Îmi e greu să cred că nu vă aduceţi aminte (sau nu aţi auzit povestindu-se) de expresiile dominante ale contra-propagandei montate la o scară enormă de o parte şi de alta a Cortinei de Fier. Atunci se trăia în tensiunea unei permanente stări pre-conflictuale, împinsă mereu la limita superioară a puterii de suportabilitate a adversarului.

acum 17 zile · comentarii (27)

Bomba generată de atacul cu substanţă neurotoxică militară de luptă a explodat şi a aruncat lumea în aer. Nu că era prea liniştită, ci furtuna ce implica Rusia se vedea deja la orizont. Polarizarea a fost practic instantanee – eşti alături de Marea Britanie sau eşti cu Rusia - iar reacţiile sunt mai dure decât le-ar fi estimat cineva.

acum 17 zile · comentarii (120)

Foarte ciudată Europa această care doar aparent este în comun a noastră. Poate nu întâmplător şi în orice caz nu degeaba a căzut proiectul constituţional care vorbea despre Europa unită, despre identitatea europeană, cetăţenia europeană şi era, în fapt, primul pas spre afirmarea unei cu totul altfel de uniuni a naţiunilor decât vedem azi.

acum 18 zile · comentarii (82)

Ce s-a întâmplat recent în Franţa, asasinarea unei bătrâne a cărei singură vină fusese că era o supravieţuitoare a terorii lansate de poliţia franceză colaboraţionistă a Regimului de la Vichy şi fusese căsătorită cu un bărbat scăpat din lagărul de la Auschwitz, nu este o întâmplare, ci vine să se adauge unui şir teribil de evenimente similare.

acum 24 zile · comentarii (25)

După cel de-al Doilea Război Mondial a fost instaurată o pace ce părea imposibilă, ţinută în viaţă doar de frica unui nou război ce ar fi distrus ambele tabere. În acest context a apărut aşa numitul Război Rece, un conflict hibrid, fără combatanţi asumaţi, în care cele două tabere se şicanau reciproc, dar fără să provoace daune catastrofale.

acum 25 zile · comentarii (28)

Nu a trecut mult timp de când lumea răsuflase uşurată odată ce garda cu care preşedintele american Donald Trump câştigase alegerile – o colecţie de conservatori anti-imigraţie, radicali de dreapta şi personaje apropiate de mişcările Superiorităţii Albe în America – a fost pe deplin înlocuită cu oameni ai sistemului.

acum 25 zile · comentarii (38)

Cazul Skripal nu poate fi nicidecum interpretat ca un episod izolat (în plus şi ciudat semi-eşuat) îndreptat împotriva unui spion pensionar găzduit de Marea Britanie ca recompensă pentru servicii trecute, dar, practic, nereprezentând demult niciun fel de ameninţare directă pentru noile reţele operative create după ce el predase serviciilor occidentale lista tuturor colegilor săi care acţionau pe teritoriul UE.

acum 26 zile · comentarii (87)

Sfârşitul de săptămână a marcat un nou atentat terorist în Franţa, ivit parcă de nicăieri, atunci când în orăşelul Trebes, din sud, un tânăr de 25 de ani, Redouane Lakdim, marocan de origine dar devenit cetăţean francez, a schimbat delicvenţa minoră pe luare de ostateci şi atentat terorist, după ce s-a autoradicalizat pe internet, inspirat de către ISIS – Daesh, organizaţie autointitulată Stat Islamic.

acum 26 zile · comentarii (49)
Postari Recente