Şi acum, domnule preşedinte Dodon, uniţi-vă ţara

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E ceva să fii considerat sfârşitul istoriei de către nişte milioane care au văzut tranziţie de la comunism, război şi moarte, corupţie fără margini, stagnare şi dezastru economic, precum şi exportul viselor şi fuga tinerilor în străinătate.

Aveţi o societate profund atomizată, îmbătrânită, marcată de sărăcie, la mila imperiilor şi a diasporei. Sunteţi liderul unui soi de federaţii neoficiale, al cărei teritoriu nici măcar nu-l controlaţi în totalitate. Mai mult, ca într-un joc de calculator sadic, forţele politice sunt majoritar împotriva dumneavoastră, iar o bună parte din populaţie vă compară victoria cu venirea apocalipsei.

E ceva să fiţi considerat sfârşitul istoriei de către nişte milioane care au văzut tranziţie de la comunism, război şi moarte, corupţie fără margini, stagnare şi dezastru economic, precum şi exportul viselor şi fuga tinerilor în străinătate.

Totuşi, v-aţi dorit această funcţie într-un context internaţional cel puţin complicat, cu „strongmen” populişti, de carton, care împing destinele a sute de milioane de oameni înspre conflict, dezbinare şi ură.

La est, Rusia joacă dur, cu interese care nu au cum să fie complet în concert cu suveranitatea statului dumneavoastră. La vest, Uniunea Europeană şi-a oprit înaintarea şi nu veţi vedea integrare în următoarea decadă, cel puţin.

Sunteţi singur, fără prieteni, fără opţiuni suverane, prins la mijloc între rău şi mai rău. Dacă nu sunteţi masochist, pentru ca aţi vrut această funcţie, măcar să cred că sunteţi pragmatic. Nu ştiu dacă Uniunea Vamală este o soluţie - şi cred că nici dumneavoastră nu o susţineţi mai departe de retorica reactivă la identic de goala opţiune europeană.

Nu vă gândiţi la unirea cu România, cu Rusia sau cu Uniunea Europeană. Nu veţi putea face niciuna dintre acestea. Gândiţi-vă la Unirea internă, a Moldovei.

Aveţi de lucru cu un parlament cel puţin neprietenos, nu aveţi majoritate, nu aveţi nici măcar înţelegere. Îi cunoaşteţi pe toţi şi ştiţi foarte bine realitatea politică, sursele şi direcţiile puterii. Vă veţi lupta într-un cadru constituţional destul de ermetic, cu interese mai mari decât dumneavoastră.

Şi totuşi, aţi fost acolo când a căzut, măcar de formă, comunismul, aţi votat pentru un nou preşedinte, aţi înţeles că lupta anticorupţie nu este doar un deziderat european, ci şi voinţa suverană a celor care v-au votat.

Aveţi poliţe de plătit şi frustrări de rezolvat, dar v-ar ajuta să faceţi ceva neaşteptat, pentru binele tuturor moldovenilor - să-i reprezentaţi şi pe cei care nu v-au votat! 

Nu vă gândiţi la unirea cu România, cu Rusia sau cu Uniunea Europeană. Nu veţi putea face niciuna dintre acestea. Gândiţi-vă la Unirea internă, a Moldovei. Din momentul acesta, nu puteţi decât să ne surprindeţi în mod pozitiv. Pe restul, moldovenii le-au trăit, deja. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite