - pentru ca aceste drone să fie eficiente”.

În concluzie, grupările militanţilor din Siria au capabilităţi tehnice dincolo de aşteptările Kremlinului, iar Rusia nu acceptă posibilitatea ca aceştia să-şi fi dezvoltat asemenea capabilităţi în mod independent.

„Faptul că teroriştii au primit o tehnologie atât de avansată în ceea ce priveşte asamblarea şi programarea dronelor reprezintă o dovadă că ameninţările la adresa forţelor noastre nu sunt limitate de graniţele Siriei”, a concluzionat generalul rus.

Chiar dacă ruşii au aflat de unde a fost lansat atacul şi de către cine - satul Muazzara. din zona Idlib, şi de către gruparea Ahrar-Ash-Sham - oficialii armatei ruse nu au retractat acuzaţiile implicite anterioare cum că Statele Unite au fost complice în acest atac.

„Este o coincidenţă ciudată că în timpul atacului cu drone asupra bazelor noastre din Siria, un avion de recunoaştere american Poseidon a survolat zona Mediteranei peste patru ore la o altitudine de 7,000 de metri”, a relatat agenţia de presă Tass, citând o sursă din interiorul ministerului rus de Apărare.

Mai recent însă, oficialii ruşi au insinuat faptul că Ucraina ar fi putut juca un rol în aceste atacuri.

„Ar trebui să ne uităm tipul de muniţia cu care au fost dotate aceste drone. Acestea transportau explozibil improvizat de dimensiuni mici, de 400g, - fiecare dronă transportând câte zece astfel de obuze. Cercetările preliminare au indicat că în compoziţia lor a fost folosit un explozibil avansat, de tipul PETN - ce este produs în anumite ţări, printre care şi Ucraina. Acest tip de material explozibil nu poate fi produs într-un mod improvizat, sau extras din alte tipuri de muniţie”, a declarat Novikov.

image

Olga Oliker, director în cadrul Centrului pentru Studii Internaţionale Strategice, a declarat pentru National Interest că o parte din acuzaţiile Rusiei par excesive, fiind determinate de „percepţia că sistemele avansate cu care erau dotate aceste drone indică faptul că grupările militante din Siria au beneficiat de asistenţă externă”, şi alimentate de „paranoia ce provine din faptul că Turcia, Statele Unite şi Rusia susţin grupări diferite în conflictul civil din Siria”.

În plus, mai mulţi experţi occidentali sunt de părere că Moscova subestimează gradul de sofisticare şi expertiza tehnică a grupărilor militante - supraestimând în acelaşi timp dificultatea de a obţine accesul la tehnologiile necesare unui astfel de atac.

„Ceea ce este surprinzător este faptul că astfel de atacuri nu au avut loc mai devreme”, susţine George Beebe, director în cadrul Center for National Interest şi fost director în cadrul CIA.

„Această tehnologie poate fi achiziţionată liber, şi contrar afirmaţiilor ruşilor, nivelul de expertiză necesar pentru a duce la îndeplinire un astfel de atac nu este atât de sofisticat. Statele Unite au adoptat această strategie a atacurilor executate de drone autonome într-un moment când puţine ţări dispunea de această tehnologie, dar am făcut acest lucru fără a lua în calcul ce se va întâmpla când adversarii noştri şi actorii non-statali vor avea acces, în mod inevitabil, la această tehnologie. Atacul din Siria reprezintă o avanpremieră la ceea ce în curând ne va paşte şi pe noi”, a declarat fostul oficial american.

Una din concluziile acestor atacuri ar putea fi deci că lumea a intrat deja într-o nouă eră „minunată”, unde aproape orice astfel de grup, oricât de mic, are acces la un astfel de armament extrem de sofisticat. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite