Ambasadorul Rusiei, prezent la Mărăşeşti. Mesajele unioniste, cenzurate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gest ofensator al ambasadorului Rusiei la Bucureşti, prezent la evenimentele de la Mărăşeşti cu „panglica ocupantului“ în piept. Mesajele Unioniste au fost cenzurate, sau cel puţin aşa au încercat oficialităţile judeţului în fruntea căruia se află Marian Oprişan, „ultimul baron“ al României.

Mii de cetăţeni ai României au venit din toate colţurile Ţării, inclusiv din Republica Moldova, pentru a participa la Ceremoniile de la Mărăşeşti din acest an. Câteva sute au venit în mod organizat numai din Republica Moldova şi special pentru acest eveniment.

Se pare că mai marii judeţului Vrancea, condus “dictatorial“ (de aceea pot spune în clar că acest lucru nu se putea face decât cu acordul lui, având în vedere caracterul de ilegalitate al cenzurii unor oameni veniţi cu steagul tricolor) de „Ultimul Baron“ al României, au luat decizia de a împiedica accesul în zona de ceremonie cu mesaje Unioniste, asta deşi majoritatea celor prezenţi la evenimente veniseră acolo tocmai în acest sens.

Motivul se pare că a apărut imediat, deşi iniţial nu au înţeles cetăţenii participanţi de ce: ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost prezent la Mărăşeşti şi se pare că „Baronul de Focşani“ nu a dorit să îi deranjeze urechile cu ceea ce românii vor să se audă. Asta în condiţiile în care participarea cu mesaje unioniste a fost anunţată din timp şi nu avea nici o legătură cu prezenţa ambasadorului Rusiei, la care nimeni nu se aştepta.

Dar sigur că pentru „Baron“ nu au contat atât de mulţi românii participanţi, cât să nu îşi deranjeze prietenii.

image

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti ofenseză pe Români la Mărăşeşti

Dar lucrurile nu se opresc aici. Într-un gest cu adevărat ofensator, ambasadorul s-a prezentat la eveniment purtând  în piept „panglica ocupantului rus“, aşa cum este ea percepută pe cele două maluri de Prut, dar şi în fostele state sovietice.

Iar de această semnificaţie cu siguranţă că ambasadorul ştia, dar, cum era obişnuit să facă astfel de „aroganţe“ la Chişinău, când stătea alături de Dmitri Rogozin, de ce să nu încerce una şi la Bucureşti, exact lângă preşedinte Ţării: Klaus Iohannis.

Cu siguranţă că participarea acestuia ar fi fost de bun augur şi spun acest lucru cu sinceritate, dar nu într-un gest ofensator, aşa cum şi-a propus să facă. Dacă în piept avea o „panglică de doliu“ sau steagul Federaţiei Ruse, am fi înţeles, dar când voit vii să ofensezi pe români... Asta mai ales când ştia precis că vor fi acolo şi români din Republica Moldova, dar înclin să cred că mai ales datorită acestui lucru: adică ambasadorul a dorit să fie vizibil pentru invitaţii de dincolo de Prut, acolo unde există sensibilităţi mari; ce să înţeleagă aceştia: că şi la Bucureşti e ca la Chişinău? Cam asta a vrut ambasadorul să îi lase să creadă, contrar realităţilor regionale.

Asta arată încă o dată cât de multă importanţă oferă Federaţia Rusă diplomaţiei din Ţările din Estul Europei. Atunci când ştii că fiecare gest contează, poate că ar fi bine să ţii cont de semnificaţia simbolurilor din ţara în care te afli.

Tocmai astfel de gesturi consolidează românilor încrederea că prezenţa americană în regiune este singura care ne poate garanta liniştea, bunăstarea şi libertatea.

Mii de ostaşi ruşi şi-au dat viaţa alături de cei români şi pentru acest lucru merită tot respectul

Este o mare mirare cum alături de Klaus Iohannis nu au stat oficialii din ţările partenere NATO, ci tocmai ambasadorul Federaţiei Ruse, cu „panglica ocupantului rus“ în piept.

Să fie doar o întâmplare sau un act premeditat al autorităţilor locale responsabile de organizare?

Nu m-ar mira ca acest lucru să fi avut un caracter premeditat şi să fi făcut parte din încercarea politică de a-l compromite pe Klaus Iohannis. Asta ne mai lipsea: o poză a acestuia alături de un simbol al ocupaţiei militare din Ucraina.

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis: „o deviză curajoasă stă de atunci ca legământ al armatei noastre: «Pe aici nu se trece»“.

Este o ruşine pentru staff-ul preşedintelui că nu a putut să intuiască o astfel de ofensă, în condiţiile în care separatiştii din Regiunea Transnistreană, din Estul Ucrainei şi din Crimeea, tocmai cu acest simbol au ieşit în faţă. Se ştia că în ţările în care există trupe ruse de ocupaţie, inclusiv Ucraina, acest simbol este interzis prin lege. Ce ar fi făcut preşedintele României dacă i se oferea simbolic această „panglică“? Îi ştiau apropiaţii semnificaţia? Ar fi trebuit.

În cele din urmă mesajele unioniste s-au făcut remarcate, dar acest lucru tocmai pentru că majoritatea celor prezenţi veniseră în mod organizat să Comemoreze pe cei căzuţi în Marele Război dus pentru Întregirea Ţării. Fără de ei la Mărăşeşti ar fi fost doar „ei“.

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite