Analist rus: Rusia lui Vladimir Putin va ajunge la un colaps finaciar în cel mult un an şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul financiar rus Slava Rabinovici scrie pe pagina sa de Facebook că la cum arată datele economice şi financiare acum, administraţiei conduse de Vladimir Putin i-au mai rămas bani pentru încă un an şi jumătate.

„Şi parcă nici măcar nu se întâmpla foarte demult: Rusia era a opta economie a lumii şi cel mai mare exportator de petrol, precum şi cel de al treilea stat din lume după mărimea rezervelor de aur. O astfel de poziţie a fost obţinută datorită reformelor din anii 90-începutul anilor 2000, de rezultatele cărora a profitat din plin Vladimir Putin. Câteva trilioane de dolari provenind din petrol au fost consumate sau furate”, scrie într-o postare pe o reţea de socializare expertul financiar rus Slava Rabinovici, citat de europa liberă

Rabinovici precizează că acum guvernul, investitorii, analiştii, economiştii şi populaţia stau şi calculează „când lui Putin i se vor termina banii”. Termenul este indicat destul de precis, spune analistul: au mai rămas bani pentru încă un an şi jumătate.  

Slava Rabinovici subliniază însă că pieţele financiare funcţionează altfel.„ Pieţele financiare ţin cont de toată informaţia existentă şi dacă este cunoscută ora „X”când „lui Putin i se vor termina banii”, atunci „Zidul de Beton” va cădea cu mult înainte de acel moment. Cu mult timp până la „terminarea banilor” se va produce devalorizarea şi rubla va înceta să mai fie o valută convertibilă. 

Cu mult timp înainte de „terminarea banilor”se va produce colapsul total al importurilor, precum şi falimentul multor companii ruseşti care nu vor mai fi capabile să-şi plătească datoriile în valută, în mărime totală de cam 500 de mii de miliarde de dolari. Nu e greu de dedus că acest lucru va provoca un haos total în sfera bancară, în economia reală şi în rândul populaţiei. 

Iar când va veni „ora X” sistemul financiar rusesc va putea fi stabilizat doar cu ajutorul Fondul Monetar Internaţional – un scenariu trist pentru o ţară care nu foarte demult era cea de a opta economie a lumii şi cel mai mare exportator de petrol, notează Rabinovici.

 Tot el susţine că un astfel de program cu FMI este posibil doar după schimbarea regimului puterii din Federaţia Rusă, cel care a adus una din cele mai bogate ţări la o catastrofă economică şi financiară de proporţii nemaivăzute”.

 FMI-ul şi-a redus recent prognoza pentru economia rusească pentru 2016. Potrivit prognozei actualizate, economia Rusiei se va contracta cu un procent, în acest an. „Pieţele în dezvoltare din Europa vor continua să crească în 2016, cu excepţia Rusiei, care va face eforturi să se adapteze la preţurile în scădere la petrol şi care va continua să rămână sub sancţiunile Occidentului. Economia Rusiei va fi în recesiune, iar împreună cu aceasta - şi economiile ţărilor din CSI care depind de Rusia”, spune prognoza din ianuarie a FMI.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite